16.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomSipana pita od jabuka i šljiva

Sipana pita od jabuka i šljiva

Dobro se sjećam kad sam prvi put probala ovaj kolač, nisam mogla vjerovati da se tako jednostavno pravi, i s nevjericom sam ga prvi put radila jer sam očekivala neuspjeh, a kad ono, kolač je bio wow. Toliko jednostavno ga je za napraviti da je ovaj recept možete raditi i s djecom i tako ih uključiti od malena u kuhanje.

Varijacija na temu sipane pite ima puno, a ja sam svom receptu dodala šljive za još više jesenskog ukusa. Bitno je da je sloj mokrih sastojaka sočan kako bi kolač uspio.

Prije izrade pripremite sastojke:

1 zdjelica oštrog brašna  (cca 100 grama)

1 zdjelica grisa 

1 zdjelica šećera 

1 prašak za pecivo 

3 veće i sočne jabuke

30 grama šljiva  

1 žlica cimeta 

1 vanilin šećer 

Sok i korica od 1 limuna 

100 g maslaca

Prvo ćemo pripremiti mokre sastojke, odnosno naribane jabuke, na sitno narezane šljive, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve to ostavit ćemo dok pripremamo mokre sastojke kako bi nam jabuke pustile što više soka.

Za suhe sastojke pomiješat ćemo brašno, gris, šećer i prašak za pecivo.

U kalup (najbolje onaj kojem se može odvojiti rub tako da pitu kasnije jednostavno izvadite) prvo naribajte tanji sloj maslaca, koji prethodno možete staviti u škrinju kako bi se lakše ribao. Zatim složite sloj suhih pa sloj mokrih sastojaka (što je tanje moguće), i zatim ponavljajte to sve dok imate sastojaka. Završni sloj su suhi sastojci, na što naribamo preostali maslac.

Peče se oko 40 minuta, na 180 c, a prije rezanja svakako ohladite. Uživajte u ovom sočnom i tako jednostavnom kolaču,a video recept vas čeka Kod kuhAne

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE