Iako riječ pesto često poistovjećujemo s umakom pesto genovese, pesto označava umak nastao gnječenjem (tal. pescare) jer se pripremao u mužaru. Danas se nerijetko sprema u sjeckalici ili blenderu, a možete ga pripremati od bilo kojeg začinskog bilja kao i mahunarki poput boba ili graška (biži), posebno kad su u sezoni i najslađi.
Piše: Ana Antunović
Da ga ne biste uvijek pripremali na isti način, evo kako možete dobiti jako fini umak bez kuhanja, s kojim će svaka pasta biti fantastična. Sve što vam treba je mladi bob ili grašak, neka vrsta orašastih plodova (ja najčešće biram indijske oraščiće i pinjole) i neka vrsta mlijeka ili biljnog napitka, uz dodatak maslinovog ulja, soli, papra, češnjaka i ostalih začina. Bitno je da pesto dobro izbalansirate začinima, tako da ga probajte više puta i dodajte začine koje i sami volite.
Recept za pesto:
– 200 g graška ili boba
– 50 g indijskih oraščića
– 50 ml biljnog napitka (npr. bademovo ili zobeno mlijeko, ili obično mlijeko)
– 1-2 češnja češnjaka
– 50 ml maslinovog ulja
– Sok od pola limuna
– Sol i papar
– Bosiljak ili menta (po želji)
Priprema:
U sjeckalici ili blenderu pomiješajte grašak ili bob, indijske oraščiće, biljni napitak, češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Ako želite, dodajte bosiljak ili mentu za dodatni okus.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
U tavu ili čisti lončić dodajte pripremljeni pesto i malo vode od kuhanja tjestenine. Dodajte kuhanu tjesteninu i sve dobro izmiješajte.
Poslužite uz malo naribanog parmezana. Za inspiraciju, video recept možete pogledati ovdje.