17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaLifestyleRECEPTI: Kako se sve mogu spraviti kamenice, školjke koje pozivaju na ljubav

RECEPTI: Kako se sve mogu spraviti kamenice, školjke koje pozivaju na ljubav

Naš dragi kolumnist, kulinarski akademik Božo Lučić, koji je preminuo 2017. na našem je portalu redovito pisao o domaćim jelima te nesebično dijelio recepte koje je skupio dugogodišnjim kuharskim iskustvom. Danas smo vas odlučili podsjetiti na brojne recepte za kamenice, koje je u svojoj kolumni VIKEND U KUHINJI BOŽA LUČIĆA, gastroakademik podijelio 2016.

Stonska juha od kamenica

Mjera za 10 osoba

Sastojci:
Kamenice 20 kom
Maslinovo ulje 0,10 l
Biljno ulje 0,05 l
Maslac 0,05 kg
Brašno 0,10 kg
Slatko vrhnje 0,20 l
Bijelo vino “Malvasija” 0,20 l
Žumanjak 2 kom
Limun 0,20 kg
Riblji temeljac 3 l
Sol 0,020 kg
Mljeveni bijeli papar po želji

Priprema:
Oprane kamenice otvoriti i odvojiti od ljuske nastojeći sačuvati tekućinu koja pritom izlazi iz kamenica. U tako sačuvanu tekućinu dodati kamenice i malo bijelog vina i kratko poširati, oko 1 minut. Ugrijati ulja i maslac te napraviti svijetli zapržak, doliti temeljcem i sokom poširanih kamenica i pustiti da kuha uz lagano miješanje. Gotovu juhu ocijediti kroz fino cjedilo, začiniti, dodati “legir”od žumanjaka, soka limuna i vrhnja, probati okus i dodati poširane kamenice i poslužiti posuto sitno sjeckanim peršinom. Ja bih Vam osobno preporučio da radite na maslinovom ulju bez maslaca.

Pržene kamenice s rikulom i preljevom od rajčice

Za 4 osobe:
24 kamenice
100g brašna
170ml hladne vode
1 bjelanjak, umutiti
Maslinovo ulje
0,1 l biljnog ulja
6 velikih balica rikule

Za preljev:
12 zrelih rajčica
2 žlice hrena
2 češnja češnjaka
2 žlice bijelog vinskog octa
Nekoliko kapi umaka Tabasco
Morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:
Otvorite i očistite kamenice. Za tijesto pomiješajte brašno s hladnom vodom, lagano umiješajte čvrsto istučeni bjelanjak i žlicu maslinovog ulja.

Za preljev miksajte rajčicu s hrenom, češnjakom i octom. Dodajte Tabasco, sol i ocat. Prilagodite količinu Tabasca prema vlastitom ukusu – treba biti ljuto i aromatično. Smjesu protisnite kroz fino sito kako bi nestali svi krupniji komadići. Tako ćete dobiti fini glatki preljev. Provjerite je li dovoljno začinjen solju i paprom.

Zagrijte ulje na 180 stupnjeva pa u vruće ulje na 25 sekundi uronite rikulu da omekša i postane hrskava. Izvadite ju iz ulja i ostavite da se ocijedi na papirnatom ubrusu. Kamenice redom uronite u tijesto, izvadite žlicom i pržite 2 minute, dok ne postanu hrskave i zlatnožute. Zatim ih položite na samu školjku, na malo popržene rikule i prelijte pikantnim preljevom od rajčica.

Zapečene kamenice u pršutu

Sastojci za 4 osobe:
24 -svježe kamenice
4 limuna
8 feta pršuta
1 jaje
50 g glatkog brašna
50 g kukuruznog brašna
100 g zelene salate
maslinovo ulje
sol i papar

Priprema:
Obično se jedu sirove i moraju biti apsolutno svježe. A kakvi vas još novi okusi očekuju kada ih se omota u pršut i gratinira, možete probati ako spremite ovo luksuzno jelo. Kamenice operemo i očistimo pa ih stavimo u posudu i pustimo da se na vatri poklopljene otvore. Ocijedimo tekućinu i stavimo sa strane, a meso kamenica odvojimo sa školjke, pa ih malo opaprimo i umotamo u polovice fete pršuta i na tren ih učvrstimo čačkalicom, pa ih prepržimo na maslinovu ulju, povadimo čačkalice a meso stavimo u dublje polovice školjke. Na masnoći gdje su se pržile zamutimo brašna i zalijemo „vodom“ od kamenica, malo promiješamo dok se ne dobije glatka masa, izvučemo s vatre i dodamo jaje i dobro umutimo, pa žlicom prelijemo preko pršuta i stavimo peći u pećnicu dok ne dobiju zlatnu boju. Poslužimo uz zelenu salatu.

Punjene kamenice

Kamenice poslagane na pladnju peći u vrućoj pećnici dok se ne otvore. Kada se otvore, dignuti poklopac i drugu polovicu puniti smjesom mrvica kruha, maslinovog ulja, sjeckanog češnjaka, peršina i parmezana. Zapeći pet minuta u vrućoj pećnici i poslužiti tople..

Kamenice na gradelama

Kamenice otvoriti i ostaviti u njima more. Napraviti smjesu od usitnjenih slanih srdela, žličice kapara stučenih u mužaru, češnjaka, sjeckanog peršina i malo krušnih mrvica, pa tom smjesom napuniti kamenice. Peći na gradelama deset minuta. Otvoriti kamenice, na jednoj polovici ostaviti meso školjke koje treba pokapati s nekoliko kapi limuna, malo maslinovog ulja, soli i papra. Peći na vrućim gradelama pet minuta.

Pasta s kamenicama na stonski način

Sastojci:

30 kamenica
2 dl bijelog vina
1 dl maslinovog ulja
1 žličica mrvice kruha
sok jednog limuna
3 slane srdele
2 pasirane rajčice

Priprema:
Kamenice otvoriti nožem i staviti u lonac s vodom koju su pustile, te ih u toj vodi kuhati. Nakon što voda prokuha, uliti vino. Napraviti svijetlu zapršku na maslinovom ulju s mrvicama kruha, malo vode ili ribljeg temeljca, sokom limuna, pokojom slanom srdelom i pasiranim rajčicama. Nakon pet minuta kuhanja sve pasirati i dodati kamenice s vinom. Kuhati umak dok se dobro zgusne i preliti kuhano tijesto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE