17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomPasta s pestom od mladog boba ili biži

Pasta s pestom od mladog boba ili biži

Iako riječ pesto često poistovjećujemo s umakom pesto genovese, pesto označava umak nastao gnječenjem (tal. pescare) jer se pripremao u mužaru. Danas se nerijetko sprema u sjeckalici ili blenderu, a možete ga pripremati od bilo kojeg začinskog bilja kao i mahunarki poput boba ili graška (biži), posebno kad su u sezoni i najslađi.

Piše: Ana Antunović

Da ga ne biste uvijek pripremali na isti način, evo kako možete dobiti jako fini umak bez kuhanja, s kojim će svaka pasta biti fantastična. Sve što vam treba je mladi bob ili grašak, neka vrsta orašastih plodova (ja najčešće biram indijske oraščiće i pinjole) i neka vrsta mlijeka ili biljnog napitka, uz dodatak maslinovog ulja, soli, papra, češnjaka i ostalih začina. Bitno je da pesto dobro izbalansirate začinima, tako da ga probajte više puta i dodajte začine koje i sami volite.

Recept za pesto:

    – 200 g graška ili boba

    – 50 g indijskih oraščića

    – 50 ml biljnog napitka (npr. bademovo ili zobeno mlijeko, ili obično mlijeko)

    – 1-2 češnja češnjaka

    – 50 ml maslinovog ulja

    – Sok od pola limuna

    – Sol i papar

    – Bosiljak ili menta (po želji)

Priprema:

U sjeckalici ili blenderu pomiješajte grašak ili bob, indijske oraščiće, biljni napitak, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, dodajte bosiljak ili mentu za dodatni okus.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.

U tavu ili čisti lončić dodajte pripremljeni pesto i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte kuhanu tjesteninu i sve dobro izmiješajte.

Poslužite uz malo naribanog parmezana. Za inspiraciju, video recept možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE