Ovogodišnji festival Župski pjat je pred vratima, a otvaramo ga upravo na Dan planeta Zemlje, 22. travnja. Tijekom šest dana festivala posjetitelji će uživati u brojnim sadržajima vezanima uz kulturu, baštinu i tradiciju ovog kraja, a sve to uz popratni gastro program – festivalske menije naših restorana.
Ove godine u sklopu Festivala su četiri predavanja, tri gastro radionice, šetnje, priče i zanimljiv popratni program. Posebno veseli suradnja s najmlađima – vrtićkim skupinama, ali i vrijednim školarcima OŠ Župa dubrovačka koji su nam se priključili kroz svoj Erasmus+ ‘Better Together’ program.
UTORAK, 22. 4. 2025.
Priču počinjemo upravo na Dan planeta Zemlje i to na ‘eko način’ – kroz šetnju bajkovitim limunskim vrtovima, njih više od 300 na jednom mjestu!
U srcu Rovanja, skrivenog dragulja Župe dubrovačke, prostiru se Lemon Gardens, mirisni agrumi koji pričaju priču o ljubavi prema zemlji i otpornosti prirode. Otkrijte ovaj čarobni limunarnik uz domaćine koji su od limuna stvorili stil života.
Lemon Gardens: Bajkoviti nasadi agruma kreću u 16 sati, a nalazimo se u kvarat do četiri u Čelopecima (sučelje samostana sv. Vinka). Ulaz je slobodan, a rezervacija nužna na info@zupski-pjat.com.
Predavanje: Mračni turizam u Kuparima – posljednje poglavlje

U sklopu festivala Župski pjat 22. travnja 2025. u 20 sati održat će se predavanje pod nazivom Mračni turizam u Kuparima – posljednje poglavlje.
Predavač je Vedran Mezei, turistički vodič i autor dviju objavljenih knjiga te inicijator i voditelj nekoliko turističkih programa na širem dubrovačkom području.
Na predavanju posjetitelji mogu čuti zanimljive detalje iz povijesti Kupara, saznati što je mračni turizam, koji su njegovi najpoznatiji lokaliteti, što privlači goste takvim destinacijama, kakva su iskustva s tura te kako će Kupari izgledati nakon obnove.
Događaj se održava u nesvakidašnjem ambijentu starog mlina obitelji Duper u Mlinima (Vrelo), nedaleko restorana Flamingo. Predavanje je besplatno, a broj mjesta je ograničen, pa se mole zainteresirani da svoj dolazak prethodno najave porukom na broj 095/328-4521.
SRIJEDA, 23. 4. 2025.
Vođeno kušanje maslinovog ulja uz sommeliera za maslinovo ulje održat će se u srijedu, 23. travnja s početkom u 11 sati u čarobnom masliniku Dubrovnik Olive Story.
Krećemo na trosatnu gastro-turu kroz priču o maslinama, tradiciji i okusu juga uz vođeno kušanje maslinovog ulja s certificiranim sommelierom i autentičnu gastro prezentaciju Katije Guljelmović i obitelji Kristović.
Gospođa Katija, zaljubljenica u gastronomiju našeg kraja, priprema jela iznenađenja koja se ljube s maslinovim uljem – lokalna i puna emocije.
Broj mjesta je ograničen (12), ulaz slobodan, a rezervacija nužna.
Rezervacije: info@zupski-pjat.com
Mjesto susreta: Čelopeci / sučelje samostana sv. Vinka u kvarat do 11
Predavanje: Župa dubrovačka na srebrnom platnu: Crtice iz filmske povijesti župskog kraja‘ autora povjesničara Ivana Luja održat će se u 20 sati u Dvorani Župe Marije Magdalene (Mandaljena).
Predstavit će se stoljeće župske filmske povijesti, od najranijih mađarskih do holivudskih produkcija današnjice.
Uz predavača, povjesničara Ivana Luja, saznajte što se i gdje sve po Župi snimalo te koje uloge igraju njezina mjesta i stanovnici u najraznovrsnijim filmovima i serijama. Kroz crno-bijele i one obojene filmske kadrove prisjetit ćemo se i nekih danas iščezlih župskih pejzaža čija je privlačnost privlačila manje ili više znane redatelje već više od sto godina.
Ulaz je slobodan. Informacije: info@zupski-pjat.com
ČETVRTAK, 24. 4. 2025.
Cooking class ‘Morski đir’ – restoran Marinero
Četvrtak ujutro obilježit će ‘Morski đir’, cooking class restorana Marinero u kojem će se predstaviti – kako samo ime kaže – morska priča, uz čašu vina.
Cooking class je kotizacijski (50 EUR), a sve informacije saznajte na info@zupski-pjat.com.
Tijekom dana učenici OŠ Župa dubrovačka, koji sudjeluju u programu ‘Better Together’, pripremit će tradicijski štrudel od jabuka. Posebno zahvaljujemo bistro pizzeriji Kapo koji im otvara vrata svoje kuhinje za pečenje ove slatke delicije našeg kraja. Kupovinom ovog štrudela u bistro pizzeriji Kapo donirate iznos za projekte malih vrijednih glava!
O ruzmarinu, u Ruzmarinu’
Može li ružmarin biti tema cijelog jela? Itekako može! Ne samo da svoja ljekovita svojstva ima u svježoj formi, već ih zadržava i termičkom obradom. O tome će nam pričati nutricionistkinja Mirna Sentić (Mirna Nutrigurman) u restoranu Ruzmarin, s početkom u 18 sati.

Uz predavanje o utjecaju ružmarina na zdravlje, degustirajte i famoznu platu s ruzmarinom u svakoj komponenti.
Broj mjesta je ograničen (30), ulaz slobodan, a rezervacija nužna.
Rezervacije i info: +385 20 484 941, +385 97 7707 102, finalmente.srebreno@gmail.com
PETAK 25/4/2025
Dragulji Malaštice (Gems of Vardia)
Uronite u zelenu oazu brda Malaštice okupanu svježim izvorima i suncem, istražite zajedno s vašim domaćinom stare staze kroz stoljetne maslinike, napuštena sela i vinograd gdje ćete kušati maslinovo ulje s domaćim kruhom i vinom. Vodi vas domaćin Ivica Vlašić (Vardia Vineyards).
Start je 8:30, a maksimalni broj ljudi 10. Sve informacije potražite na info@vardia.hr / +385 98 512 960.
Predavanje ‘Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke’ održat će se 25. travnja u Domu u Buićima s početkom u 18 sati.
Temeljem dostupne građe, literature i kazivanja autor izlaganja etnolog i viši kustos Dubrovačkih muzej Ivica Kipre obrađuje ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke slijedeći ciklus godišnjih i životnih običaja. Kroz izlaganje se obrađuje i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela.
Slobodan ulaz, maksimalni kapacitet 50 sjedećih mjesta.
SUBOTA 26/4/2025
Motar, zdravlje kraj mora: Priča o mediteranskom čudu
Pridružite nam se na posebnoj gastro prezentaciji u izvedbi Župaho Steak House i Jadranke Ničetić, autorice koja je od zaborava uspjela sačuvati stotine starih dubrovačkih recepata. U nesvakidašnjem ambijentu svog đardina ekipa Župaha i gospođa Jadre provest će nas kroz fascinantni svijet motra – mediteranske biljke iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. Uz zalogaje inspirirane morem i tradicijom, otkrijte kako motar postaje zvijezda pjata i čuvar zdravlja s obale.
Vidimo se s početkom u 10 sati, broj mjesta je ograničen (20), ulaz slobodan, a rezervacija nužna. Rezervacije i informacije: info@zupski-pjat.com.

–Sa regala, iz burala: Izvor tradicije na izvoru Bravinjac
Modna revija KUD-a Marko Marojica započet će u 18 sati. Baštinska modna revija župske nošnje i nakita ponavlja se i ove godine, uz nekoliko iznenađenja, a zbog velikog interesa publike. Ove godine ponovno uživajte u raskoši naše tradicije u autentičnom ambijentu najčišćeg i svakako najpoznatijeg izvora našeg kraja. U slučaju lošeg vremena program se prebacuje u Dom na Bravinjcu.
Postranjskim koracima: Šetnja kroz burnu povijest Postranja održat će se u nedjelju, 27. travnja s početkom u 13 i 30 sati i ovim vrijednim programom zaključuje se ovogodišnje izdanje Festivala.
Šetnja – predavanje, rađeno je s ciljem da se doživi naše nasljeđe, ali i karakter ljudi koji ovdje žive. Predavač, povijesničar i arheolog Domagoj Kristović dijeli iznimno zanimljive priče o bogatoj sakralnoj baštini ovog kraja, infrastrukturnim projektima kroz postranjsku prošlost, ali i priču o tragičnoj ljubavi, danu zahvalnosti te o arheološkom lokalitetu nacionalnog značaja, sve kroz ključne točke gornjeg dijela Župe dubrovačke. Predviđeno trajanje šetnje je 2 sata, a rezervirati mjesto možete na info@zupski-pjat.com.
Tijekom trajanja drugog Župskog pjata, od 22. do 27. travnja, osim glavnog programa bit će održani i brojni popratni programi u duhu tradicije, ali i edukacije.

Ne zaboravimo i festivalske menije – oni su i ove godine rađeni s puno pažnje i ljubavi prema tradiciji te ih uključeni restorani nude u izvornim oblicima ili zanimljivim, modernim interpretacijama.
Kušati župsku gastro tradiciju i njene modernije oblike možete od 22. do 27. travnja u restoranima:
Ruzmarin Gastro&Bar, Bistro Pizzeria Kapo, Restaurant Flamingo, Konoba Forno, Restoran Portun, Steak House Župaho, Dubrovnik Sheraton Riviera Hotel (Leut Restaurant) i Restaurant Marinero.
Menije, program i dodatne informacije možete potražiti na službenoj stranici Festivala, ali i Instagramu te Facebooku.