Ako mene pitate, pasta s pomadorama je ono jelo koje se spremi kad se nema puno vremena, a ni inspiracije. Najbolja je naravno ljeti, s domaćim i sočnim pomadorama, no to ne znači da je se ne može spremiti i tijekom zime, koristeći konzervirane pomadore i/ili passatu.
Piše: Ana Antunović
Za ovu zimsku verziju trebat će nam:
1 ljubičasta kapula
1 dcl bijelog vina
1 mrkva
2 češnja češnjaka
100 grama cherry rajčica
1 passata/ sjeckana rajčica ili konzervirane cijele rajčice
Začini: sol, papar, sušeni bosiljak, peršin, slatka paprika (prilagodite po želji)
Ključ dobre salse, uz pomadore, svakako je kapula, idealno domaća konavoska, slatka, ali može proć i ona iz butige. 1 veća ili dvije manje kapule se narežu na polumjesece, pa na maslinovom ulju polako dinstaju desetak minuta, odnosno do blage karamelizacije. Nakon toga na kapulu dodajte mrkvu, što sitnije narezanu ili naribanu, češnjak i cherry rajčice. Mrkva inače odlično izvlači kiselinu iz pomadora i balansira ih svojom slatkoćom pa neće biti potrebno dodavati šećer (no i to ovisi koliko ste pomadora stavili, tako da svakako probajte i izbalansirajte po ukusu ako je potrebno).
Kad nam se povrće lagano zapržilo, podlijemo sve s 1 dcl bijelog vina i drvenom špatulom prođemo po dnu tave ako se povrće zalijepilo. Zatim dodajemo passatu ili konzerviranu rajčicu, promiješamo i na laganoj vatri kuhamo 20 minuta. U međuvremenu u drugom loncu skuhamo pastu, a malo vode od kuhanja ulijemo i u salsu, koju možete ostaviti tako ili lagano zblendati za glatku teksturu.
U salsu umiješamo kuhanu pastu, pa poklopljeno ostavimo deset minuta prije posluživanja. Ako nam se učini suho, dodajte još malo vode od kuhanja i sve dobro promiješajte. Poslužiti s malo naribanog parmezana i uživajte kao da je tek početak ljeta.
Video recept, kao i uvijek, možete pogledati na mom profilu Kuhana i Pečena