11.8 C
Dubrovnik
Utorak, 3 prosinca, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKraljica svakog blagdanskog stola – rozata!

Kraljica svakog blagdanskog stola – rozata!

Dragi moji Dubrovčani, za početak vam čestitam dan vašega parca, neka zauvijek čuva vas i najljepši nam Grad. A kad je festa i proslava, onda je često na stolu i rozata. Iako je naizgled toliko jednostavan desert, napraviti dobru rozatu pravo je umijeće. I danas, nakon što sam ih napravila stotine, dok režem prvu fetu i dajem bratu, koji je najveći obožavatelj rozate u kući da proba, uvijek strepim je li dobra, odlična, vrhunska ili i nije nešto. Jer za pravu rozatu treba imati najbolja jaja, domaćih limuna i naranača, dobar kalup, malo rakije od ruža i pravu ruku za je napraviti.

Napisala: Ana Antunović

Za rozatu će vam trebati:

12 jaja

12 žlica šećera + 1 vanilij šećer

1 litra mlijeka

Korica 1 limuna i 1 naranče

2 žlice rakije od ruža (ako nemate, u redu je koristiti rum ili neki drugu domaću rakiju, primjerice nešpolu)

150 grama šećera za karamel

U većoj posudi razmutite i dobro istucite jaja sa šećerom i koricom limuna i naranče, pa dodajte mlijeko (možete ga prethodno lagano zagrijati, ali nije nužno). Miješajte lagano da se ne prave mjehurići kako bi nam rozata kasnije bila skroz glatka. Ostavite smjesu i bacite se na pripremu karamele. U tavi ili malom lončiću stavite otapati šećer. Možete ga povremeno miješati ili sam vrtiti tavu, ali nemojte micati oči s njega. Kad se šećer otopi u jednoličnu masu jantarne boje, spreman je.

Uzmite kalup, najbolje je potpuno glatki kalup (bez udubljena i rubova), i lagano ga premažite uljem, to će pomoći da se karamel kasnije lakše odvoji. Pažljivo izlijte karamel u kalup i vrtite u krug da se hladi i prima za sve strane kalupa. Smjesu prije izlijevanja u kalup procijedite kako bi se uklonili svi mjehurići. Ostatke limuna i naranče koji će vam ostati na cjedilu možete i ne morate vratiti u smjesu. Lagano izlijte smjesu i kalup i sve pokrijte aluminijskom folijom. Kalup stavite u veći pleh i oko njega ulijte mlaku vodu – da dođe do pola kalupa, a zatim sve skupa stavite u pećnicu.

Jedna moja stara susjeda mi je rekla da se rozata peče tako da se u nju gleda i to je nekako i istina. Prvo je pečem 40 min na 170 stupnjeva, a zatim još 15 – 20 minuta na 160 stupnjeva dok na dodir ne dobije teksturu pudinga. Možete je i lagano zarezati po vrhu, ako tekućina ne izlazi – gotova je. Ako primjetite da vam se tijekom pečenja smjesa podiže – odmah smanjite temperaturu i dolijte još hladne vode u pleh ispod.

Ostavite je da se ohladi u kalupu dva tri sata, a zatim je pažljivo prevrnite na tacnu na kojoj ćete je posluživati. Ako ostane karamela u kalupu, stavite ga u mikrovalnu na minutu, ili u vruću vodu i začas će se otopiti.

I za kraj, nema se tu što puno reći, za dobru rozatu treba vježba, dobra ruka i malo volje. Ali kad oduševite sve za stolom, i sami sebe – znat će te da je vrijedilo. U slučaju da niste nikada prije radili, predlažem da pogledate i video recept na mom profilu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE