Zbog svojih strogih pravila, Danska dijeta smatra se jednom od najtežih za provedbu.
Prilikom provedbe Danske dijete unosi se samo 600 kalorija dnevno, a trajanje dijete je točno 13 dana. U tom periodu možete očekivati gubitak i do 10 kilograma tjelesne mase. Prema planu prehrane uzimaju se 3 obroka dnevno.
Pravila kojih se morate pridržavati
- Dijeta se provodi kroz točno 13 dana uz strogo pridržavanje svih pravila – bez iznimaka.
- U slučaju da npr. popijete jedno pivo, jednu čašu vina ili uzmete žvakaću gumu dijetu morate odmah prekinuti.
- Ako želite ponoviti ovu dijetu, morate uzeti pauzu od barem 3 mjeseca.
- Ako uspijete izdržati cijelu dijetu do kraja (svih 13 dana), ne smijete ju ponavljati najmanje 2 godine.
- Konzumacija alkoholnih i gaziranih pića je strogo zabranjena.
- U slučaju gladi tijekom dana, preporučuje se piti vodu – barem 2 litre vode dnevno.
- Kavu možete zamijeniti čajem.
- Dozvoljeno je zamjeniti redoslijed samo ručka i večere.
- Nije dozvoljeno mijenjati raspored dana.
- Slatkiši i grickalice su strogo zabranjeni.
- Potrebno je jesti 3 obroka dnevno, bez međuobroka.
- Sol je dozvoljena (u minimalnim količinama).
- Kako bi se spriječilo narušavanje zdravlja, preporučuje se svaki dan uzimati vitamine (putem npr. šumećih tableta).
- Morate koristiti šećer u kockama.
- Nakon završetka dijete, postupno povećavajte dnevni unos kalorija kako biste izbjegli debljanje.
Danska salata
Nezaobilazan sastojak ove dijete je danska salata. Možete ju jesti svaki dan, uz svaki obrok, u neograničenim količinama. Nije dozvoljeno jesti ništa između obroka, pa niti ovu salatu, piše Mamin kutak.
Za pripremu danske salate koristite sljedeće namirnice:
- 1 kg mrkve
- 1 kg kupusa
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 1 mladi luk
Sve sastojke narežite na manje komade te izmiješajte.
Za pripremu preljeva za salatu, koristite sljedeće namirnice:
- 100 ml ulja
- 50 ml jabučnog octa
- pola žličice soli
- pola žličice šećera
Ova količina bit će vam dovoljna za 7 dana. Prije konzumacije prelijte preljevom te pustite da odstoji barem sat vremena. Salatu držite u hladnjaku.
Danska dijeta: Plan prehrane
1. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, 100 g kuhanog špinata, 1 rajčica.
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.
2. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.
Ručak: 200 ml grčkog jogurta, 1 šnita šunke.
Večera: 1 goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate.
3. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedan komad šunke (100g, sa što manje masnoće), 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, jedna rajčica i jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
4. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: jedna litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.
Večera: jedno kuhano jaje, jedna naribana mrkva, 25 g svježeg sira.
5. DAN
Doručak: jedna veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.
Ručak: veći komad ribe (do 250g) pečen u foliji s malo maslinovog ulja, preliveno s limunovim sokom.
Večera: jedna goveđa šnicla (oko 200g), 150 g danske salate, 100 g kuhanog celera.
6. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: 2 kuhana jaja, jedna veća naribana mrkva.
Večera: 200-250 g piletine bez kožice (kuhane ili pečene na žaru), 150 g danske salate.
7. DAN
Doručak: jedna šalica biljnog čaja bez šećera (zeleni, bijeli ili žuti).
Ručak: BEZ RUČKA
Večera: jedan janjeći kotlet sa žara (200-250g), svježe voće po izboru.
8. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna šnita šunke, 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog špinata ili celera, jedna rajčica, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
9. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera.
Ručak: 200 ml jogurta s niskim udjelom masti, jedna veća kriška šunke (oko 200 g).
Večera: jedna goveđa šnicla (oko 250g), 150 g danske salate, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
10. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna kriška šunke (100 g), 150 g danske salate.
Večera: 100 g kuhanog celera, jedna rajčica, jedna voćka po izboru (naranča, jabuka ili kruška).
11. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: jedna litra svježe cijeđenog soka naranče, 200 ml jogurta s niskim udjelom masti.
Večera: jedno tvrdo kuhano jaje, jedna naribana mrkva, 25 g svježeg sira.
12. DAN
Doručak: jedna veća naribana mrkva prelivena limunovim sokom.
Ručak: jedna veća kuhana riba (do 250 g) prelivena limunovim sokom.
Večera: jedna veća goveđa šnicla (do 250 g), 100 g kuhanog celera, 150 g danske salate.
13. DAN
Doručak: jedna šalica crne kave, jedna kocka šećera, jedna šnita tosta.
Ručak: 2 tvrdo kuhana jaja, jedna naribana mrkva.
Večera: 250 g piletine sa žara (bez kožice), 150 g danske salate.