9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 25 prosinca, 2024
NaslovnicaVijestiPROJEKT STEAM TRPEZA Učenici Gimnazije osmislili jelovnike za goste koji zahtijevaju specifičnu...

PROJEKT STEAM TRPEZA Učenici Gimnazije osmislili jelovnike za goste koji zahtijevaju specifičnu prehranu, koristili znanje iz biologije i fizike

Problemska radionica Istraži – dokaži – objavi već se treću godinu za redom održava u Gimnaziji Dubrovnik za vrijeme proljetnog odmora. Radionica u trajanju od četiri dana, 2. – 5. travnja, namijenjena je darovitim i visokomotiviranim učenicima škole, a ove godine dio je šireg projekta STEAM trpeza financiranog sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja čiji je nositelj Gimnazija Dubrovnik, a suradnici su Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Sveučilište u Dubrovniku i Ronilački klub Dubrovnik.

KONCEPT RADIONICE

Radionica je koncipirana na način da učenici samostalno, koristeći se raznim izvorima znanja, rješavaju problemsku situaciju iz stvarnog životnog okružja. Izazov pred koji su postavljeni nema jednoznačan odgovor već je na njima da nastoje naći najbolje moguće i argumentirano rješenje. Zadatci su zamišljeni na način da prvenstveno postižu ishode (propisane rezultate) vezane uz kurikule nastavnih predmeta Fizike, Biologije i Hrvatskog jezika, a zatim i šire, ishode međupredmetnih kurikula. Radionicu su osmislile i vode Andrea Sebastijan, prof. fizike i izvrsna savjetnica, Mares Golubović, prof. fizike, Katarina Papac, prof. fizike, Maja Sambrailo Ivanković, prof. biologije i mentor i Lucijana Pendo, prof. filozofije i  hrvatskog jezika i književnosti.

IZRADA JELOVNIKA

Ovogodišnji zadatak sastoji se od izrade koncepcije jelovnika za pet različitih profila gostiju od kojih svaki zahtijeva specifičnu prehranu (primjerice, bilder, dijabetes, upala žući i sl.). Osim o odabiru namirnica i njihovih kombinacija za pojedino fiziološko stanje i životni stil za što su se koristili znanjem biologije, učenicu su trebali voditi i računa o racionalnom trošenju energije pravilnim odabirom posuđa i izvora topline koristeći se znanjima iz fizike. Osmišljavanjem jela bilo je potrebno predstaviti i gastronomsko bogatstvo dubrovačkog kraja. Marketinški tim svake grupe učenika bio je zadužen za brendiranje zamišljenog restorana te je stvaranje njegova vizualnog identitet – logotip, brošura i video-reklama.

GOSTOVANJE NUTRICIONISKINJE MIRNE SENTIĆ

Na ovogodišnjoj radionici gostovala je poznata dubrovačka nutricionistkinja Mirna Sentić, bivša učenica Gimnazije Dubrovnik. Učenicima je prezentirala svoj profesionalni put i pružila smjernice za razumijevanje odnosa prehrane i zdravstvenog stanja pojedinca. Približila im je nutricionizam kao znanost i način razumijevanja prehrane, organiziranje i planiranje iste kroz funkcioniranje tijela i organa. Osim što im je ponudila smjernice koje će im pomoći u obavljanju zadatka, ponudila im je uvid u svoju struku, posao i obrazovanje i time pomogla u profesionalnom usmjeravanju.

ZAVRŠNI DAN I PREDSTAVLJANJE JELOVNIKA

Završnog dana radionice tri grupe učenika predstavile su svoje zamišljanje restorane i jelovnike kao odgovor na zatraženu ponudu. Argumentirali su odabir namirnica i njihove kombinacije na jelovnicima s obzirom na profil gostiju kao i odabir posuđa i termičke obrade s ciljem uštede energije. Restoran Espresivo predstavio se kao spoj tradicionalnih, lokalnih namirnica s modernim obratom i ponudili uglavnom riblja jela. Ardjat je mali restoran koji inzistira na domaćoj i prisnoj atmosferi, lokalnim, lako dobavljivim namirnicama i minimalnoj termičkom obradi. Jelovnike su obrazložili za svakog gosta izračunavši nutritivne vrijednosti svakog jela. Restoran Nonova ričeta, čija tradicija seže čak u 1923. godinu, inzistira na mediteranskoj kuhinji, ali s modernim utjecajima te domaćinskoj, opuštenoj atmosferi. Ponudi svojih jelovnika dodali su crno vino iz amfora, dok se na jelovnicima našlo najviše lokalnih morskih plodova.

Učenici su studiozno prišli svakom zdravstvenom stanju i životnom stilu. Prezentacije učenika i izvršenje zadatka bili su na zavidnoj razini. Sve pohvale sudionicima!

PROGLAŠENJE NAJBOLJIH JELOVNIKA

Voditeljice radionice ocijenile su izvršenje zadataka prema unaprijed propisanim kategorijama. Učenici su dobili detaljan kritički osvrt na svoj rad s jasnim smjernicama za budući rad.  Sve su grupe pohvaljene. Radionica je završena prigodnim čašćenjem s najavom druženja iduće godine.

IDO TEAM

Više o radionici saznajte na:

https://istrazidokaziobjavi.wordpress.com/

https://www.instagram.com/istrazidokaziobjavi/

https://www.facebook.com/groups/1727241307801392

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

NJORGANJE