13.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 30 prosinca, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stilu'Goat Cheese Tasting Paradise': U postranjskom raju obitelji Kisić uz zalazak sunca,...

‘Goat Cheese Tasting Paradise’: U postranjskom raju obitelji Kisić uz zalazak sunca, stotinu maslina i savršeni komadić kozjeg sira

Ako vam užurbanost u Župskoj vali postane previše, ovdje na brdu možete uživati u savršenom miru i prekrasnom pogledu uz vrlo srdačnog domaćina! Tu je i blagi domaći kozji sir, maslinovo ulje, kruh, rajčice i neke druge delicije poput svježih smokava i ušećerene kore naranče. Na strmom putu od mjesta sastanka do odredišta, domaćinov sin na dobrom engleskom jeziku objašnjava mnogo zanimljivosti o području, kulturi i maslinama. Predivan završetak dana! – prvi je komentar kojeg su na Google Reviews dobili iz OPG Kisić i njihovog ‘Goat Cheese Tasting Paradise’,  jedine kušaone kozjeg sira u Župi dubrovačkoj – pa i šire. Vlasnici, obitelj Kisić, proveli su nas do ove zanimljive lokacije, smještene visoko u brdu poviše legendarnog postranjskog izvora Bravinjac, odakle tura ka njihovoj kušaoni počinje. O ideji, priči i ponudi pričaju nam Frano Kisić i njegov sin Miho.

– OPG Kisić je obiteljski projekt koji spaja tradiciju i ljubav prema zemlji u jedinstvenu ponudu. Nudimo intimno iskustvo daleko od gužvi, uz nezaboravan zalazak sunca. I trudimo se razvijati svoju ponudu, s ciljem predstavljanja autentičnih lokalnih okusa i tradicije svijetu – ističe nam Miho pri usponu.

Kako ste došli na ideju otvoriti OPG na kojemu će se kušati kozji sir? Je li to samo nastavak Vašeg prijašnjeg obiteljskog posla – bavljenja poljoprivredom i stočarstvom?

-Obitelj se već duže vremena bavi poljoprivredom i domaćim životinjama i sam OPG postoji već dugo godina. Uz sve proizvode koje nudimo – maslinovo ulje, masline, smokve, pomadore, sezonsko voće, kapulu, višnjevaču, orahovaču, lozu, liker od mrče, domaću travaricu, bruštulane mjendule, kontonjatu, bijelo i crno vino… Tu je i domaći, netretirani kozji sir, rađen po svim pravilima sirenja i uz poštivanje prirode i harmonije oko nas. Naša priča, OPG Kisić, doista se nastavlja kroz ‘Goat Cheese Tasting Paradise’, kušaonu koja se službeno otvorila u kolovozu. Idemo pomalo, planiramo korak po korak, a ideja vodilja je prezentati nešto lokalno, domaće – svijetu, posjetiteljima.
Evo kako to izgleda – posjet počinje od samog izvora Bravinjac, gdje se penjemo do kušaone uz priču o povijesti Župe dubrovačke, krajoliku, znamenitostima, našem masliniku koji broji – oko kušaone – više od stotinu maslina. Tijekom šetnje kroz naš bogat maslinik s više od stotinu stabala, gosti uživaju u netaknutoj prirodi i otkrivaju priču iza našeg obiteljskog gospodarstva. Dobrodošlicu poželimo s domaćim likerima – višnjom, lozom, orahovicom ili mrčom, domaćim sokom od šipka ili limunadom te tradicionalnim mediteranskim slatkišima poput arancina i bruštulanih mjendula.


Najzanimljiviji dio programa je kušanje kozjeg sira u jedinoj kušaonici kozjeg sira u našem kraju. Uz sir, neizostavna je i degustacija domaćeg maslinovog ulja, uz domaće vino te sezonsko voće, sve domaće ili iz lokalnih izvora. Osim samog kozjeg sira, svakako je najzanimljiviji moment uživanje u zalasku sunca. I jedinstvenom pogledu na Župski zaljev, otočje te Gradac – fortifikacijski sustav iz doba Dubrovačke Republike. Ponuda koju smo zamislili nije ništa ‘megalomansko’, zapravo kušaona može primiti do deset ljudi, ili malo više ako je na primjer, unificirana grupa u pitanju. Radimo, upravo zbog naših poslova, a i zbog toga što smo ‘startali’ usred sezone, zasad samo u popodnevnim satima – čekamo sunset.

Također, svim našim gostima uvijek preporučimo nošenje udobne obuće, poput tenisica, jer šetnja uključuje kratki uspon, a praktična obuća svakako olakšava i obilazak maslinika.

Gdje se točno nalazi vaš OPG i tko je sve uključen u njega?

-OPG se nalazi u Martinovićima, a đir do kušaone ‘Goat Cheese Tasting Paradise’ počinje kraj izvora Bravinjac. Malo je ‘hiking’, ali se, iskreno to mislimo, isplati – ne samo radi sira, već i pogleda. U OPG je uključena cijela naša obitelj, ali i brojni prijatelji koji nam ‘uskoče’ sa zlata vrijednim savjetima, idejama, pomoći ili jednostavno širenjem priče o ponudi.

Postoji li tajna dobrog sira? Koliko njegov okus varira s obzirom na ispašu koza, gdje se hrane?

-Tajna dobrog kozjeg sira krije se u kvaliteti mlijeka, procesu izrade sira, te uvjetima sirenja i zrenja. Mi nudimo svježi, mladi kozji sir. Kvaliteta mlijeka je presudna, a ona zapravo – da se nadovežemo na zanimljivo potpitanje – ovisi upravo o ishrani koza. Kozji sir dobiva svoju specifičnu aromu i okus upravo iz mlijeka koje je ‘odraz’ okoline, krajolika u kojem koze pasu, a kod nas su to različite vrste bilja, trava i začinskih biljaka koje koze brste, i koje čine prepoznatljive razlike u okusu sira, čine ga manje ili više punijeg okusa. Naravno, okus sira ovisi i o godišnjem dobu iz istih razloga – manjka svježe ishrane.

Koliko koza imate i koliko sira uspijete proizvesti?

-Imamo četiri koze koje proizvode dva, tri sira dnevno. Planiramo u budućnosti dodatno povećati proizvodnju.

Kako ste osmislili i zamislili novopokrenuti posao?

-Prijatelj koji se već bavio sličnim vidom turizma sugerirao je otvaranje kušaone, a uvidjevši manjak slične turističke ponude na ovom području, odlučili smo krenuti u realizaciju tog projekta. Olakotna okolnost u svemu tome je i to što smo imali savršenu lokaciju za takvo nešto.

Kako ste se odlučili na ovakav zaokret u životu, je li to dodatak vašim poslovima ili ste se odlučili posve posvetiti tome?

-Još uvijek imamo svoje poslove, a ‘Goat Cheese Tasting Paradise’ je dodatak i želja koje će, nadamo se, svake godine sve više rasti i mapirati se na karti ponude našeg kraja kao autohtono i jedinstveno iskustvo koje kombinira tradiciju i gastro ponudu. Idemo prema tome.

Koliko Župa ima potencijala za ovakav vid turističke ponude i koliko je taj potencijal do sada iskorišten?

-Itekako ima, veseli nas svaki novi projekti, ideja, događaj… Razvijanje ovakvih poslova tek je počelo i bit će i više nego primamljivo, pogotovo kad se svaka pojedina priča počne sklapati u jedinstvenu turističku – destinacijsku cjelinu. Posjetitelji Dubrovnika sve više promatraju Župu dubrovačku kao zgodan izlet, posjet ili destinaciju autohtonog. Ona to zaista i jest.

Kakvi su prvi dojmovi vaših gosta i posjetitelja kušaone?

-Kako smo tek krenuli, imamo manje komentara na Google Reviews, ali su s pet zvjezdica, što nas izuzetno veseli i govori nam da imamo dobar smjer. Naši prvi gosti bili su predivan njemački par, ljubitelji sireva koji na putovanjima rade ‘tastinge’ i istaknuli su kako im je kombinacija naših proizvoda s OPG-a, našeg kozjeg mladog sira i zalaska sunca u masliniku bila – predivno iskustvo.

Imate li uvjete za kušanja i tijekom zimskih mjeseci ili je ponuda dostupna samo ljeti?

-Zasad smo odlučili ponudu bazirati na ljeto. A moramo poštivati i naše koze i njihove prirodne cikluse, ipak su one ‘centar kušaone’! No, tek smo krenuli, tko zna što budućnost nosi… Vidimo se na Bravinjcu pa ćemo put’ gore!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

NJORGANJE