Nakon dvije godine, koliko je trajala izgradnja Studentskog doma, Dubrovnik je konačno poprimio konture pravog sveučilišnog grada. Prvi student uselio je prije dvadesetak dana, a prije nekoliko dana otvoren je i studentski restoran koji su mnogi željno iščekivali još iz doba dok se na ručak išlo u bivšu menzu „Teatar”. Obišli smo kompleks, popričali smo s ravnateljem Studentskog centra Markom Potrebicom, voditeljem smještaja Markom Asićem, radnicima iz Doma, ali i studentima. Zadovoljstvo nitko ne krije, no hoće li novi i jedini Studentski dom u Dubrovniku (po)ostati samoodrživ?
Već pri samom ulazu u garažu gdje smo ostavili službeni automobil može se primijetiti kako su radnici još uvijek tu, popravljaju se određeni nedostaci. Tu je i nekoliko grupica studenata, prilazim jednoj i pitam ih kako im je u tek otvorenom studentskom domu.

-Za studiranje u Dubrovniku me najviše privukao Studentski dom i fakultet naravno. Htjela sam se malo maknuti od okruženja u Rami, Dom je super, jako je lijepo uređen, zadovoljni smo – kazala je Nevenka Tokić, studentica prve godine Medija i kulture društva koja je došla iz Rame u Dubrovnik, a još je dodala kako bi prehrana mogla biti malo bolja, no da su zadovoljni i s ponuđenim jer prije nekoliko dana nisu imali uopće gdje jesti.

Veliki kompleks u obliku tri sastavljena romba smješten ispod Ulice Iva Vojnovića u Čokolinu okružen je skoro dovršenim hortikulturalnim uređenjem, gdje se mogu primijetiti mlade palmice, borovi, masline i lijepo uređena trava.



Epidemiološke mjere prisutne su već na samom ulazu gdje se nalazi stalak s dezinficijensom, ali i kamera koja automatski očitava temperaturu uz obavezne maske u cijelom unutrašnjem kompleksu.
-Određeni su i posebni koridori samo za studente, u restoranu su također potrebne maske. Kompleks se sastoji od tri lamele na četiri kata. S desne strane je caffe bar koji ćemo otvoriti u sljedećih 15-20 dana, tu je i multifunkcionalna dvorana koja će u jednom dijelu biti i ‘a la carte’ restoran. Taj restoran će uskoro moći koristiti i naši sugrađani kao i caffe bar, a bit će će uskoro i ‘fast food’ koji će također biti dostupan kako studentima tako i građanima – kaže nam voditelj projekta izgradnje prvog dubrovačkog Studentskog doma i ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica, koji nas je dočekao na samom ulazu.

Studenti u samoposlužnom restoranu koriste subvencioniranu prehranu po cijeni od sedam kuna, na raspolaganju su im tri menija, od kojih je jedan vegetarijanski. Razlikuju se ponude za ručak i večeru. Potrebica dodaje kako će u restoranu za 40 kuna moći ručati i građani, odnosno za 48 kuna s kolačem.
-Osiguran je i parking, bit će besplatan za korisnike Doma. Moram napomenuti kako sada vrijede stroga pravila, zbog toga sugrađane nećemo moći provesti kroz Dom i pokazati im kako izgleda, u prostoru gdje borave studenti mogu biti samo oni, a njima su zabranjena druženja te iz toga razloga nismo pustili teretanu u funkciju niti prostore za zajedničko druženje – govori Potrebica.

U ovome trenutku kako navodi Potrebica, u Domu se nalazi 154 studenata i studentica, a do kraja mjeseca ta brojka će rasti do 184, dok je ukupni kapacitet Doma 503 osobe.
-U jednom dijelu Doma će boraviti profesori, riječ je o gostujućim profesorima Sveučilišta u Dubrovniku, i američkog koledža. Dostavljene su nam liste na mjesečnoj bazi, kako profesori dolaze oni se smještaju u drugi toranj gdje nisu u direktnom kontaktu sa studentima i oni imaju posebne ulaze. Evo npr. sljedeći vikend će se organizirati veslačka regata, studenti s drugih hrvatskih sveučilišta će boraviti u Domu – objašnjava Potrebica.
S obzirom na veličinu Doma tu je i recepcija, a na recepciji nas je dočekala nasmijana Nikoleta Miljas, koja je također studentica.
-Na recepciji radim skoro mjesec dana, studentica sam druge godine diplomskog studija, smjer Turizam na Sveučilištu u Dubrovniku. Za početak, s obzirom kakvo je vrijeme, bitno je da imam posao, i da radim na recepciji. Stječem i nekakvo iskustvo, a sve su tu mlade kolege tako da je dobro. Dom je dobro organiziran, na svakom katu je tabla, a i ja sam tu ukoliko studenti trebaju pomoć, recepcija radi od 0 do 24. Studenti su se dobro snašli i nije bilo nikakvih problema – kazuje Nikoleta.

-Za sada smo zaposlili minimalan broj ljudi, trenutno nas je 27, međutim oslonili smo se i na studente i upravo će nam studenti popunjavati određen broj poslova, već sada imamo sedam zaposlenih studenata. Upravo je to bit „akademisa”, da studenti tijekom studiranja stječu određena znanja i vještine koja su kompatibilna onome za što se obrazuju – govori Potrebica.

Voditelj smještaja je Marko Asić, koji nas je proveo kroz Dom, pokazao sve dovršene, ali i nedovršene prostorije u kojima su radovi pri samom kraju, a očekuju kako bi kroz mjesec dana trebali biti gotovi svi radovi u Domu.
-U studentskoj kuhinji dostupna su 627 sjedeća mjesta, ali sada je broj mjesta smanjen zbog Covid mjera i pridržavanja razmaka. Inače za stolom sjede oni koji su zajedno i na predavanjima i u sobi. Studenti su zadovoljni što je konačno krenula prehrana, zadovoljni su kvalitetom hrane i domom. Nakon što se otvorio studentski restoran počeli smo dobivati i više upita za smještaj studenata koji su iz nekog razloga zakasnili prijaviti se za smještaj kada je bio rok u srpnju. Dio studenata se može još uvijek prijaviti, ali ne za subvencionirani smještaj već po cijeni od 1050 kuna – kazuje voditelj Marko Asić.

Na samom ulazu u kuhinju s lijeve strane nalazi se nekoliko totema gdje će studenti moći izabrati određeni meni, a plaćat će beskontaktno, odnosno s x-icom, totemi bi trebali biti u upotrebi kroz desetak dana – objašnjava Asić.

U pomalo gužvovitoj situaciji u studentskoj kuhinji konobar Aid Ćimić nastoji poslužiti sve studente. Na pitanje kakve su reakcije, odgovara: -Dobre su reakcije studenata, najveća gužva je za ručak, jer je dobra hrana.

Pored njega je kolega koji također radi u studentskoj kuhinji. -Ovo mi je prvi dan na poslu, atmosfera je super. Studenti nisu toliko zahtjevni – kaže Amel Omerčahić koji je i sam student.

U samoj liniji za ručak upitali smo studente kakva je hrana.
-Dobra je hrana, nađe se nešto – kazao je student druge godine Poslovne ekonomije Marko Kopić koji dodaje kako je dom sveukupno dobar no nije sretan jer još uvijek nije otvorena teretana, a ni kafić pa ne znaju gdje će provesti slobodno vrijeme. -Ili barem da stave televiziju pa da možemo gledati utakmice – dodao je.

Odmah smo upitali voditelja smještaja Marka Asića zašto nema televizije u domu i je li uopće postoji mogućnost da studenti donesu svoju televiziju u sobu.
-Što se tiče televizora u sobi, nismo ih smjestili iz razloga što bi za svaku sobu morali plaćati posebnu RTV pristojbu, a što se tiče studenata njima je objašnjeno prilikom ulaska da oni mogu donijeti svoju televiziju, naravno uz obavezu prijavljivanja i plaćanja RTV prijamnika. Studentski centar ne može na sebe preuzeti obvezu plaćanja RTV pristojbe.
U domu studenti trenutno ne mogu koristiti zajedničke prostorije niti se okupljati radi epidemioloških mjera. Jest da su osposobljene i čajne kuhinje no u njima mogu biti tek po dva studenata, a zadržati se mogu tek dvadesetak minuta. Studenti se još uvijek prilagođavaju na novi dom, a i vodstvo doma studentima koje je uvažilo kritiku studenata kako im je potrebna prostorija za peglanje koju su im i omogućili jer prema pravilniku je zabranjeno peglanje u sobama kako ne bi došlo do požara. Do kraja tjedna osposobit će se i prva linija uređaja za pranje robe i sušenje, gdje će biti dostupno 17 perilica i sušilica, a studenti će plaćati minimalnu naknadu koja je potrebna za samoodržavanje uređaja.


