18.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 16 rujna, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluU MASLINICIMA OBITELJI SKOKANDIĆ NA KORČULI: Svaki kamen je prošao kroz ruke...

U MASLINICIMA OBITELJI SKOKANDIĆ NA KORČULI: Svaki kamen je prošao kroz ruke našega dide…

Ako se iz grada Korčule zaputite prema Žrnovu, svakako će vam pažnju privući prekrasno seosko domaćinstvo smješteno u hladovini stoljetnih maslina, koje je pokrenuo djed Ante, a danas ga vodi druga i treća generacija vrijedne obitelji Skokandić. Na imanju Agroturizma Grubinjac rade mama Mirela i tata Ljubo, koji s obiteljskim prijateljem “drže kuhinju”, dok Antonela s bratom Rinom konobari. Sestra Tina je također dio “tima”, iako se, nakon rođenja dvoje djece, više posvetila majčinskim obvezama. Suđe peru “na ruke”, hranu pripremaju u skladu s uvjetima – na imanju nema ni vode ni struje – ali svi gosti s imanja odlaze prepuni doživljaja i pohvala za obitelj koja je u svojim maslinicima izgradila malo obiteljsko gastro “carstvo” na temeljima zajedništva i međusobnog poštivanja i ljubavi.

A kako je sve krenulo ispričala nam je Antonela.

– Na našem zemljištu postojala je jedna stara kamena kućica kojoj ni mi ne znamo odrediti godine. Naše pretpostavke su preko 200 godina starosti. Prema toj kućici smo još dodatno proširili restoran. Tako da unutrašnji dio bude što veći. Sve je započelo davne 1995. kada je djed Ante stigavši na tu zemlju prvo posadio masline. Sve do 1999., kada je bila naša prva sezona, se gradilo i nadograđivalo kamen po kamen. Svaki kamen je prošao kroz prste našeg dide. Bez njegove upornosti i velike volje ne bi imali sve ovo sada. Definitivno bi se složili da je naš restoran uređen rustikalno, želimo da kamen ostane u prvom planu, prepričava Antonela Skokandić ponosno dodajući kako je uz njihovu nadaleko poznatu peku, pogled ono što gostima ostaje u najljepšem sjećanju.

– Pogled je nešto s čime se možemo pohvaliti. Vidi se veliki dio poluotoka Pelješca, korčulanski otoci kao što su Badija, Vrnik, Planjak, Sutvara… Isto tako možemo vidjeti Mljet kao i selo Lumbarda na Korčuli, kazuje Antonela te otkriva kako njihov restoran radi i bez struje i bez vode.

– Bez vode i struje smo naučili, možemo reći da se snalazimo odlično, ali je svakako okolnost koja nas malo koči da sve ide brže i lakše. Isto tako kuhinja nam je na otvorenom tako da i ovisimo o vremenu. Svo posuđe peremo „na ruke“ što bismo mi mlađi vrlo rado zamijenili mašinom za suđe. Sve uređaje koje imamo u restoranu su na plin. Pripremamo jednostavna domaća jela sa grilla i domaće makarune, upravo zbog toga što imamo specifičan način rada, pojašnjava.


-Cijelo domaćinstvo je pokrenuo dide Ante, tatin tata. On je sa svojim sinovima (Nikša i Ljubo) nadogradio kućicu. Isprva je to trebala biti vikendica za odmor. No, kako se ideja razvijala tako su došli na ideju da to postane restoran. Sada je domaćinstvo preuzela druga generacija, tata Ljubo. Radi gotovo cijela obitelj. Muž i žena sa svojim sinom i kćeri te naš dugogodišnji obiteljski prijatelj kao pojačanje. Angažirana je gotovo cijela obitelj. Nas je petoro, mama Mirela, tata Ljubo, moja sestra Tina i brat Rino. Isprva su radili mama, tata, a onda smo im se mi priključili. Moja sestra je sada mama dvoje djece, a brat je narastao tako da je on preuzeo njezinu ulogu. Mama, tata i naš obiteljski prijatelj rade u kuhinji, dok smo brat Rino i ja konobari, priča nam Antonela.

– Nekada ni mi ne možemo vjerovati da je to toliko lijepo, a naše. Potreban je veliki trud da sve izgleda čisto i uredno, a i održavano. Iz godine u godinu se trudimo da za nadolazeću sezonu naši stari gosti primijete novitete koje smo napravili na našem imanju. Kada sam postavila tati pitanje na što je najponosniji odgovorio je: „Ponosan sam na svoje konobare!“, misleći na brata, Rina i mene. Gostima je još draže kada je cijeli biznis unutar obitelji. Kada nas pitaju tko je radio makarune, mi možemo reći mama i kćer. Isto tako kada pitaju tko je peka majstor mi možemo reći naš tata. Mislimo da i to ima svoje čari, a gostima je to posebno zanimljivo i jedinstveno, složili bi se.


Goste svakako najviše oduševi samo uređenje restorana. Zanimljivo im je kako je sve napravljeno od kamena rukama našeg djeda. Uz to i mnogo puta ponovljeni pogled. A da i ne zaboravimo popularnu peku, kao i meso sa roštilja. Isto tako vole čuti da cijela obitelj radi u restoranu, često nas znaju pohvaliti zbog toga.

Ako vas put odvede na ovo prekrasno obiteljsko domaćinstvo, evo i savjet iz prve ruke što naručiti.

-Nešto s čime se možemo pohvaliti su peke. Najčešće je to mesna peka s teletinom i janjetinom. Cijela priprema jela traje oko 2 sata. Isto tako tatin najveći specijalitet je hobotnica ispod peke. Nakon Tiktoka kojeg sam objavila o svom agroturizmu pripremamo samo nju!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE