U prekrasnom ambijentu hotela Rixos održana je prezentacija najnovijeg vina vinarije Crvik. Uz premijerno predstavljanje Lorko Merlot, Gran Reserva 2017. kušala se i posebna edicija Malvasije dubrovačke Tezoro Gran Reserva 2018. te nove berbe Malvasije dubrovačke Blasius 2022.
Uzgojem vinove loze obitelj se bavi više stoljeća, no proizvodnjom vina nešto više od 100 godina, točnije od 1897. kada prva generacija vinara obitelji odnosno pradjed Andro gradi svoj vinski podrum, tj. vinicu.
Uz uglednog sommeliera Sinišu Lasana, o svojim vinima govorio je i Petar Crvik, već četvrta generacija ove poznate konavoske obitelji vinara, a tu je naravno bio i gospar Andro Crvik, koji s ponosom gleda uspješan nastavak vinskog puta kojeg je sam preuzeo od svojega oca, a sada ga prepušta sinu Petru.
U fokusu prezentacije je bilo kušanje vina Lorko Gran Reserva Merlot 2017. Vino je dobilo ime po šumskog zloduhu i mitskom biću iz tradicionalnih priča konavoskog kraja. Konavoska crvenica idealna je za sortu kao što je Merlot, a Lorko je produkt berbe 2017. godine., jedne od najboljih koja se pamti u ovom kraju. Nakon tri godine odležavanja u francuskim bačvama, još dvije godine se čuvao u boci. Izuzetno moćnih aroma i okusa, Lorko dolazi u izuzetno limitiranom izdanju te služi kao dokaz kako Merlot u konavoskom polju može dati zaista izvrsne rezultate.
Kušalo se i vino Tezoro od Malvasije dubrovačke iz 2018. kao i nova berba Malvasije dubrovačke Blasius 2022. Iako u sasvim različitim izvedbama, u svakom originalna i dobra na svoj način, Malvasija je opet pokazala veliki potencijal. Malo vina ima tako zanimljivu priču kao malvasija dubrovačka. To je prva sorta vinove loze koja se spominje u dokumentima Dubrovačke republike još u 14. Stoljeću, a obitelj Crvik je uvelike pridonijela revitalizaciji ove autohtone i jako osjetljive sorte koja je u 19. stoljeću gotovo potpuno nestala.
Za butelje Lorka izdvajat će se isključivo najbolje berbe Merlota. Prvo izdanje Lorka je napravljeno od berbe 2017., a drugo će biti iz iznimno uspješne berbe 2022. Tako je za kraj ostavljeno i ekskluzivno degustiranje Lorka, berba 2022. Vino je u bačvi provelo godinu dana, napunjeno je u boci tek nekoliko sati prije kušanja posebno za ovu priliku, a na tržište izlazi tek za 4 godine!