S obzirom kako je teretana u završnim radovima, zajedničke prostorije se ne smiju koristiti, studenti će u ovim vjerojatno najtežim mjesecima za njih društveni život morati prenijeti on line i koristiti društvene mreže kako bi se bolje upoznali međusobno. Sastav studenata koji je trenutno u domu je šarolik.
-Imamo studenata iz cijele Hrvatske, najviše ih je iz područja koji i inače gravitiraju Dubrovniku, to je područje Korčule, Pelješca, Konavala koji imaju pravo na smještaj u Studentskom domu. Imamo studenata i iz ostatka Hrvatske, iz okolice Sinja, Splita, Kaštela, otoka Brača i Hvara, iz Zagreba i Rijeke, a osim studenata iz Hrvatske imamo i studenata iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji studiraju redovito u Dubrovniku što na Sveučilištu što na RIT-u. Imamo i 30 studenata na međunarodnoj razmjeni preko programa Erasmus koji dolaze iz Španjolske, Italije, Francuske, Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, a čak imamo i jednog studenta iz Rusije – kazuje Marko Asić.
Upitala sam ravnatelja, što će se događati ljeti sa studentima, hoće li ih možda dočekati sličan scenarij kao što je to znalo biti u privatnom smještaju, kada su studenti izbacivani posljednjih godina već s 1. svibnja?
– Prema ugovoru studenti mogu biti u Studentskom domu do završetka obaveza na svom visokom učilištu, ali za to ćemo dobiti potvrdu visokog učilišta. Ako su ispitni rokovi do 25. lipnja, sa zadnjim ispitnim rokom studenti odlaze, a dolaze ponovno pred ispitni rok, to će biti koncem kolovoza odnosno početkom rujna. Da bi od 1. listopada nastavili biti u Domu moraju za to ostvariti pravo, a to je uspješnost studiranja, završiti godinu, osvojiti određen broj ECTS bodova – pojašnjava Potrebica.

Hoće li studentske sobe ljeti biti iznajmljene kada studenata nema?
-Smještaj studenata i studentska prehrana su dobrim dijelom socijalna kategorija, investicijska studija i naše studija pokazale su da za održavati ovako veliki objekt, mi se moramo baviti dijelom komercijalne djelatnosti. Ljeti ćemo iznajmljivati, ali naglasak će biti na neke ljetne škole, kongrese, znanstveno – obrazovne skupove, one stvari koje se prije nisu zbog skupoće smještaja mogle organizirati u Dubrovniku. Za te korisnike ćemo imati posebne cijene, a ako izlazimo na „klasično” tržište onda ćemo pratiti cijene, individualne cijene će biti takve da će odgovarati cijenama u gradu, znači da za individualne goste nećemo smanjivati cijene Mi ćemo biti prvi hrvatski „akademis” odnosno već smo sada tako registrirani i kroz neka dva mjeseca naše sobe će biti u kategorizaciji tri zvjezdice – pojašnjava Marko Potrebica.

Što se tiče samoodrživosti Studentskog doma, Potrebica dodaje kako bez ovoga iznajmljivanja, kafića i restorana koje će moći koristiti i građani, Dom nije moguće održati u funkciji rentabilnosti s obzirom na broj zaposlenih i veličinu kompleksa.

-Ovo je jedno novo mjesto u gradu za interakciju kako mladih ljudi tako i naših sugrađana, a tako nam se omogućuje i normalno financijsko funkcioniranje – zaključio je Marko Potrebica pri obilasku Studentskog doma u Čokolinu.


Valja napomenuti kako je ukupna vrijednost projekta 201 milijun kuna, od čega je 151 milijun kuna bespovratnih sredstava. Riječ je o velikoj investiciji u kojoj je 85 posto financirano sredstvima EU i najvećem projektu koji se financira kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“
FOTO: Marina Miljković