14 C
Dubrovnik
Četvrtak, 3 travnja, 2025
NaslovnicaLifestylePrehrambeni trendovi koji su obilježili 2020. i što očekivati u ovoj godini

Prehrambeni trendovi koji su obilježili 2020. i što očekivati u ovoj godini

Vrijeme je za podvlačenje crte i zbrajanje dojmova u prehrambenim trendovima koji su obilježili proteklu godinu, o kojoj nam piše nutricionistica Tena Tarnai.

Početkom 2020.godine život nam se gotovo izokrenuo naopačke, i doveo do korjenitih promjena u svim sferama života. S obzirom na to prognozirati puno unaprijed bilo bi jednako kao čitati nekome iz dlana budućnost, međutim pojedini prehrambeni trendovi i prehrambena ponašanja “novog normalnog” svakako imaju svoju perspektivu ostati i u idućoj 2021. godini.

Izbijanjem pandemije COVID-19 svjedočili smo nepreglednim redovima na kasama i ispražnjenim policama u trgovinama. Među najtraženije artikle dospjeli su brašno, mlijeko, šećer, sol, tjestenina i riža, konzerve, a da ne spominjem potragu za kvascem! Zaista, prehrambena industrija iako pogođena krizom kao i sve druge, pokazala je određenu otpornost. Čak štoviše, kriza je uzrokavala dodatan rast potražnje, ali i generirala inovacije, nove načine opskrbe i marketinga.

DOSTAVA  HRANE  I  ONLINE  TRGOVINA

Uvođenjem mjera o ograničavanju okupljanja i zatvaranju ugostiteljskih objekata, vrlo brzo je pravi uzlet doživjela dostava hrane. Iako prisutna zapravo dugi niz godina, nikad više restorana nije dostavljalo; ne samo pizzu, već gotovo kompletne ili barem dio svojih menija. Također, već neko vrijeme moguće je obaviti kompletnu trgovinu namirnica u pojedinim marketima, s dostavom na kućna vrata. Nesumljivo je kako će se ovi trendovi preslikati I na iduću 2021.godinu. .

Paralelno se pojavljuju udruženja lokalnih OPG-ova, tzv. online zelene tržnice, koji na ovaj način plasiraju svoje proizvode i prerađevine, dakako s dostavom na kućnu adresu. Pojavila se također i ideja najma poljoprivrednog zemljišta pomoću kojeg se najmodavac pretplačuje na voće i povrće koje se na istome i uzgoji. Potrošači su oduvijek znali cijeniti loalno i domaće, a u vremenima krize, kada transport i opskrba hiper- i super- marketa može biti problem, lokalni poljoprivrednici imaju svoju nišu za uspjeh i plasman robe. Osim toga, pokazali su se puno prilagodljivijima novim tehnologijama i načinima komunikacije s kupcima te je vrlo zanimljivo vidjeti što će sa sobom u ovom pogledu donjeti 2021.godina.

“PLANT  BASED”, KUKCI  I  MESO IZ LABORATORIJA!

Vegetarijanska i veganska prehrana nisu nepoznanica i redovno pune rubrike novina i portala o benefitima na zdravlje. Općenita posvećenost i okrenutost prehrani temeljenoj na biljnim namirnicama “plant based” iz godine u godinu ima sve više sljedbenika i aktivnih zagovornika. Zapravo, ovdje lokalno prisutna Mediteranska prehrana u sojoj osnovi je model “plant based” prehrane. Zdravstveni dokazi dobrobiti ovakvog načina ishrane su brojni i neupitni. U isto vrijeme kada nastojimo smanjiti zagađenje i opterećenje okoliša otpadom, učiniti poljoprivredu samoodrživom,a ujedno promovirati zdrav način života “plant based” postaje mainstream. Trenutno vrlo popularan oblik povremenog vegetarijanstva “fleksitarijanstvo” zazuima gotovo vodeće mjesto po brzini rasta sljedbenika u svijetu.

Znanstvenici u svojim studijama također zagovaraju vegetarijanstvo. Zaista s porastom ukupnog broja stanovnika izazov postaje proizvesti dovoljno hrane za sve. Činjenica je kako sve predikcije govore u prilog prelasku na biljne protein, odnosno vegetarijanstvo. Lokalno, svježe i sezonsko opet dolazi u središte, a domaći proizvođači ovdje mogu postati jedni od glavnih pokretača promjena.

U priči o alternativnim izvorima proteina svakako treba spomenuti kako je Singapur prvi dozvolio prodaju pilećeg mesa za prehranu ljudi, američkog start-upa Eat Just, uzgojenog u laboratoriju iz životinjskih stanica. U Europskoj uniji se takvo meso, komercijalno dostupno očekuje do 2023.godine.

Nadalje, ne treba zaboraviti, kako smo u jeku prvog vala pandemije COVID-19 na policama Kauflanda mogli naći kukce, proizvode od brašna s proteinima proizvedenim od kukca: krekeri od cvrčka, burger, falafel ili bolognese s proteinskim brašnom od kukaca… Prehrana kukcima nije novost i procjena je da se u svijetu njima hrani više od 2 milijarde ljudi. Proizvodnjna manje opterećuje okoliš, isplativija je, a nutritivno ovdje govorimo o izuzetno velikim i koncentriranim izvorima proteina. Kako će se ova priča i ponuda razvijati na našem tržištu koje nije naviklo na ove namirnice, ostaje nam pričekati.

IMUNITET  I  DODACI  PREHRANI

S dolaskom hladnijeg vremena raste zanimanje za hranom i dodacima prehrani koji se preporučuju kako bi se dodatno osnažio imunosni sustav. S pojavom virusa SARS-CoV-2 interes za ovim suplementima je toliko narastao da su se i ljekarne suočile s nestašicama.

U središte zanimanja je došao vitamin D. Naime, već neko vrijeme se pokušava skrenuti pažnja na opasan manjak ovog vitamin među populacijom, a kada tome ubrojimo njegovu modulatornu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava jasno je otkud toliki interes. Gotovo zlatni standard zimske suplementacije, ove godine nije izostao i “stari” vitamin C. Puno se govorilo i o mineralu cinku, ali i o beta- glukanima, probioticima, kurkumi, adaptogenim biljkama te preparatima na bazi konoplje.

Interes javnosti rastao je paralelno kako su se otkrivale nove spoznaje o novom virusu. Zapravo u jednom trenutku smo imali situaciju gdje su znanstvenici, novinari, ali i šira javnost pretraživali znanstvene časopise s ciljem pronalaženja najboljeg saveznika za podizanje imuniteta i borbu protiv novog respiratornog virusa.

Ono što je bitno naglasiti (dokaza za to je još uvijek malo) jest kako strategijom primjene imunomodulatornih nutrijenata: vitamin D, vitamini B, vitamin C, cink, selen i probiotika možemo doprinijeti jačanju imunosnog sustava.

                                       

Hrana, obogaćene namirnice, pića, suplementi koji za cilj imaju doprinijeti jačanju imunosnog sustava zasigurno će ostati veliki trend i u idućoj godini. Kako svake godine sve više govorimo o važnosti mikrobiote i otkrivamo sav značaj ovog “zasebnog svijeta u nama”, probitoci, fermentirana hrana i funkcionalni napitci svakako će zauzeti značajno mjesto i u 2021. Osim suplemenata, poželjno je u prehranu uključiti fermentirane namirnice, obratiti pažnju na dovoljan unos povrća i voća, ribe, jaja, fermentiranih mliječnih napitaka i biljnih proteina.

Situacija u kojoj smo se svi našli mnoge je osvijestila i navela na discipliniranje glede razmišljanja o prehrani i hrani općenito, njezinom planiranju, ali i utjecaju koje ona ima ne samo na zdravlje već i okoliš u globalu. Prehrambena 2020.godina svakako je bila zanimljiva i izazovna.

Tena   Tarnai, mag.nutr.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE