17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomOKUS JESENI Kremasti rižoto s bundevom/tikvom

OKUS JESENI Kremasti rižoto s bundevom/tikvom

Ništa u jesen ne grije bolje od finog kremastog rižota, a onaj s bundevom/bučom/tikvom, kako god je zvali je odličan izbor. Prvi dio recepta možete iskoristiti i kako biste pripremili finu kremastu juhu od bundeve, samo je potrebno dodati malo više vode ili temeljca u procesu blendanja. Što se izbora tiče, gotovo svaka bundeva može poslužiti, no ja najčešće posežem za hokaido ili buttenut tikvom, a hokaido posebno volim zbog velikih i mesnatih koštica, koje dobro operem, lagano posolim, pa u pećnici sušim neka dva sata na 100 stupnjeva – i imate odličnu grickalicu za navečer.

Kuha i predlaže :Ana Antunović

A sad idemo na pripremu rižota (kao i inače, video recept vas čeka na mom profilu https://www.instagram.com/kuhana_i_pecena/)

  • 1 šalica arborio riže
  • 1 bundeva (hokaido ili butternut)
  • 1 glava  češnjaka
  • 40 grama maslaca
  • 1 luk ili dvije ljutike, sitno nasjeckan
  • ½ šalice bijelog vina
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 25 g ribanog parmezana
  • Maslinovo ulje
  • Začinsko bilje po izboru (timijan, ružmarin, kadulja)
  • Sol, papar, muškatni oraščić po želji

Zagrijte pećnicu na 200°C. Bundevu prepolovite, očistite od sjemenki i napunite začinskim biljem, posolite, lagano pouljite maslinovim uljem, a zatim spojite, zamotajte u aluminijsku foliju i pecite u pećnici oko 45-50 minuta, dok bundeva ne omekša i upije arome začinskog bilja.Češnjaku odrežite vrh, malo ga posolite i pouljite, pa ga zamotaje u foliju i stavite peći uz bundevu (s tim da će češnjaku biti dovoljno pola sata u pećnici)

Kad je bundeva pečena, maknite začine i izdubite mekano meso. U blenderu pomiješajte bundevu, pečeni češnjak (samo rukama istisnete iz kore) i maslac dok ne dobijete fini pire. Istu proceduru možete koristiti i u pripremi juhe od bundeve, samo ćete u blender dodati malo više vode ili temeljca kako ne bi dobili pire nego krem juhu.

U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite nasjeckani luk dok ne omekša. Dodajte rižu i miješajte minutu dok ne postane staklasta. Deglazirajte bijelim vinom i pričekajte dok ne ispari, a zatim počnite proces podlijevanja riže vrućim temeljcem. Svakih nekoliko minuta dodajte po malo i promiješajte.

Nakon 15 minuta kuhanja riže,  umiješajte kremu od bundeve i kuhajte još 4-5 min. Maslac za mantekiranje ranije stavite u škrinju kako bi bio što hladniji, pa ga dodajte kad je riža gotova i brzo miješajte kako bi škrob iz riže i maslac emulgirali i postigli kremoznost koju želimo. Dodajte i ribani parmezan, začine po želji i još dobro izmiješajte. Prije posluživanja ostavite barem 10 minuta da se rižoto odmori.

Poslužite s malo naribanog parmezana, svježeg timijana i mljevenog papra.

Uživajte u najtoplijem okusu jeseni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE