16.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 2 travnja, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKUHAMO I PEČEMO S ANOM Varivo s junetinom i ječmom

KUHAMO I PEČEMO S ANOM Varivo s junetinom i ječmom

Piše: Ana Antunović

Zima možda ove godine malo kasni, ali prije ili kasnije će sigurno doći. A onda nama dobro dođu ukusna i krepka jela na žlicu, koja nas u sekundi ugriju. A ako se pritom još spremaju u jednom loncu i bez puno pripreme, onda su nam još i draža. Ovo je recept za jedno jednostavno varivo, ali ječam koji mu dodajemo učinit će ga kremastim i punim okusa. Iako se ova namirnica ne koristi često u našoj kuhinji, ječam je izvrstan dodatak jelima jer je bogat dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima te pruža dugotrajan osjećaj sitosti, a istovremeno ima niski glikemijski indeks koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Sastojci za četiri osobe koji nam trebaju su:

2 kapule

2 mrkve

1/2 glavice celera

1 dcl crnog vina

Oko 700 g junetine, narezane na kockice

1 žlica koncentrata rajčice

1 limenka pelata (sjeckanih rajčica)

Sol, papar, peršin, lovorov lis. slatka crvena paprika

2 šalice ječma

Prvo na malo maslinovog ulja ili još bolje svinjske masti prodinstati kapulu, a zatim joj dodati mrkvu i celer. Sve skupa dinstati nekih desetak minuta, a onda podliti s vinom i dinstati dok vino ne ispari. Dodati  1 žlicu koncentrata rajčice, promiješati, a onda dodati na kockice narezanu junetinu. Sve skupa zapržite i neka meso slobodno poprimi boju sa svih strana. Zatim dodajte pelat i podlijte s vodom da pokrije meso, dodajte začine, poklopite i na laganoj vatri kuhajte barem sat vremena. Ječam dotada potopite u hladnoj vodi, pa ga procijedite i dodajte u varivo, te podlijte s još vode. Ponovno poklopite i kuhajte na laganoj vatri 45 minuta do sat vremena, te povremeno podlijevajte s vodom. Prije posluživanje ostavite desetak minuta, a tekućine slobodno može biti i više jer će ječam dosta upiti i nakon kuhanja.

Ako vam je draže pogledati video recept i ovaj se nalazi na profilu. Nadam se da ćete isprobati ovo jelo prvih hladnijih dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE