Jednostavan za pripremu, lagani i bez brašna! I bez cheese-a! Eto, takav je ovaj veganski cheesecake od prosa, koji će vas oduševiti.
Proso mnogi doživljavaju isključivo kao slani dodatak jelima i žitaricu koja mijenja rižu ili slične namirnice. No, probajte proso u ovoj slatkoj varijanti i dajte mu jednu sasvim novu i neočekivanu dimenziju i interpretaciju. Još mu dajte šansu i nek zamijeni sir u izradi cheesecakea, i onda ćete shvatiti kako neke kulinarske igre stvaraju savršenstva okusa.
Dok je još sezona jagoda, poslužite ga kao cheesecake s preljevom od jagoda i iznenadite sve strastvene slatkoljupce odličnim veganskim desertom.
Sastojci (14)
Sastojci za podlogu:
¾ šalice zobenih pahuljica
¾ šalice badema
2 žlice brezinog šećera
2 žlice kokosovog ulja
Sastojci za kremu od prosa:
½ šalice prosa
1 šalica bademovog mlijeka
1 šalica kokosove kreme (kruti dio iz limenke)
4 žlice agavinog sirupa
2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
3-4 kapi hladno prešanog ulja limuna (opcionalno)
Sastojci za coulis od jagoda:
2 šalica svježih jagoda (nasjeckanih)
2 žlice soka od limuna
2 žličice brezinog šećera
2 žličice tapioka škroba
Priprema:
- Upaliti pećnicu na 170 stupnjeva i obložiti kalup za pečenje promjera 19 cm papirom za pečenje i/ili nauljiti.
- U mikseru samljeti zobene pahuljice, bademe i šećer. Dodati ulje i miksati dok se smjesa ne počne lijepiti. Ako je previše suho, dodati još malo ulja. Prebaciti smjesu u pripremljeni kalup, poravnati po dnu i sa strane kalupa te staviti peći 10 minuta.
- Oprati proso i staviti ga kuhati s mlijekom i pola šalice vode. Kada jezakuhalo posoliti, smanjiti vatru i poklopiti. Povremeno pomiješati da se ne zalijepi na dno posude. Kada je kuhano, nakon 20-25 minuta prebaciti u blender i dodati preostale sastojke te miksati dok ne dobijete skroz kremastu smjesu bez grudica.
- Staviti kuhati jagode s ostatkom sastojaka za coulis. Kada su jagode omekšale i pustile tekućinu izmiksati u blenderu i vratiti na vatru te još minutu kuhati. Možete procijediti dobiveni coulis kako bi bio potpuno bez komadića. Dio coulisa možete staviti na kremu prije pečenja i čačkalicom prošarati.
- Preliti smjesu u pečenu podlogu, staviti malo coulisa od jagoda, prošarati čačkalicom te staviti peći još 50 minuta. Izvaditi i pustiti da se skroz ohladi, zatim staviti u hladnjak (s kalupom) na stiskanje, najbolje preko noći. Servirati ohlađeno s coulisom i svježim jagodama.
Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: Tvornica zdrave hrane