13.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 siječnja, 2025
NaslovnicaLifestyleLijepa priča iz Lumbarde: Škatula čuva tradicionalne slatke okuse i diljem svijeta...

Lijepa priča iz Lumbarde: Škatula čuva tradicionalne slatke okuse i diljem svijeta šalje mirise i arome Korčule

U Lumbardi već deset godina Josipa Barčić, majstorica slastičarstva sa svojim vrijednim timom oživljava tradiciju slatkih delicija otoka Korčule, a ove godine njezin je obrt Škatula nagrađen brončanom poveljom Suncokreta ruralnog turizma u kategoriji Mali obiteljski proizvođači – craft-turizam. Što sve nastaje u Škatuli i kako korčulanske slastice putuju u svijet, otkrila nam je Josipa u razgovoru.

Koliko vam ova nagrada znači i koliko se truda, rada, strpljenja i godina krije iza takvog jednog priznanja?

-Nagrada nam je iznimno važna jer je ujedno i potvrda našem radu, ljubavi i predanosti koje ulažemo u posao, vjetar u leđa za buduće projekte i nastavak stvaranja slatkih čarolija. Iza brenda Škatula je 10 godina rada, smijeha i suza, prepreka i uspona, strpljenja i ljubavi prema poslu koji radimo.

Moja priča je započela ratne 1993., kad sam trebala upisati srednju školu. Roditelji su bili u strahu pustiti me da idem van otoka i htjeli su da upišem srednju na Korčuli. I tako sam upisala slastičarstvo. I sve ostalo je povijest… Tijekom srednje škole, a i kasnije, svaki posao koji sam radila bio je vezan uz struku. To bih preporučila svim mladima koji su upisali strukovna zanimanja jer praksa je nešto što ne mogu naučiti kroz školovanje.
2013. upisala sam edukaciju za majstora slastičara u Zagrebu, a 2014. otvorila sam svoj obrt i tad kreće priča o Škatuli.

Koliko vam je trebalo da kupci prepoznaju vaš proizvod?

-Brend gradimo kroz prepoznatljiv vizualni identitet sve ove godine, ljudi prepoznaju kvalitetu i ostaju vam vjerni. Nedavno smo otvorili web shop i prva narudžba je išla za Dansku to nam je potvrda prepoznatljivosti i kvalitete.

Što sve imate u svojoj ponudi i koji je vaš najprepoznatljiviji proizvod?

U našoj ponudi imamo tradicionalne kolače, dnevne kolače, sladoled… Radimo degustacije i radionice rođendane, vjenčanja,pričesti, krizme…
Posebno smo ponosni na radionice koje radimo s djecom nižih razreda i s vrtićima, gdje im prenosimo znanje o tradicionalnim i autohtonim kolačima, kako su ih radili naše bake.
Za naš najprepoznatiji proizvod netko će reći klašuni, dugi pak lumbarajske krokande, mandoliveili, amarete, Ferero torta. Svakome je nešto drugo najbolje. Morate doći i probati.

Mali obiteljski poslovi su slatke ali i zahtjevne priče. Tko sve sudjeluje u proizvodnji?

Naš tim se sastoji od šest ljudi na koje sam ponosna. Radimo svaki dan, osim ponedjeljka. Svaki član tima zna svoj dio posla za koji je zadužen. Kad imate svoj obiteljski posao, vaše radno vrijeme je 24 sata. U sezoni nema stajanja, odmora. Preko zime odrađujemo sajmove radionice s školama i vrtićima, ali ništa nije teško kad radite posao koji volite.

Ograničava li Vas u poslu činjenica da živite i radite na otoku?

Otok nije nešto što te ograničava, ako imaš volje i upornosti. U današnje vrijeme gdje je sve digitalizirano važno je imati dobar proizvod i priču. Nedavno smo otvorili web prodaju pa naše proizvode šaljemo kupcima diljem Lijepe Naše i u inozemstvo poštom, katamaranom ili dostavnim službama.

Zašto Korčulu ne biste mijenjali ni za što?

Korčula, odnosno Lumbarda – Javić, lijepa je za život. Idealan omjer pristojnog života. Sve mi je blizu posao, vrtić, škole. Ne provodim svaki dan sate u vožnji. Priroda je prekrasna. Imamo vinograde, masline. Prekrasna mjesta za planinarenje, šetnje uz more. Kad uz sve to imate svoj posao i obitelj, što vam više treba?

Ukoliko želite kušati neke od Josipinih kolača, možete svratiti do Lumbarde ili provjeriti što se sve nudi na www.skatula.hr


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE