16.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 2 travnja, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKUHAMO I PEČEMO S ANOM Piletina i mlinci (a što fali patatama?)

KUHAMO I PEČEMO S ANOM Piletina i mlinci (a što fali patatama?)

Piceka i mlince prvi put sam probala jednog kišnog četvrtka u studentskoj menzi. Iako nisam puno očekivala, od tada do danas to mi je jedno od najdražih kontinentalnih jela. Razmišljala sam bi li ga podijelila s vama, jer je to nešto netipično za našu kuhinju, i kako mi je tata rekao kad je probao – dobro je, ali što fali patatama. Ne fali ništa, ali mlinci i piletina na ovaj način stvarno su jedno pravo jesensko jelo i vjerujem da će se svidjeti mnogima od vas.

Usput, ja sam prvi put bila zbunjena tim nazivom picek i mlinci, jer sam u glavi picek prevela kao pajcek odnosno svinjetina i nije mi ni palo na pamet da se misli na piletinu. Mlinci se danas mogu kupiti u većini trgovina, a za one koji nisu upoznati s njima radi se o vrsti tjestenine koja se radi od brašna, vode i jaja, a zatim peče na vrućoj ploči.

Piletina

Za ovo jelo ja obično koristim batke i zabatke, no naravno, možete koristiti i cijelo pile, u komadu ili rastrančirano. Za pečenje će vam treba i vrećica za pečenje koja se može kupiti u svim trgovinama, a u nedostatku isto poslužit će i papir za pečenje koji se zamota tako da se piletina i povrće peku u škartocu. Piletinu barem sat vremena prije pečenja treba premazati marinadom kako bi ostala sočna, ali i pomalo glazirana. Marinadu napravite od 1 žlice senfa, 1 žlice meda, 2 žlice ketchupa, 2 žlice maslinovog ulja i začina: sol, papar, mažuran, bosiljak, slatka paprika, peršin.

Piletina se peče uz korjenasto povrće – mrkvu, kapulu, korijen celera i dva režnja češnjaka. S obzirom da će se sve peći zajedno, povrće i sokove od piletine ćemo nakon pečenja zblendati kako bi dobili umak za mlince. Peče se oko 45 minuta na 180 stupnjeva, u vrećici za pečenje ili škartocu.

U isto vrijeme stavim kuhati juhu, bilo pileću ili neku drugu, pa mi je baš zato ovo uglavnom nedjeljni ručak. Kad je juha skuhana, pokupim svu masnoću i dodam je umaku od povrća, a zatim s tim prelijem mlince koje prethodno razlomim na manje komade. Na mlince vratim piletinu i sve skupa zapečem još desetak minuta dok se mlinci ne zahrskave po vrhu, a piletina dobije hrskavu kožicu.

Piletinu možete zamijeniti i puretinom, što i je originalna verzija ovog jela, a ako vam zatreba pomoć u pripremi, uvijek možete škicnuti video na mom profilu (koji će vas sigurno potaknuti da pripremite ovo jelo)

Nadam se da ćete isprobati i da će vam se svidjeti, a ako i ne, uvijek nam ostaju patate, krtole ili krumpiri – kako god ih zvali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE