16.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 2 travnja, 2025
NaslovnicaVijestiPERUŠINA: Svjedočimo kadrovskoj krizi, konkurirati možemo jedino sa stručnim i obrazovanim ljudima

PERUŠINA: Svjedočimo kadrovskoj krizi, konkurirati možemo jedino sa stručnim i obrazovanim ljudima

Regionalni centar kompetentnosti Dubrovnik organizirao je konferenciju „Izvrsnost u turizmu“ na kojoj su okupljeni svi partneri i ključni dionici projekta. Upoznalo se s radom na projektu, razmijenjena su znanja i iskustva, a svi su složni kako će ovakav projekt doprinijeti modernijem i kvalitetnijem obrazovanju u ugostiteljstvu, a samim tim i boljem i stručnijem kadru na tržištu.

-Ova konferencija bila je planirana na početku provedbe projekta kako bismo se upoznali s projektnim zadacima koji su pred nama, a i međusobno kao projektni partneri. Nažalost pandemija je usporila izvođenje dijela projektnih aktivnosti. Ponosan sam što je naša škola uz potporu Dubrovačko – neretvanske županije kao osnivača dobila priliku provoditi ovakav značajan projekt. Ovaj projekt uspostave regionalnog Centra kompetentnosti ulazak je u jedno novo doba škole, novi način obrazovanja učenja temeljenog na radu i usavršavanja sadašnjih i budućih zaposlenika u ugostiteljstvu. Svi skupa svjedočimo kadrovskoj krizi, svjesni smo da jedino kvalitetom stručne i obrazovane radne snage možemo konkurirati na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu. Novi programi obrazovanja, nove strategije, digitalizacija i poboljšanje infrastrukture otvara vrata kandidature na nacionalni Centar kompetentnosti – kazao je ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik, Antun Perušina.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je važnost ovakve konferencije koja je uspjela okupiti sve partnere.

-Ova konferencija je polazna za naš strateški važan projekt Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. On je započeo proglašenjem Turističke i ugostiteljske škole Centrom kompetentnosti, nakon toga prijavom na natječaj za sredstva dobili smo ukupno 102 milijuna kuna, a od toga 30 milijuna kuna ide u obnovu infrastrukturnih objekata kao što je Vila Čingrija, Garišta, Turističke i ugostiteljske škole i nabavku opreme, ostali dio ide za “meke” aktivnosti, među kojima je najvažnija suradnja s gastronomskim centrom u Baskiji koji je jedan od najboljih svjetskih centara takve vrste. Oni su nam važni suradnici kako bi uveli nova iskustva, nove tehnologije, nova dostignuća u kulinarstvu u našu destinaciju odnosno u našu županiju – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Župan je dodao kako bi za koji dan Vila Čingrija trebala dobiti građevinsku dozvolu, za Turističku i ugostiteljsku školu je odabran izvođač radova, a za Garište je raspisan javni poziv za odabir izvođača radova.

Konferenciji „Izvrsnost u turizmu“ prisustvovao je i gradonačelnik Mato Franković koji je izjavio kako za Dubrovnik priželjkuje održivi turizam, odnosno duži boravak turista u destinaciji.

-Gledajući rezultate koje ostvarujemo i sve goste koji dolaze u Dubrovnik rekao bih da smo najizvrsniji u turizmu, ali stremimo prema boljem. Po pitanju trajanja sezone, to sve ovisi o nama, o tome koliko je važno imati zdravstvenu ispravnost, izdržali smo je određeno vrijeme, a vjerujem da će tako biti i u rujnu i listopadu. Nažalost izgubili smo ovu prvu polovicu godine, ne možemo nadomjestiti te brojke, ali brojke nisu bitne u ovome trenutku bitno je da održimo likvidnost gospodarstva, a upravo sezona do kraja listopada bi to i napravila – kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Dodao je kako Dubrovnik trenutno ima brojke kakve bi trebao priželjkivati i u budućnosti.

-Ostvaruje se veći broj noćenja u odnosu na broj dolazaka, dogodila se velika promjena u odnosu na prošlu godinu i želimo da ljudi više stoje u gradu, da konzumiraju razne usluge u gradu te da koriste izlete i restorane. To je to što želimo, uvijek ima mogućnosti modifikacije, uvijek ima mogućnosti napretka, a mi tradicionalno kao i uvijek kao što smo to radili i prije 40 godina njorgamo i njorgat ćemo idućih 40, možda i više od toga, ali to je Dubrovnik – rekao je Franković.

Veliku pomoć Centar za kompetentnost Dubrovnik dobiva od Baskijskog kulinarskog centra koji je jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanja, razvoj i inovacije, a smješten je u San Sebastianu, u Španjolskoj.

-Moram kazati kako mi dijelimo iskustva i znanja, radimo zajedno na izvrsnosti i inovacijama, kao i u cijelom obrazovnom procesu vezano uz strategiju i nove programe. Moram kazati kako smo s ovim započeli unazad nekoliko godina kada smo razgovarali s ministrom turizma kako možemo sudjelovati na strategiji Centra za kompetentnost. Radimo već jednu godinu u dubrovačkoj Turističkoj i ugostiteljskoj školi, gradimo novi obrazovni sustav za budućnost, imamo treninge za profesore rekao bih kako donosimo jedan novi cjeloviti plan inovacija – zaključio je direktor Baskijskog centra Jose Maria Aicega Zubillaga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE