Stižu topli dani, a dok još ima jagoda donosim ideju za zarolati ih u prekrasne osvježavajuće okuse.
Za tijesto koje uvijek uspijeva i dovoljno je mekano za rolat: 5 cijelih jaja, 5 jušnih žlica šećera, 5 jušnih žlica brašna, prstohvat soli, korica jednog cijelog limuna, jaja i šećer. Miješati električnom mješalicom cca 10ak min na najvećoj brzini dok se smjesa ne udvostruči i postane gusta i kremaste strukture, potom dodati prosijano brašno, koricu limuna i sol te umiješati sve ručno i pritom paziti da ne padne volumen.
U kvadratni pleh (ja sam koristila onaj od pećnice) peći na papiru za pećenje 20 min na 160 stupnjeva. Nakon što je pečen, a dok je još uvijek topao, stavite još jedan papir za pečenje na njega te okrenite naopako da ispadne iz pleha te ga odmah srolajte tako između 2 papira za pečenje, umotajte u kuhinjsku krpu te stavite sa strane dok se ne ohladi i stabilizira.
Fil:
250 gr mascarpone sira, 250 gr vrhnja za šlag, 1 listić želatine, sok jednog cijelog limuna, 150 gr šećera u prahu, svježih jagoda (količina po želji), 10ak listova svježeg bosioka, 50ml vrhnja za šlag, ugrijati do vrenja te u njemu rastopiti listić želatine, staviti sa strane dok se radi krema.
Limunov sok, šećer u prahu i mascarpone umiješati zajedno, dodati rastopljenu želatinu te preostalo vrhnje za šlag i miješati električnom miješalicom sve zajedno dok se ne sjedini u finu kremu. na kraju umiješati sitno sjeckani svježi bosiok.
Tijesto odrolati te odstraniti papir i namazati kremom ravnomjerno preko cijelog biskvita, posložiti jagode rezane na ploške te srolati sve čvrsto u fini rolat.
Umotati u prozirnu foliju te ostaviti namanje 2 sata u hladnjaku. Sačuvajte malo kreme za ukrasiti rolat nakon što ga odmotate, i uslast.
Uživajte u možda malo neobičnoj kombinaciji, ali jako ukusnoj i osvježavajućoj.