Obožavam talijansku kuhinju, ne samo zbog pizze i paste, već što su od tako jednostavnih stvari znali napravit vrhunska jela (uostalom kao i što je to u našoj kuhinji). Scarpaccia je upravo takvo jelo i kada sam je prvi put spremala nisam očekivala puno, ali bila je izvrsna! Pa tako danas dijelim s vama recept za ovo jednostavno jelo, originalno iz Toskane, koje se tradicionalno priprema od tikvica.
Riječ “scarpaccia” doslovno znači “stara cipela”, što sugerira da je jelo bilo jednostavno i skromno, no unatoč tome, izuzetno je ukusno.
Napisala: Ana Antunović
Sastojci:
– 2 tikvice
– 1 kapula
– 5 žlica brašna (ovisno o količini tekućine koja ostane od tikvica)
– Sol i papar
– Opcionalno: 1 jaje i malo naribanog parmezana
Priprema:
Tikvice naribajte i posolite. Ostavite ih da odstoje 10-ak minuta kako bi pustile vodu. Nakon toga ih dobro ocijedite, najbolje kroz krpu, a tekućinu sačuvajte. Kapulu narežite na polumjesece, pa spojiti s tikvicama.
U vodu od tikvica dodajte malo maslinovog ulja, brašno (po izboru, ja sam koristila glatko i kukuruzno), sol, papar, a jaje možete i ne morate dodati. Smjesa treba biti nešto gušća od palačinki, a onda u nju dodajte tikvice i luk. Dobro izmiješajte, pa smjesu ravnomjerno rasporedite na prethodno nauljeni ili papirom za pečenje obložen pleh. Smjesa treba biti ravna i tanka, a u pola pečenja na vrh pospite parmezan.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta, ili dok scarpaccia ne postane zlatno-smeđa i hrskava na rubovima.
Scarpaccia se može poslužiti topla ili hladna, kao predjelo, prilog ili lagani obrok. Možete je poslužiti uz salatu ili jogurt kao osvježavajući dodatak, a odlična je i kao snack za plažu.
Video recept pogledajte na mom profilu Kuhana i Pečena.