Piše: Ana Antunović @kuhana_i_pecena
Ako vas sad netko pita – kakvog su ti okusa bile babine prikle – sigurna sam da ćete se odmah tog okusa prisjetiti. Što su Proustu bili Madeleine kolačići koji su ga vratili u djetinjstvo, to su nama prikle.
Moja prva sjećanja na kuhanje su sirnice za Uskrs i prikle na Badnjak. Kolendari bi došli u kuću i kao i svakoj drugoj domaćici pohvalili prikle, ali rijetko kad bi iza kolendara ostala koja prikla u zdjeli, pa je baba tako znala da su najbolje. Danas, dok cijene fritula rastu iz godine u godinu, ja vam donosim recept za ove naše “obične” prikle, kako me je naučila radit ih baba, iako to ne znači da nikad ne napravim i one druge – s jajima, jogurtom ili čak skutom.
500 g brašna
25 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 žlice rakije
korica limuna
korica naranče
280 – 300 ml mlake vode
100 g grožđica (po želji), prethodno ih malo namočiti u toploj vodi s malo ruma
prstohvat soli
šećer u prahu
Iako sam ja naučila da je kvasac potrebno aktivirati, suvremena kuhinja me ipak naučila da će se on aktivirati i bez našeg uplitanja, pa jednostavno sve sastojke, ovim redom dodajte u zdjelu, pa žlicom mutite barem 3 -4 minute. Ostavite da se podigne, jedan ili dva puta nakon čega tijesto premijesite, pa kad se zadnji put digne, spremno je za friganje. Prikle su frigaju u dubokom ulju, a može ih se vaditi žlicom ili kroz ruku. Za jasnije upute pogledajte i video. U nas doma, rade se uvijek žlicom i moraju bit malo “rogate”, a kad su gotove obilno ih pospite šećerom u prahu i uživajte u adventu kod kuće.