12.8 C
Dubrovnik
Subota, 1 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomSve su odlične, ali domaće su najbolje – krafne!

Sve su odlične, ali domaće su najbolje – krafne!

U mojoj rodnoj Kuni dok sam bila dijete poslovala je velika pekara Razvitak, a okus krafni koje su tamo radile teta Nada i Smiljana pamtit ću do kraja života. Dok bi se igrali u selu, omiljena razonoda nam je bila gledati krafne kroz prozor kako se dižu, a onda kad su gotove poć pitat da nam daju makar jednu toplu krafnu. Onda bi nas pet razdijelilo tu jednu krafnu i to bi bio najslađi zalogaj ikada.

No, kunovske pekare već dugo nema, a cijene krafni svake godine rastu, pa ajmo ih onda pokušati napraviti kod kuće. I ako ste nekad mislili da je to strašno težak recept – nije. Samo je potrebno malo strpljenja jer se tijesto mora podignuti kako bi krafne bile prozračne i mekane.

Napisala: Ana Antunović

Najbolje je koristiti svježi kvasac, no ako nemate možete i suhi.

Sastojci za oko 15 komada:

  • 500 g glatkog brašna (najbolje za dizana tijesta)
  • 20 g šećera
  • 70 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 jaja + 2 žumanjka
  • 200 ml mlijeka (mlakog)
  • 2 žlice ruma
  • 20 g svježeg kvasca (ili jedna vrećica -7 grama suhog kvasca)
  • 2 vanilin šećera
  • Korica 1 manjeg limuna
  • 1 žličica soli

Za pripremu tijesta, najprije u mlakom mlijeku pomiješajte malo šećera, brašna i razmrvite svježi kvasac. Ostavite ga desetak minuta dok se ne aktivira. U veću posudu ili posudu miksera prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli i naribanu koricu limuna. Dodajte jaja, žumanjke i rum, a zatim i pripremljeni kvasac. Tijesto mijesite mikserom s kukom za tijesto ili ručno oko deset minuta, dok ne postane elastično i glatko. Zatim postupno dodajte maslac sobne temperature narezan na kockice, pomalo ga dodajte u tijesto i nastavite mijesiti još nekoliko minuta. 

Gotovo tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Nakon toga ga premijesite, pa ostavite još jednom da  se podigne.

Na pobrašnjenu površinu razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike 1,5 cm, kalupom ili čašom izrežite krugove i složite ih na pobrašnjenu površinu. Pokrijte ih prozirnom folijom i krpom te ostavite da se dižu još najmanje 90 min.

Ako krafne želite puniti nečim drugim osim džema, evo kako lagano možete napraviti slastičarsku kremu od vanilije.

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 4 žumanjka
  • 40 g gustina
  • 20 g maslaca

U lončiću zagrijte 400 ml mlijeka zajedno sa sjemenkama mahune vanilije i polovicom šećera. U posebnoj posudi pjenjačom umutite žumanjke, gustin i preostali šećer s 100 ml hladnog mlijeka, dok ne dobijete glatku smjesu. Kada mlijeko zavrije, postupno ga ulijevajte u smjesu sa žumanjcima, neprestano miješajući, a zatim sve vratite u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Na kraju umiješajte maslac, prebacite kremu u posudu, prekrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. 

Kada su krafne dovoljno narasle, pržite ih u dubokom ulju zagrijanom na 170-175°C. Pržite ih sa svake strane dvije do tri minute, dok ne poprime zlatnosmeđu boju i okrenite ih samo jednom. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru i ostavite da se ohlade.  Na kraju ih napunite slastičarskom kremom pomoću slastičarske vrećice s nastavkom za punjenje i lagano pospite šećerom u prahu.






Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE