Grissini ili štapići od kruha jedni su od omiljenijih snackova na svijetu. Kao i većina jela od tijesta, potječu iz Italije. Nastali su još u 17. stoljeću, a smatra se da ih je izumio talijanski pekar Antonio Brunero iz Turina.
No koga zanima povijest finog snacka kad je bitno samo jedno – napraviti ga čim prije!
Jedu se kao samostalna grickalica ili kao dodatak uz jela umjesto kruha, uz razne umake i namaze, a gurmani ih često poslužuju kao ‘fingef food’, omotane ploškama pršuta. Napravite tijesto po našem receptu, a onda ga pospite začinima po ukusu, aromatičnim biljem poput bosiljka i ružmarina te ispecite na visokoj temperaturi dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđe boje.
Da zaključimo, ne kupujte gotove grissine, napravite ih sami kod kuće! Uz pomoć pirovog brašna!
Sastojci:
200g bijelog pirovog brašna
100g integralnog pirovog brašna
100g palente
50g sjemenke lana
1 žličica soli
5g praška za pecivo
100ml maslinovog ulja
200ml mlake vode
+ jaje za premazivanje, sezam i cvijet soli za posipanje
Priprema:
- Pomiješati sve sastojke i zamijesiti tijesto pa ga pustiti da odmori cca 1h.
- Prebaciti ga na pobrašnjenu podlogu, podijeliti na 2 dijela.
- Svaki dio razvaljati i razrezati na 10 dijelova, oblikovati štapiće i zarolati im krajeve.
- Prebaciti štapiće na pleh obložen papirom za pečenje, premazati ih razmućenim jajetom (ili otopljenim maslacem, ili mlijekom) i posuti sezamom i cvijetom soli.
- Peći grissine na 180 stupnjeva 30-35 minuta.
Zdravlje je bitno, dočekajte zdravi Novu godinu!
Butiga zdrave hrane, TC Mercante
Radno vrijeme:
od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati
subotom od 8 do 14 sati
sponzorirani članak, IZVOR: tekst/foto: Tvornica zdrave hrane