6.8 C
Dubrovnik
Subota, 23 studenoga, 2024
NaslovnicaVijestiOČI UPRTE U NEBO IZNAD STONA: kiša otopila 80 tona soli

OČI UPRTE U NEBO IZNAD STONA: kiša otopila 80 tona soli

U stonskoj solani sve su oči uprte u nebo. Kiša koja je padala protekla dva dana otopila je preko 80 tona soli prispjele za berbu. Vlasnik stonske solane Sveto Pejić, nada se kako će druga berba biti do kraja kolovoza, ali sve ovisi o vremenu.

– U dva dana u dva bazena smo ubrali 150 tona soli koja je iznimno dobre kvalitete. Međutim, jedan bazen nam je potpuno uništen. Za desetak dana je trebala biti druga berba, ako ne bude dobro vrijeme onda će berba biti ili do kraja kolovoza ili na jesen. Do sada nam je kiša otopila oko 80 tona soli, a u sljedećih deset dana to bi moglo biti i preko 230 tona – kaže Sveto Pejić.

U stonskoj solani godišnje se pobere oko tisuću tona soli, no ekološka proizvodnja temeljena na prirodnim uvjetima i tradiciji, koja traje već četiri tisuće godina, sa sobom nosi rizike, ali i daje sol visoke kvalitete, koja se najviše koristi za potrebe industrije, a tek 5 do 10 posto za prehranu.

-U procesu berbe obično sudjeluje oko 30 ljudi i još pet, šest ljudi sa strane. Naši bazeni su izgrađenih za vrijeme Dubrovačke Republike kada je ta namirnica bila jedna od strateških interesa, a postojanje solane seže u daleko rimsko doba. U solani je 58 bazena koji su podijeljeni u pet skupina jer cijeli proces treba proći pet faza, a traje jedan do dva mjeseca, ovisno o vremenu. Kristalizacijskih bazena je devet, a dobili su imena po svecima Frano, Nikola, Baltazar, Antun, Josip, Ivan, Petar i Pavao, a jedan je Mundo što znači svijet, u kojem se proizvodila sol isključivo za dubrovačkog kneza, dok je sol iz ostalih bazena bila namijenjena pučanstvu – pojašnjava nam vlasnik Pejić.

Zanimljivo je i kako je najviše soli ubrano 1611. godine kada je bilo preko šest tisuća tona, a plaćala se zlatom. Prosjek u zadnjih 25 godina je tisuću tona godišnje.

-Što se tiče solnog cvijeta, koji je kristalizirana sol koja pluta po bazenima slično kao skorup na mlijeku, posebno je zanimljiv turistima. Skorup na slanoj vodi se uhvati na površini i to se onda vadi van, a 100 grama solnog cvijeta je 105 kuna. Iznimno je cijenjen, a kao i naša sol, koja je ekološka, bere se isključivo tradicionalnim vještinama, što je rijetkost u svijetu – ponosno će Pejić.

Sezona berbe soli traje od travnja do listopada i obično su to tri berbe godišnje. Stonska solana današnjim oblikom, koji datira iz doba Dubrovačke republike i ukupnim svojim uređenjem, zorno prikazuje odlično složeni proces tradicijske proizvodnje soli, a čest je izbor turista, kojih ovih dana ne nedostaje kako kaže i sam Sveto Pejić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE