Milena Kekez i Fabio Picistrelli prije dvije godine pokrenuli su malu obiteljsku proizvodnju konzervirane ribe BlueFish u mjestu Brna pored Smokvice na otoku Korčuli, a njihovu priču zabilježio je portal Dobra hrana.
BlueFish mala je manufaktura ribe uz more u mjestu Brna pored Smokvice, kraju koji je danas poznat prvenstveno po vinarstvu, i to po pošipu, a nekada je to područje bilo bogato alepskim borom koji je bio “fetiš” Mlečanima. Oni su često zalazili u porat i mijenjali raznu “zabranjenu robu” poput brašna, začina i drugih novitada koju su skladištili na Lastovu, kojim su gospodarili – uglavnom se radilo o trgovini na načelima tzv. meke granice.
Službenu obiteljsku proizvodnju prije dvije su godine pokrenuli Milena Kekez, podrijetlom iz Dubrovnika, i Fabio Picistrelli, Talijan iz Rima. Da bi mogli službeno početi s radom, morali su zadovoljiti brdo propisa i normi i ishodovati dozvole, pa je cijeli proces, prije nego što su plasirali proizvode na tržište, trajao dulje nego što su mislili.
“Teško je bilo započeti i zadovoljiti propise jer su nam jedni savjetovali jedno, drugi drugo. Primjerice, prvo smo davali uzorke svakih šest mjeseci na testiranja, jer su nam tako rekli, od svake teglice i vrste, po više komada, svaki uzorak ima svoju cijenu, a troškovi samo rastu. Poslije su nam rekli da zadovoljavamo i više standarde te da slobodno možemo imati rok trajanja dvije godine, pa sada uzorke šaljemo rjeđe, a, prema svemu sudeći, sama staklenka bez problema može trajati i četiri”, kazala je za Dobru hranu Milena.
“Fabio je cijeli život u poslu s ribom. U Fiumicinu, blizu rimskog aerodroma, imao je uzgajalište, potom se posao širio prema Grčkoj i Albaniji, čak su uzgajali i riblju mliječ. On poprilično zna uzgoju i preradi riba, ja ga zezam da je sporiji, ali ne staje dok posao nije gotov. Ja sam prije dvadesetak godina došla u Rim te smo se upoznali i evo nas ovdje, skrasili smo se u Brni. Cijeli naš zajednički život smo stalno nešto oko ribe radili te smo odlučili pokrenuti proizvodnju – da imamo što raditi u penziji”, kaže uz smijeh Milena za Dobru hranu.
Njihov BlueFish pravi je primjer da se na pučinskom otoku ipak može baviti smislenom i održivom proizvodnjom. A posebno vesele kvaliteta, okus i priča o svakom proizvodu. A ideje za recepte koje smo razmijenili, od onog jednostavnog uz luc, toplu pogaču i malo motara, paštete od njihove ribe s kuhanom ciklom pa do složenijih – raznih pasta, rizota i složenaca, govore u prilog tome da su brižljivo spremili svaku svoju staklenku.
Cijeli članak pročitajte OVDJE.
FOTO: TZ Blato
♂️