Svi maslinari, ali i oni koji uživaju u maslinovom ulju znaju da se plodovi maslina beru u najpovoljnijem stupnju zrelosti, kako bismo preradom dobili najkvalitetnije ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ne služi samo za svjetlo, kao nekad u prošlosti, kada su se plodovi brali krajem godine po buri i kiši.
Maslinovo ulje danas služi za hranu i to ne bilo kakvu hranu nego onu koja nam pruža užitak, ali i za lijek.
Pomodarstvo i ekstravagantnost pojedinaca, koji su zalutali u maslinarstvo, ništa nam novo ni dobro neće donijeti. Branjem i sakupljanjem plodova masline, par mjeseci poslije idealnog stupnja optimalne tehnološke zrelosti, može se dobiti samo loš, nekvalitetan, nejestiv proizvod, pa čak i zdravstveno štetan za ljudski organizam.
Ni na jednom svjetskom natjecanju u kvaliteti maslinovog ulja nije se pojavio uzorak maslinovog ulja iz tzv. ledene berbe pod snijegom i ledom okovanih maslina. Nadam se da i neće.