Uz sve svoje obveze koje ima, kao majka troje djece, Romana Romanović, uvijek nađe vremena za napravit slastice u kojima uživa cijela njena obitelj. U slatkim zalogajima ponekad se za nju kriju mirisi i okusi djetinjstva, kao i sjećanje na nonu, vrsnu kuharicu od koje je naslijedila brojne ričete, pa i za tortu od skorupa koja je nedavno privukla pažnju brojnih njenih prijatelja na facebooku. Iako bi neki na zamolbe da im se otkrije “tajna” te vrsne torte koja se iznosi na stol u najposebnijim životnim trenucima, samo odmahnuli rukom Romana nije među njima. I ne krije svoje recepte k’o zmija noge. Romana potječe iz obitelji koja ju je naučila da se dijeljenem stvari umnožavaju, a ne oduzimaju. Tata, brat i ona su dugogodišnji članovi FA Linđo, dundo je bio tenor u klapi Maestral, mama šije, a none je divno radila slastice.
-Odlučila sam se napraviti tortu od skorupa jer me u zadnje vrijeme jako interesiraju dubrovačka starinska jela, tradicionalni deserti, sve kako su naše none pravile. Sigurna sam da sam ljubav prema slasticama i kuhanju općenito naslijedila od mame Vesne i pokojne none Marije. Ona jela, okusi koje je none spravljala se ne mogu ponoviti. Od nje sam naslijedila ričetu za tortu, mirisi i okusi ove slastice me vraćaju u djetinjstvo – kratko pojašnjava Romana “pozadinu” priče o fotografiji njene torte koja je privukla pažnju na njenom fb profilu.
NJENO VELIČANSTVO, TORTA OD SKORUPA
Sastojci:
10 žumanjaka
200-220g šećera
250g masla
400-420g mjendula
1 vanilin šećer
korica 1 limuna
750 ml skorupa ili
vrhnja za šlag (meni osobno je najbolji okus s Dukatovim vrhnjem)
petit beurre keksi
malo mlijeka
malo ruma
Priprema
Mjendule nakratko prokuhati u vodi, oguliti, staviti u peć 10-ak min. na 120C i samljeti.
Žumanjke izbatiti s 100g šećera i vanil šećerom.
Maslo dobro izbatiti s ostatkom šećera dok ne pobijeli
Vrhnje istući u šlag, ako nema skorupa
Spojiti žumanjke sa maslom i kad se dobije glatka smjesa dodati ribanu limunovu koricu, mljevene mjendule i skorup ili vrhnje. Ostavite šačicu mjendula za posut po torti na kraju. Tko ne voli sirova jaja u torti, može izmiksane žumanjke sa šećerom zakuhati na pari. MIješati dok se ne zgusne smjesa.
Mlijeko pomiješati sa malo ruma. Kekse malo namočiti pa slagati u okrugli kalup promjera 30 cm obložen prozirnom folijom.
Slagati u kalup: kekse, kremu, kekse, kremu, keksE i na vrhu kremu pa posuti s ostatkom mljevenih mjendula.
Ohladiti dobro, najbolje preko noći.
Okus je savršen!