Superhrana se odnosi na skup namirnica bogatim izuzetno visokim nivoom fitonutrijenata koji pak predstavljaju aktivne spojeve u biljkama koji pridonose ljudskom zdravlju. Ponajviše fitonutrijenata nalazimo u voću, povrću i cjelovitim žitaricama, ali te iste namirnice rijetko koristimo zbog nedostatka vremena i volje.
Mnošto namirnica možemo nazvati superhranom, ali nekoliko ih je već godinama na popisu namirnica koje bi svako kućanstvo moralo imati. Pa krenimo redom!
Bogate su masnim kiselinama, vlaknima i proteinima, a najveći izvor nutritivnih vrijednosti dolazi upravo iz ovih sitnih sjemenki. Zašto baš su one predstavnice superhrane? Odgovor na to pitanje nalazimo u činjenici da su chia sjemenke izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i mineralima a uz sve to kao što je već i spomenuto predstavljaju i cjelovit izvor vlakana i proteina. Snižavaju kolesterol, smanjenju rizik od srčanih oboljenja i poboljšavaju probavu.
Možete ih kombinirati sa žitaricama, jogurtom, kao dodatak raznim voćnim i povrtnim sokovima ili pak kolačima, stavljati u razne umake ili salate. Jedina preporuka jest da to učinite na samom kraju kako termičkom obradom ne bi izgubile hranjive tvari. Prije upotrebe potrebno ih je samo namočiti u vodi ili nekoj drugoj tekućini na desetak minuta.
Maca odnosno peruanski korijen u prahu predstavlja temeljni izvor energije upravo iz razloga jer je bogata visokim postotkom hranjivih tvari koje su nam neophodne za svakodnevni život.
Maca u prahusadrži kalcij, magnezij, kalij, fosfor, željezo, cink, silicij, jod, vitamine B1, B2, B12, C i E, riboflavin, tiamin, askorbinsku kiselinu i esencijalne masne kiseline, a nekada se koristila kao namirnica za jačanje snage prije borbe.
Odlična je za ublažavanje simptoma menopauze, ali i PMS-a, kod hormonalnih poremećaja, a dobrom se pokazala i kod liječenja neplodnosti. Ono što je kod nje najzanimljivije da se tisućljećima naziva prirodnom Viagrom, jer pomaže u podizanju libida, ali i energije.
Maca prah preporučeno se koristi u svim vrstama napitaka i to u količini od 1 do 3 žličice dnevno ili u kombinaciji sa raznim pahuljicama koje inače konzumirate za doručak no svakako isprobajte i topli maca kakao.
Camu camu pripada voću, a najzapaženiji je predstavnik po sadržaju vitamina C kojeg ima čak 12% što je najviša poznata koncentracija općenito.
Obično je naranča ta koju koristimo kada želimo unijeti vitamin C u organizam, no svakako preporučamo da pokušate i s ovom namirnicom jer zasigurno nećete pogriješiti.
Poznato je snažno djelovanje C vitamina kao antioksidansa stoga prah camu camu umiješajte u sokove, smoothie ili voće i povrće te tako doskočite zimskoj prehladi.
Ovaj prirodni dodatak prehrani pogodan je za korištenje još i kod liječenja astme, virusnih infekcija te raznih bolova i glavobolja.
Guarana je biljka čije sjeme sadrži smjesu alkaloida u kojima nalazimo i 5% kofeina odnosno guaranina. Stanovnici podneblja iz kojeg dolazi nazivaju je još i „eliksirom dugog života“ zbog njezinih iznimno blagotvornih sastojaka.
Najpoznatije djelovanje ove biljke svakako je povećanje razine energije te koncentracije, no karakterizira ju još i pomoć u borbi protiv depresije, arterioskleroze, stresa i preranog starenja.
Guaranom je moguće i regulirati probavu, a pogledate li sastav preparata za uklanjanje celulita, zasigurno ćete ju pronaći na popisu.
Samo s jednom do dvije žličice dnevno osjetit ćete pozitivne učinke ove čudesne biljke, a mi vam preporučamo neka to bude sastavni dio vašeg soka, frapea ili energetskog smoothieja.
Mnogi svjetski izvori govore da je goji bobica jedna od najmoćnijih biljaka u svijetu. Na Zapadu su uvrštene u supernamirnice u posljednjih nekoliko godina i to ponajviše zahvaljujući poziciji prvog mjesta američke ljestvice ORAC koja mjeri antioksidacijska svojstva hrane.
Gotovo je zapanjujuć podatak da goji bobice u 100 grama imaju fantastičnih 25.300 jedinica za razliku od šljiva koje drže drugo mjesto sa 5.770 jedinica u 100 grama.
Upravo su iz tog razloga goji bobice su najidealnija namirnica za revitalizaciju organizma i usporavanje procesa starenja. Obično ih koristimo u sušenom obliku, a takve su i najslađe, jer ih je lako ubaciti u kašu, smoothie ili omiljeni musli.
Najznačajnije karakteristike kokosovog ulja su laurinska kiselina koja ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje koje tijelu pomažu u zaštiti od infekcijskih bolesti i kapricilna kiselina koja pospješuje rast „dobrih bakterija“ a ponajviše bakterija mliječne kiseline, izuzetno bitne za probavni trakt.
Za razliku od ostalih ulja koje koristimo, kokosovo ulje je lako probavljivo i ne opterećuje probavu, već upravo suprotno, pomaže u boljem iskorištavanju vitamina i minerala.
Utječe na podizanje razine energije i pospješuje jačanje imunološkog sustava. Idealno je za korištenje u kuhinji kod pripreme raznih namirnica te za pripremanje salata.
Kao i ostale supernamirnice, moguće ga je koristiti i kao dodatak ukusnog smoothiea. Isto tako, ovo čarobno ulje ima mnoštvo načina primjene u higijeni, kozmetici i uljepšavanju.
Superhranu uistinu se isplati probati. Osim što pomažu našem organizmu predstavljaju i ukusan dodatak prehrani.
Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane