Ususret Uskrsu Marija Antunović iz orebićkog Croccantina podijelila je s nama recept za tradicionalnu sirnicu koja miriše na Pelješac, djetinjstvo i babinu kuhinju.
“Cijelu zimu gratamo limun i naranču da imamo dovoljno prirodnih aroma da možemo napraviti najukusnije sirnice po tradicionalnoj recepturi. Mirišu na Pelješac, na djetinjstvo i babinu kuhinju. Na maslac i rakiju od ruža”, započela je Marija.
“Prva sjećanja na sirnice su mi kad sam imala nekih 6,7 godina. Tata je testirao recepte i pekli smo ih u plavim emajliranim loncima u babinoj ljetnoj kuhinji. Bio je to dobar okus, ali tata nije bio zadovoljan mekoćom, bila je onako tvrđa i rahlija. Nama je sve bilo super”, priča nam Marija Antunović iz Croccantina te dodaje njen otac 2001. otišao u Italiju na edukaciju izrade panettonea gdje je učio o razvoju glutena, tehnologiji izrade težih tijesta i važnosti strpljenja i vremena u razvoju teksture i okusa.
“Implementirao je sve što je naučio i dobili smo tada najsličniju ovu sirnicu danas. Ivan i ja otišli samo 2017. godine na prvi Uskršnji sajam u Zagrebu, s 20 sirnica. Otišle su u roku od pola sata. Idućeg dana isti ljudi došli su po još. Tad smo donijeli odluku da sirnicu dovedemo na još višu razinu i prijavimo je za oznaku hrvatski otočni proizvod. Od tada, sirnica je, uz sladoled, postala naš najpoznatiji proizvod. U pandemiji, kad su se zatvorili sajmovi, vozili smo se od vrata do vrata u Zagrebu. Našu sirnicu radimo bez aditiva i konzervansa, s maslacem, rakijom od ruže, koricom limuna i naranče” ispričala nam je Marija.
U nastavku donosimo recept kao i postupak pripreme ove ukusne sirnice
Pretkvas:
55 g brašna
55 g kvasca
prstohvat šećera
44 g mlakog mlijeka
Pretkvas:
55 g brašna
55 g kvasca
prstohvat šećera
44 g mlakog mlijeka
Tijesto:
220 g šećera
150 g mlijeka
3 žumanjaka
3 cijelih jaja
220 g maslaca
950 g brašna
sol
vanilin šećer
korica limuna
korica naranče
korice limuna
rakija od ruža
Postupak:
Pripremiti predkvas da se digne. Uz pretkvas i ostale sastojke sobne temperature zamiješati glatko tijesto. Odmoreno tijesto podijeliti na jednake dijelove, oblikovati u kugle i pustiti da na toplom udvostruče volumen. Nakon prvog dizanja, premijesiti tijesto i oblikovati ga u čvrste kugle i pustiti da na toplom ponovo udvostruči svoj volumen.
Sirnice pred pečenje premazati žumanjkom, zarezati škarama i posuti šećerom te peći na 180 C, 14 – 20 minuta ovisno o veličini sirnice.