13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 23 ožujka, 2025
NaslovnicaLifestyleMasterclass "Sve nijanse malvasije dubrovačke" pokazao raskoš i potencijal ove čuvene sorte

Masterclass “Sve nijanse malvasije dubrovačke” pokazao raskoš i potencijal ove čuvene sorte

Prvi Masterclass “Sve nijanse malvasije dubrovačke” koji se sinoć održao u hotelu Dubrovnik Palace okupio je brojne ugostitelje, distributere, ljubitelje vina i vinske stručnjake te gotovo sve konavoske proizvođače dubrovačke malvasije. Više od osamdeset sudionika kušalo je 28 vrhunskih vina kojima se Konavle mogu ponositi. 

Ova vinska večer je bila podjeljena u dva dijela. Događaj je započeo s Masterclassom pod vodstvom vinskog eksperta Iva Ivaniša koji je odabrao 12 specifičnih vina koja su se rastočila u tri slijeda. Prvo su se kušala četiri mlada vina i to dvije zanimljive kupaže Kameni Dvori Laurus i Cuvee Blanc Miljas zatim Malvasije Letunić i Vodopić vina sve iz 2024. godine. Nakon toga se krenulo u vertikalno kušanje pa su se rastočile Malvasija dubrovačka Sur lie Zoro 2022., Tezoro Grand Reserve 2018. vinarije Crvik te Malvasija dubrovačka Zoro 2023. i Malvasija dubrovačka Miljas 2022. Masterclass je završio kušanjem “kapitalaca”, izuzetno rijetkih arhivskih vina, koje su dokazale da ova bijela sorta, unatoč uvriježenom mišljenju da vremenom gubi na kvaliteti ako se pravilno pripremi i stavi na odležavanje daje izvrsne rezultate. U posljednjoj rundi prisutnima su se rastočile Malvasije Dubrovačkih podruma 2019., posljednje boce Malvasije Božo Metković 2018., Malvasija Marin Držić iz 2007. vinarije Crvik, kao i njihov Blausus iz 2022.godine. Masterclass “Sve nijanse malvsije dubrovčake” je pokazao svestranost i potencijal sorte koja neupitno treba naći svoje mjesto u svim vinskim kartama dubrovačkih ugostiteljskih objekata, a i šire. 

Nakon prvog dijela programa organizirao se svojevrsni En Primeur na kome su sudionici mogli kušati sve mlade malvasije konavoskih proizvođača. Predstavile su se Vinarija Miljas, Bratoš vina, OPG Trković, Vinarija Silia Laeta, Vina Miličić Konavle, OPG Letunić, OPG Kameni Dvori, Vinarija Botaro, Vodopić Vina, Vinarija Crvik, Metković vina, OPG Đivanović i Zoro vina. Agroturizam Konavle se pobrinuo i za prigodni tradicijski tratamjenat pa su se na trpezi našle tri vrste konavoskog sira, mladi, suhi i sir iz ulja OPG-a Mirjana te tri vrste kobasica Konavoskih gusta, od kojih treba istaknuti nagrađenu kobasicu na natjecanju u Istri proteklog vikenda. Večer je začinio glazbeni gost Antun Toto Rilović sa svojom gitarom. 

Masterclass “Sve nijanse malvasije dubrovačke” organizira se u okviru manifestacije “Proljeće u Konavlima 2025.”, a uz pokroviteljstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Općine Konavle te županijske i općinske turističke zajednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE