Piše: Ana Antunović
Varivo od slanutka i ne zvuči kao neka delicija, ali ovako spremljeno oduševit će i velike i male, a veliki plus je što se sprema za pola sata. Preduvjet tome je ili da imate domaći već skuhani slanutak u lednici ili da kupite konzervirani slanutak te ga dobro isprete prije korištenja. Iako se tekućina od slanutka nerijetko koristi u jelima, primjerice kao veganski šlag, ja ne preferiram korištenje jer je primarna uloga te tekućine konzerviranje zbog čega sadrži dosta soli i škroba.
Osnova ovog jela nam je sofrito, jako usitnjeno povrće koje će dati gustinu. Za 4 osobe koristite 1 kapulu, 2 mrkve, 1 veći krumpir i ¼ glavice celera (celer je opcionalan).
Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici ili ručno na male kockice, a onda sve zajedno staviti u lonac na malo maslinovog ulja i dinstati desetak minuta s dvije žlice vode. Kad se sofrito već lagano zaprži,u varivo dodate na kolutiće nasjeckani poriluk, promiješate i dodate slanutak.
Ako slučajno imate temeljac ili malo domaće juhe – to će jelu dati još više okusa, a ako nemate podlijte ga s vodom. Poklopite i kuhajte 25 minuta, uz povremeno miješanje. Poslužite s kockicama prepečenog kruha, a za one koji bez mesa ne mogu, slobodno ubacite malo suhog mesa, kobasicu ili na kockice pancete koje lagano tostirate na tavi.
Video recept vas čeka na profilu @kuhana_i_pecena