Nedavno sam htjela pripremiti ovo jelo za svoje pratitelje, ali zapravo ni sama nisam znala razliku između sataraša i duveča ili đuveđa. Moje jelo je taman negdje između ta dva, a što se mene tiče možemo ga zvati i povrće na crveno s rižom jer je u svakom slučaju odličan ljetni ručak. No kako sam naučila, sataraš je baza, a ako mu dodamo rižu onda je đuveč. Ovo je odlično jelo za iskoristiti sve divno sezonsko povrće koje sad imamo, a uz to i nije neka muka skuhati ga.
Napisala: Ana Antunović
Evo kako ga ja spremam: 1 luk narezati na polumjesece i na maslinovom ulju lagano zapržiti, a zatim dodati 1 žutu papriku baburu, 1- 2 tikvice i 1 patlidžan. Sve lagano zapržiti uz miješanje, a zatim dodati par pomadora, nasjeckanih na manje komade.Prije toga ih možete i oguliti tako da ih kratko uronite u vruću vodu, pa isperete hladnom vodom i onda jednostavno ogulite.
Ako same pomadore nemaju dovoljno tekućine, dodajte i još malo pelate i vode. Posolite, popaprite i obavezno dodajte 1 žlicu šećera ili meda, kako bi neutralizirala kiselinu rajčice. Stavite poklopac na pola i kuhajte na laganoj vatri 20 do 30 minuta uz povremena miješanja.
Ako želite jedan cjeloviti ručak, onda je moj prijedlog nakon što desetak minuta pirjate povrće dodati šalicu riže, sve dobro izmiješati pa nastaviti kuhati još 20 min uz dodavanje tople vode ili temeljca. No, i bez riže ovo jelo daje puno mogućnosti, pa ga možete poslužiti uz palentu, pire ili tjesteninu.
Video recept možete pogledati ovdje, a najbolje od svega da ovo jelo možete skuhati i u većim količinama, pa kombinirati s raznim dodacima za dva ili tri obroka.
foto:ilustracija