Dobro se sjećam kad sam prvi put probala ovaj kolač, nisam mogla vjerovati da se tako jednostavno pravi, i s nevjericom sam ga prvi put radila jer sam očekivala neuspjeh, a kad ono, kolač je bio wow. Toliko jednostavno ga je za napraviti da je ovaj recept možete raditi i s djecom i tako ih uključiti od malena u kuhanje.
Varijacija na temu sipane pite ima puno, a ja sam svom receptu dodala šljive za još više jesenskog ukusa. Bitno je da je sloj mokrih sastojaka sočan kako bi kolač uspio.
Prije izrade pripremite sastojke:
1 zdjelica oštrog brašna (cca 100 grama)
1 zdjelica grisa
1 zdjelica šećera
1 prašak za pecivo
3 veće i sočne jabuke
30 grama šljiva
1 žlica cimeta
1 vanilin šećer
Sok i korica od 1 limuna
100 g maslaca
Prvo ćemo pripremiti mokre sastojke, odnosno naribane jabuke, na sitno narezane šljive, vanilin šećer, koricu i sok limuna. Sve to ostavit ćemo dok pripremamo mokre sastojke kako bi nam jabuke pustile što više soka.
Za suhe sastojke pomiješat ćemo brašno, gris, šećer i prašak za pecivo.
U kalup (najbolje onaj kojem se može odvojiti rub tako da pitu kasnije jednostavno izvadite) prvo naribajte tanji sloj maslaca, koji prethodno možete staviti u škrinju kako bi se lakše ribao. Zatim složite sloj suhih pa sloj mokrih sastojaka (što je tanje moguće), i zatim ponavljajte to sve dok imate sastojaka. Završni sloj su suhi sastojci, na što naribamo preostali maslac.
Peče se oko 40 minuta, na 180 c, a prije rezanja svakako ohladite. Uživajte u ovom sočnom i tako jednostavnom kolaču,a video recept vas čeka Kod kuhAne