U okviru projekta “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik RCK DU” nositelja projekta Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, čiji se razvojni program temelji na podizanju kvalitete znanja na višu razinu i poboljšanju kompetencija u području srednjoškolskog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, u četvrtak 16. prosinca 2021. godine u Studentskom Domu Sveučilišta u Dubrovniku održan je okrugli stol „Uspostava HUB-a za inovacije i poduzetništvo“ za čiju su se provedbu pobrinule doc.dr.sc. Zorica Krželj i izv.prof. dr.sc. Iris Mihajlović s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku koji je partner ovog projekta.
Okrugli stol namijenjen je poduzetnicima, nastavnicima i znanstvenicima kako bi proširili svoje spoznaje o ulozi ribarstva i agroproizvoda. Klasifikacijom i analitičkim pristupom baštinskim resursima, proizvodima ribarstva, agroproizvoda, ključnim se drži upoznati obuhvat proširenih proizvoda – komplementarnih našem lokalnom kraju s aspekta kulture života i rada, u čemu je bio neprocjenjiv doprinos uvaženih sudionika, stručnjaka, poduzetnika, predstavnika OPG –a, ugostitelja, nastavnika i znanstvenika. Dinamika kojom su se razmjenjivala iskustva i generirala nova znanja upravo su omogućena zbog interdisciplinarnog pristupa i interaktivnosti među sudionicima koja se pokazala uspješnom i koja je otvorila mogućnost kreiranja ili pak revitalizacije autohtonog gastronomskog blaga sadržanog u znanjima i vještinama dionika, te mogućnostima njihova umrežavanja kroz razvojnu platformu za dijeljenje znanja koja će se razviti na službenoj stranici RCKDU u skorijoj budućnosti.
Dodatne edukacije, kontinuitet učenja temeljenog na spoznaji uloge i vrijednosti potencijala u području agroproizvoda i proizvoda ribarstva prvi su korak uspostavi Living laba kao inovativnog HUB – a čime bi se omogućila daljnja suradnja u realizaciji ovog projekta i time je otvoren novi prostor za ponudu inovativnih proizvoda u prostoru gastronomije.
Osim uvaženih poduzetnika, predstavnika OPG-ova, ugostitelja, enologa, predstavnike Centra za poduzetništvo Dubrovnik također partnera ovog projekta, na okruglom stolu sudjelovali su profesori s Odjela za primijenjenu ekologiju, znanstvenici s Instituta za more i priobalje te predstavnici Turističke i ugostiteljske Dubrovnik koji su nositelji ovog projekta.
Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu sljedećem pozivu i da zajedničkim sudjelovanjem u narednim Okruglim stolovima kroz međusobnu podršku, suradnju i umrežavanje ostvarimo zajednički cilj – unapređenje kvalitete rada svih sudionika.