14.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 25 studenoga, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluMr. Foster u "Burbonu" nudi dobru ugostiteljsku priču mladog bračnog para Lapačina

Mr. Foster u “Burbonu” nudi dobru ugostiteljsku priču mladog bračnog para Lapačina

Zbog otvaranja koje se dogodilo lani dva dana prije kompletnog covid zatvaranja ili lockdowna, sa smijehom danas komentiramo kako ćemo naslov staviti – kafić natopljen suzama svojih vlasnika… jer, nakon tog dana kojega su s nestrpljenjem, nakon napornog rada i truda očekivali kao šlag na torti, stigao je za mladi bračni Lapačina, Nikolinu i Marija, hladan tuš. Ključ u bravu zbog strogih epidemijskih mjera.

-Došli bismo ovdje, sjedali sami u kafiću i skoro plakali – priča nam simpatična Nikolina čija se ženska energija odlično podudara s muževom koji postaje puno pričljiviji kada se spominjemo svega što je uslijedilo, a osobito vremena, angažmana, eksperimentiranja sa sastojcima za coctaile s kojima su osvojili i oduševili strane, ali i domaće goste, što je puno i zahtijevnije i teže. Jer, takav smo mi narod, lakše kritiziramo nego što pohvaljujemo.

Dakle, one suze s početka priče spomenuli smo da bi se, danas, nasmijali, jer ovaj mladi bračni par veći naglasak stavlja na to vrijeme zatvaranja kao priliku da dorade svoju ugostiteljsku ponudu i završe sve ono što su planirali u nekom budućem vremenu. Njihov početak nije bio sretnog tajminga, ali je zbog onoga što su do danas izgradili njihova priča više natopljena uspjehom nego suzama.

Mr. Foster, ugostiteljski kutak obitelji Lapačina u Ulici Josipa bana Jelačića, starijim generacijama poznatijom jednostavno pod imenom “Burbon” ime je dobio po istoimenom liku steampunk igre Killing floor 2, prema kojemu su ga, ali u industrijskom stilu izradili u liku konobara. S gas maskom. Pa je i to, u skladu s vremenskim otvaranjem, bilo gotovo proročanski. Jer i danas su konobari zbog pandemije, sa zaštitnim maskama na licima. Marijo kaže kako su im rekli da su bili gotovo pa vidoviti. No, šalu na stranu, odlična “instalacija” koja krasi jedan od zidova ovog cafe kutka oduševljava ponajviše strance koji se – nakon što saznaju da nije riječ ni o kakvoj franšizi, već njihovom originalnom uratku i uređenju – čude zašto to ne ponude na tržištu.

-Za ovakav vid uređenja smo se odlučili prvenstveno zbog toga što smo htjeli biti
drukčiji i različiti od ostalih. Nastojali smo izbjeći rutinu i sterilnost ugostiteljstva i vjerujemo da smo u tome i uspjeli. Zaista na svakodnevnoj bazi dobivamo mnoštvo
pohvala i upravo to je ono što nas motivira i tjera da nastavimo dalje u
istom smjeru. Ono što se trudimo je da Mr.Foster ne bude samo jedno mjesto na kojemu se može nešto pojesti i popiti, već mjesto na kojemu će gosti imati specifičan doživljaj, ugođaj i možda poticaj da promisle o nekoj futurističkoj verziji povijesti koja se nikad nije ni dogodila – kazao je Marijo.

Uređenje ugostiteljskog kutka koji nudi specifičan doživljaj iza debelih vrata, kroz koja se iz veoma prometne ulice ulazi kao u neki drugi, izoliraniji i drukčiji svijet, u potpunosti su osmislili, iskombinirali i iskreirali vlasnici, a uz pomoć konobara dosta su toga sami i napravili.

-Gust i zakrčen promet je definitivno gorući problem, ne samo kod nas nego u svim većim gradovima. Postoji mnogo atraktivnijih lokacija u gradu i mi smo toga bili oduvijek svjesni, pa i kada smo ušli u ovu našu priču, ali ova naša adresa nas je zapravo natjerala da izađemo iz zone komfora i da potražimo u sebi neku kreativnost kako bismo od Mr. Fostera napravili poželjno mjesto za izlazak. A, bilo bi lijepo kada bi se Grad možda malo više zauzeo da se nekadašnji popularni Bourbon street kao poslovno stambena zona, ne pretvori u opasnu prometnicu – iznosi Marijo svoje razmišljanje.

Nikolina i Marijo su i prije otvaranja svog kafića, radili u ugostiteljstvu, stekli poprilično iskustvo kod “drugih gazda”. Imaju troje djece, iste interese, odlično se nadopunjuju i dijele sve dobro, ali i loše. Sa strane ostavljamo pitanje je li, kako kažu, ipak bolje da bračni par ne provodi po cijele dane zajedno, i na radnom mjestu i doma, te se više osvrćemo na nesigurnost vremena i neizvjesnost egzistencije budući su oboje u istom poslu.

-Činjenica da smo oboje u istom poslu u ovim teškim vremenima sigurno nije olakotna okolnost, no s druge strane to je bilo ono što smo zajedno htjeli, a kada radiš ono što voliš, te imaš partnera koji te razumije i podržava, imaš neprocjenjivu prednost u odnosu na sve druge – slaže se ovaj mladi bračni par.

Njima, to je posve sigurno, nikad nije dosadno. A i svi oni koji imaju svoje privatne poslove, dobro znaju da nema vremenske granice u kojoj završava radno, a počinje slobodno vrijeme. Jer i vrijeme kod kuće Nikolina i Marijo posvećuju svom poslu – od isprobavanja novih cocktaila za čije se sastojke znaju penjati na okolna brda, do osmišljavanja novih ponuda i sadržaja s kojima prate trendove u ugostiteljstvu kako bi bili privlačni i domaćim i stranim gostima.

I za kraj, Nikolina i Marijo časte s receptom za jedan njihov cocktail!

Priprema namirnica:

-Slanutak pustiti da odstoji u vodi i nakon toga kuhati na laganoj vatri cca 1.5 sat

Nasjeckati đumbir, dodati vodu i šećer i pustiti da se lagano kuha.

-Otopiti jušnu žlicu kokosove masti na tavi i uliti u gin, pustiti da prenoći i staviti u frižider, zatim procijediti.

Priprema koktela:

-0.03 Gordon gin

-0.03 gin opran kokosovom masti

-0.03 voda od slanutka

-0.15 sirup od đumbira

-0.15 sirupa kokosa

-polovica cijeđene limete

-4-5 kapi CBD ulja

Šejkati 20 sec bez leda, nakon toga dodati led i ponovno šejkati 20 sec.

Uliti u ohlađenu čašu, duplo procijediti.

Nakon toga posuti matcha prah po vrhu.

U zdravlje!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE