Na zahtjev Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uz konzultacije sa Službom za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijela je Epidemiološke preporuke u sprečavanju širenja COVID 19 infekcije u sezoni berbe mandarina kojima su propisane sve mjere zaštite za vrijeme rada kako na otvorenom tako i u zatvorenim prostorima.
Uzimajući sve specifičnosti rada u sezoni berbe mandarina osnovna podjela rada bila bi rad na otvorenom na plantažama i rad u zatvorenim prostorima u otkupnim centrima.
Zajedničke preporuke
Informirati sve djelatnike o svim mjerama koje se provode u cilju sprečavanja širenja COVID 19 infekcije i pravilnom ponašanju i mjerama zaštite.
Osobe sa simptomima, oboljele osobe i osobe u samoizolaciji ne mogu sudjelovati u nikakvim aktivnostima.
Ako se prije ili u trenutku obavljanja rada osoba razboli/razvije/primijeti simptome, osoba ne dolazi ili prekida rad i ostaje/odlazi doma i telefonski se javlja izabranom liječniku radi procjene daljnjeg postupka.
Voditi dnevnu evidenciju svih radnika (ime i prezime, datum rođenja i broj mob, tel)
Rad na otvorenom (plantaže mandarina)
Pridržavati se osnovnih higijenskih navika prilikom berbe (pranje ruku, fizička distanca) i što je sve navedeno u prilogu pod nazivom „Opće mjere zaštite“
Rad u zatvorenom prostoru (sortirnice)
Budući da se radi o zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj osoba i gdje tijekom rada neminovno dolazi do bliskoga kontakta rizik od mogućeg nastanka i širenja bolesti je teško izbjeći. Kako bi donekle smanjili taj rizik preporučamo:
- Pri dolasku radnika mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom
- Osobe sa temp. 37,2 °C i više stupnjeva taj dan se ne uključuju u radni proces
- Na vidljivom mjestu, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima ili postaviti informacije sa smjernicama o pravilnom ponašanju i mjerama zaštite
- Na ulazu i na više radnih mjesta u prostoru potrebno je osigurati dozatore s dezinfekcijskim sredstvima na bazi alkohola ne manjoj od 70 % uz istaknutu obavijest obveze dezinfekcije ruku pri dolasku i tijekom rada
- Osigurati radnu odjeću zaposlenicima – robu koja se lako pere i glača
- Za rad u zatvorenom prostoru na svim radilištima obvezno je nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa. Maske mogu biti jednokratne ili višekratne (platnene koje se pravilno održavaju- peru)
- Nošenje maske i na otvorenom ako se ne može održati razmak među ljudima/bliski kontakt zbog prirode aktivnosti
- Nošenje rukavica (nije obvezno) ali se može preporučiti s time da se redovito dezinficiraju ruke nakon skidanja
- Izbjegavati kada je to moguće tijekom rada veća grupiranja osoba . Održavati fizičku udaljenost od najmanje 2 metra
- Ako je moguće organizirati rad u više smjena s time da između smjena bude stanka u trajanju od najmanje od pola sata koja će se iskoristiti za čišćenje i dezinfekciju prostora
- Poštivati osnovne higijenske navike (prilikom higijene ruku, kašljanja/kihanja. Upute navedene u prilogu)
- Čaše, posuđe i druge predmete prilikom pauze za objed ne treba dijeliti s drugim osobama
- Pokušati stvoriti uvjete prozračivanja prostora (korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanja u zatvorenim prostorima potrebno je što više izbjegavati)
- Potrebno je osigurati učestalije čišćenje, dezinficiranje i prozračivanje sanitarnih čvorova. Osoblju koje koristi toalet potrebno je omogućiti odgovarajuću higijenu i dezinfekciju ruku