11.8 C
Dubrovnik
Utorak, 26 studenoga, 2024
NaslovnicaDupromoNA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: neizostavni božićni keksi

NA POLICAMA BUTIGE ZDRAVLJA: neizostavni božićni keksi

Mislite li kako deserti moraju sadržavati puno šećera ili brašna, probajte recept s mnoštvom zdravih sastojaka i dobrih zamjena uobičajenih namirnica. 

Umjesto klasičnih masnih i nezdravih kolača pripremite zdravije verzije, pogodne i za osobe na dijeti i za dijabetičare i za celijakičare.

Božić je pred vratima i svugdje se peku kolači. Kako održati formu i napraviti ukusne deserte dostojne blagdanskog stola?

Rijetki ljudi mijenjaju svoje tradicionalne blagdanske recepte. Ugodnost poznatog i navike im to onemogućavaju. Bez razloga, jer zdravi recepti mogu dostojno zavladati blagdanskim stolom i jednako oduševiti vašu obitelj i prijatelje.

Bijelo brašno može se zamijeniti izvrsnim integralnim verzijama ili čak nekim paleo brašnima poput kokosovog i bademovog. Jaja su, pak, u brojnim receptima višak pa svakako naučite kako zamijeniti jaja ili napravite neke slastice bez njih. Bijeli šećer ima toliko dobrih zamjena, a nekim desertima dovoljne su i zdrave sjemenke da postanu čudo blagdanskog stola.

Slatki “gingerbreadovi” – čovječuljci s đumbirom i drugim finim začinima razveselit će u ove blagdanske dane i djecu, ali i odrasle. Aromatični keksići izgledaju veselo i idealan su izbor za ovo doba godine, a klasičnu američku recepturu za ove keksiće malo smo doradili…uz pomoć jednog zdravog, paleo brašna.

Sastojci:

  • 5 šalica bademovog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • Prstohvat himalajske soli 
  • 4 žličice naribanog đumbira
  • 2 žličice cimeta 
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • 1 žlica maca praha
  • 2 žličice vanilije
  • 2 jaja
  • 2/3 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/2 šalice javorovog sirupa 
  • 4 žlice melase

Priprema: Pećnicu stavite grijati na 150 stupnjeva. Pomiješajte u jednoj zdjeli suhe sastojke, a u drugoj mokre sastojke (s tim da u mokre sastojke stavite zadnje kokosovo ulje kako se ne bi stvrdnulo). Mokre sastojke ubacite u suhe i dobro miješajte dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pobrašnite kuglu koju ste dobili od tijesta, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 15 minuta. Izvadite tijesto (malo je ljepljivije pa dobro pobrašnite podlogu na kojem će te ga razvaljati), razvaljajte na pola cm debljine i izrežite oblike. Pecite na papiru za pečenje 15-20 minuta

Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati

sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE