Župa je dobila novi festivala tradicije i gastro baštine. Prvo izdanje Župskog pjata održat će se od 25. do 28. travnja. Tijekom četiri festivalska dana zainteresirani će se moći upoznati sa starim župskim ričetama, uživati u festivalskim menijima u tri slijeda, sudjelovati u cooking classovima, čuti priče o gastro povijesti i još mnogo toga. O konceptu festivala razgovarali smo s organizatoricom i idejnom začetnicom festivala Miom Njavro Banić.
Pred nama je prvo izdanje Župskog pjata, gastro – kulturno – zabavnog festivala, što nas sve očekuje?
– Polako, ali sigurno, ‘Župski pjat’, taj mali festival s naglaskom na tradicijsku gastro baštinu, dolazi do sve većeg broja Župljana, ali i šire. On istodobno pobija tu ideju kako sadržaja, ponude i događaja nedostaje u Župi dubrovačkoj, jer bilo je izuzetno lako, barem konceptom i idejom, napuniti četiri dana, koliko on traje – od 25. do 28. travnja – ističe nam organizatorica i idejna začetnica prvog ‘Župskog pjata’, Mia Njavro Banić, koja uz brojne suradnike, prijatelje i poznanike, predstavlja ovaj festival tradicije i gastro baštine.
Kako se rodila ideja o osnivanju ove manifestacije i koja vam je bila nit vodilja?
– Ideja je nastala kao ‘case study’ tijekom potpora za mlade poduzetnike u smislu besplatnih edukacija našeg Centra za poduzetništvo. S ‘lidericom’, Lidijom Supek Koršoš, u nekoliko sati edukacija razvila sam koncept festivala na papiru, misleći da će to ostati zaista – case study. Nit vodilja bila je osmisliti nešto što je na neki način već tu, a Župa dubrovačka, u kojoj živim i radim, činila se kao idealno mjesto gdje je trebalo samo na jedno mjesto okupiti potencijal koji je već prisutan. Tradicija i baština riječi su koje se vežu uz ovaj kraj, a kako paralelno u jednoj sjajnoj ekipi, udruzi Župska baština, radim na projektu očuvanja i zabilježavanja priča, nerijetko sam, snimajući ta sjećanja, anegdote i nekadašnju svakodnevicu Župljana – naletjela na opasku poput: ‘Ma ‘to i to’ jelo se više ni ne spravja…’. Tad mi je sinulo da bi ta tradicijska gastro nota trebala biti vraćena. Neprestano se i u javnom diskursu spominje kako nedostaje tradicionalne kuhinje u restoranima pa…
Kakav je koncept Festivala?
– Da se vratim na onaj case study. Završavajući koncept festivala/manifestacije, Lidija me neprestano nagovarala da pokušam realizirati tu ideju. Paralelno s jednim od tih ‘nagovaranja’ na kojima sam sad beskrajno zahvalna, TZO Župa dubrovačka raspisuje Javni poziv za manifestacije. Zazvala sam ili ‘mailala’ nekoliko prijatelja i poznanika iz Župe dubrovačke, ili pak nekoliko njih koje su mi ovi prvi preporučili i iznijela im ideju. Neke nisam uspjela dobiti, neke sam odmah zaintrigirala idejom, koja se pretvorila u: ‘Amo to napraviti!’. Tako se oformila ekipa suradnika, dobrih ljudi koji su uskočili i uskaču svaki dan sa idejama, savjetima, prijedlozima, tehničkim pitanjima… Prijavila sam manifestaciju i Vijeće TZO prepoznalo je ideju. Čisti eksperiment koji evo, postaje prava stvar za koji dan. Moram ovdje napomenuti da se dio ugostitelja htio naknadno uključiti, što je izuzetna čast i pokazuje zapravo koliko je zanimljiva tema. S veseljem ih pozivamo na iduće izdanje Župskog pjata, za kojeg vjerujemo da će biti i datumski dulje i konceptualno još bogatije.
Koga je sve Župski pjat povezao i okupio “za trpezu”?
– Uz ugostitelje kao one koji će posluživati i pripremati festivalske menije tijekom ta četiri dana, tu si u brojni genijalni ljudi iz Župe dubrovačke i šire koji su bez zadrške pristali. KUD ‘Marko Marojica’, Ivica Vlašić i njegov Vardia eko vinograd, Mirna Sentić – Nutrigurman koja nam donosi izuzetno predavanje o rogaču, Andrea Vukoja Prce koja će djecu, kroz likovnu radionicu ‘Jela moje babe’, provesti kroz sav kolorit ‘župskog’ pjata nekad i danas, Mikki Kojaković, genijalna Australka koja ima svoje hit cooking classove, voditelj Etnografskog muzeja Ivica Kipre koji će nam pričati o gastro povijesti… Nastupit će nam i izvrsni župski glazbenici, a naši folkloraši će osim nastupa biti i pravi pravcati modeli – na modnoj reviji 27. travnja u 18 sati. Taj me događaj osobno osobito veseli! Da se vratim na ugostitelje, u međuvremenu smo se svi skupa zbližili i ovo je postala jedna dobra zajednička priča koju svi zajedno žele razvijati, tako da je od neke osobne ideje ovo postao zaista zajednički projekt.
Je li bilo teško doći do starih ričeta?
– Dijelom iz privatnih arhiva, dijelom iz već spomenutih zapisa i razgovora sa Župljanima, starih kuharica… Radeći na konceptima menija, zamolila sam sve koji su pristali biti dio ove eksperimentalne, prve godine ‘Župskog pjata’, da sami osmisle menu, koji će imati tri slijeda, a kojem je nit vodilja – tradicionalno. Naravno, ima tu i modernog utjecaja, fuzije, ali i pravih pravcatih jela Župe nekad. Izdvojila bih župske slastice kao kolače koji se ne mogu vidjeti u ugostiteljskim objektima, a neki od njih čak sve manje i u nekim kućnim prilikama, poput festa. Rijetki još slijede te tradicijske gastro običaje. Jedna od tih osoba koja izuzetno drži do tradicije je i kuma festivala, naša Župka Andrea Srijemsi, koja mu je i dala ime.
Znaju li naši kuhari napraviti simulatu, prijesnac ili im je ovo novi izazov?
– Izazov je svakako… Ma znaju, kako ne, prvo jer su iskusni i izvrsni kuhari, potom ih vodi volja i želja za okušati se u nečem starom-novom. Iskreno, baš sam se oduševila kojim su žarom ‘zapeli’ i krenuli tražiti koncepte za menije.
Hoće li biti nešto i za naše najmlađe?
– Da, čak je većina programa orijentirana na manju ili veću djecu i mladost. Likovna radionica u One Suite Hotelu subotu , 27. travnja u 10 sati tematizirana je kao ‘Jela moje babe’, a kroz tu gastro povijest vodi nas akademska umjetnica Andrea Vukoja Prce, poznata po svom opusu nošnji, Feste, Parca… Raspon godina za radionicu je 7 do 10. Modna revija našeg KUD-a ‘Marko Marojica’ zamišljena je kao živi prikaz nošnje i nakita Župe dubrovačke, te će se tako, primjerice, prezentirati dijelovi nošnje, što je dijelom već u školskom programu u našoj školi, a sada se djeca s tim mogu upoznati kroz novi koncept. Vjerujem da će biti jako zabavno, a što se tiče raspona godina, rekla bih od 0 do 100. Imat ćemo i dvije mini izložbe – jedna je alata koji su se koristili u kuhinji, bit će izložena u restoranu Flamingo, a druga je izložba plakata Župskog karnevala, izuzetno snažnog dijela župske tradicije, u Bistro pizzeriji Kapo. Za one malo starije, srednjoškolce, preporučujemo svakako predavanje Ivice Kipre o gastro baštini Župe dubrovačke u restoranu Portun. Velike pozivamo na cooking classove, predavanja, radionice te naravno degustaciju menija prvog ‘Župskog pjata’, svojevrsnog vremeplova Župe dubrovačke.
Svakako smo dosta aktivni na društvenim mrežama Instagram i Facebook i stranici zupski-pjat.com pa nas – što bi se reklo u Župi nekad – ‘zapratite’!
naslovna fotografija: dio ekipe koja je “složila” Župski pjat: Maro Benić, Marija Kuzman Milićević, Tanja Lukšić, Andrija Crnčević, Ivica Vlašić, Coki Kapor, Marin Menalo