Dubrovački ugostitelji već osjećaju posljedice koronavirusa. Neki od njih, iako nije uvedena mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata, kao što je to slučaj u Istri, odlučili su zatvoriti svoja vrata. Na taj se potez odlučio i čelni čovjek Udruge ugostitelja Ante Vlašić. „Nemamo za koga raditi, ljudi nema. Sezonce sam vratio, a ostavio samo stalne zaposlenike, no nisam siguran koliko ćemo i tako izdržati. Alternativa nam je podizati kredite iz kojih ćemo se onda vaditi godinama.”
Kako se nije čuo sa svim ugostiteljima na dubrovačkom području, Vlašić nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da mu od kolega svakodnevno stižu informacije da zatvaraju svoje objekte.
„Nemamo alternativu, ne možemo si dopustiti da stvaramo dodatne troškove” kazao nam je dubrovački ugostitelj, a potom je potvrdio da je on svoj objekt, tavernu Otto zatvorio.
„Nemamo za koga raditi. Vratio sam sezonce, a zasad sam ostavio stalne zaposlenike. Vidjet ćemo koliko ćemo moći izdržati i tako. Jedina alternativa zatvaranju je podizanje kredita koji bi financirali naše poslovanje u ovakvim uvjetima, a onda se iz tih kredita ne bi izvukli sljedeće dvije do tri godine.”
„Nitko od nas ne želi zatvoriti. Pogledajte samo datum, ovo je za nas zapravo uobičajeni početak sezone. Otkazuju se letovi, hoteli se zatvaraju. Za razliku od lani, nema turističkih grupa kao ni događanja koja bi nam garantirali da imamo goste. Određeni dio kolega čije se poslovanje bazira na domaćim ljudima su nastavili s radom” kazao je Vlašić te dodao kako se nada da neće doći do zatvaranja ugostiteljskih objekata u sklopu mjera prevencije širenja koronavirusa.
„Svima nam je prioritet zdravlje, a potom nam ostaje vidjeti kako preživjeti period. Zimske zalihe su potrošene, ugostitelji su već sad trebali početi stvarati prihode kako bi osigurali likvidnost poslovanje” zaključio je Vlašić.