14 C
Dubrovnik
Četvrtak, 3 travnja, 2025
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Tri recepta bez glutena za svaki dan

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: Tri recepta bez glutena za svaki dan

Ovako finim i zdravim receptima ne treba uvod. Ovo su recepti u kojima je gluten zabranjen i koji će svakom “bezglutencu” olakšati život i kuhanje.

Riža na mlijeku kao doručak koji vraća u mladost

Potrebni sastojci:

½ šalice riže dugog zrna

½ l rižinog mlijeka

1 žlica šećera kokosovog cvijeta

¼ žličice cimeta

Prstohvat himalajske soli

Priprema: Zakuhajte rižino mlijeko sa šećerom, soli i cimetom te dodajte rižu i miješajte. Kuhajte 10-15 minuta pa stavite hladiti da se smjesa malo stisne i zgusne. Kasnije dekorirajte i “začinite” sastojcima koje volite kao što je suho voće.

Svatko je barem jednom jeo palentu s mlijekom ili vrhnjem i svatko je barem jedan skuhao palentu s malo soli i poslužio ju kao prilog. Mi smo tu da to zaustavimo, jer vam donosimo potpuno drugačiji recept za palentu.

Popečci od palente jednostavni su za napraviti, a kao prilog će potpuno promijeniti vaše viđenje inače “dosadne” palente i pokazati vam kako dobrih bezglutenskih priloga ima.

Popečci od palente

Potrebni sastojci:

150 g palente

½ glavice luka

1 žlica kokosovog ulja

1 jaje

Himalajska sol

Listići mente

Priprema: Luk popržite u tavi na maslinovom ulju. Pomiješajte prženi luk sa prethodno skuhanom i vrućom palentom, jajetom i nasjeckanim listićima mente. Posolite i oblikujte popečke te ih zapecite na neljepljivoj tavi.

Znamo da svi vole slastice, a priprema kolača, torti, muffina ili bilo kojeg drugog deserta “bezglutencima” je otežana. Ili u ovom slučaju, olakšana.

Kokos žličnjaci

Potrebni sastojci (za oko 20 kom):

6 bjelanjaka

600 ml sjeckanog kokosa

Prstohvat himalajske soli

3 žlice meda ili stevija 

Kokosovo ulje za namazati pleh

Priprema: Upaliti pećnicu na 130-140°C. Čvrsto istući bjelanjke sa soli te postepeno dodavati med/steviju i dalje miksajući. Na kraju žlicom nježno umiješati sjeckani kokos.

Žlicom vadite oblike i stavljajte ih na prethodno dobro namašćen pleh, jer se lako zalijepe. Pecite 50-ak minuta dok ne dobiju lijepu krem-žućkastu boju.

Tjestenina je prije nekoliko godina svakom onom tko pati od celijaklije uzrokovala velike probleme. Danas to više nije tako, jer postoji mnoštvo alternativa i bezglutenskih tjestenina.

Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:

Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22

Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, Izvor: TEKST/ FOTO Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE