Radile su ih mame i bake (možda i tate i djedovi). Znale su ih posuti kimom i krupnom soli. Pripremale bi se za goste ili nedjeljom kad je cijela obitelj ispred televizora.
Pogađate? Pogačice!
Ovog puta s pirovim brašnom.
Zašto, pitate se!?
Zbog puno manjeg udjela glutena, ali i visokog udjela vlakana, pirovo brašno je idealno za sve koji pate od probavnih tegoba. Izvrsno je za pripremu proizvoda poput kruha, peciva, kiflica, krekera i drugih slanih delicija. Pogodno je i za izradu tijesta za pizzu, tortilja i lazanja.
Od ovog zdravog brašna možete pripremiti i vlastite domaće rezance ili tjesteninu koju možete obogatiti povrćem ili začinima prema vlastitoj želji. Zbog svog specifičnog, blagog i pomalo slatkastog okusa omiljeno je u izradi slastica, poput torti, kolača, biskvita, keksa, palačinki, pita i štrudli. A i pogačica, i to sa sirom!
Svi volimo jednostavne, brzo gotove i ukusne zalogaje. Pa da ne duljimo, dame i gospodo…pirove pogačice sa sirom.
Sastojci:
Za pogačice:
500g svježeg sira
200g pirovog brašna
200g integralnog pirovog brašna
12g praška za pecivo
150g hladnog maslaca
2 žličice soli
2 žlice vlasca
Za premaz:
jaje
Priprema:
- Pomiješati sve sastojke za pogačice (rukama ili mikserom s nastavkom za tijesta), kratko umijesiti dok se sastojci ne sjedine pa tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 15 minuta.
- Ohlađeno tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i izrezivati krugove (kalupom ili čašom).
- Pogačice slagati na pleh obložen papirom za pečenje pa svaku premazati razmućenim jajem, posuti sezamom, origanom i cvijetom soli.
- Peći pogačice na 180 stupnjeva 20-25 minuta.
Pratite novitete na facebook stanici, a očekujemo vas na adresi:
Butiga zdravlja, Mercante, Vukovarska 22
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: Tvornica zdrave hrane