Ovoga tjedna dubrovniknet i Butiga zdravlja donose sve o pozitivnim učincima ovog čarobnog korijena porijeklom iz Anda, a ako probate njegov prah i sami ćete ih primjetiti:
- Maca je učinkovita za uspostavljanje ravnoteže rada hormona; preporuča se ženama koje imaju problema s PMS-om i simptomima menopauze.
- Utječe i na zdravlje kosti i zubi.
- Pomaže kod stresa i nesanice, poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, ali i općenito jača cirkulaciju. Upravo zato djeluje na prokrvljenost mozga pa poboljšava pamćenje i koncentraciju.
Nutritivna vrijednost suhog korijena mace vrlo je visoka jer sadrži 60-75% ugljikohidrata, zato se i koristi za povećanje energije. Sadrži i 10-14% proteina, 8,5% dijetalnih vlakana i 2,2% masti. Bogata je mineralima kalcijem i kalijem te nešto nižim koncentracijama natrija.
Sastojci:
- 1 šalica badema
- 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
- 2 žličice chia sjemenki
- 2 žličice maca praha
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1/4 šalice ulja kokosa
- 1/2 šalice sjemenki lana
- 1/2 šalice bučinih sjemenki
- 1/3 šalice bademova maslaca
- 1/2 žlice himalajske soli
Priprema:
- Naribajte bademe te im dodajte ostale „sitne“ sjemenke i maca prah.
- U tavi miješajte javorov sirup, maslac od badema i kokosovo ulje dok se dobro ne prožmu. Pomiješajte sa suhim sastojcima.
- Dobivenu smjesu razmažite po papiru za pečenje kojeg ste prethodno stavili u kalup veličine 20×20 cm.
- Spremite u hladnjak i za sat vremena imat ćete ploču koju razrežite na približno 2 x 4 pločica.
Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane