Piše: Ana Antunović
U današnjem receptu malo ćemo otputovati i to do Japana, uz jedno od najpoznatijih azijskih jela – Katsu piletinu. Bez obzira volite li ili ne azijsku kuhinju, ova piletina će vas sigurno oduševiti. I ako želite isprobati nešto drugačije, ovo je odličan recept za početak.
Katsu piletina je popularno japansko jelo od piletine panirane u panko mrvicama, izvana hrskava, a iznutra sočna i mekana. Panko mrvice ključni su sastojak ovog jela, a radi se o krušnim mrvicama napravljenim od unutrašnjosti kruha, ili kako bi mi rekli pupe.
Uz ovo jelo najčešće se poslužuje riža i razna kombinacija povrća, a ja vam danas donosim svoju najdražu i najbolju kombinaciju.
Za katsu piletinu (4 porcije):
Pola kilograma pilećih prsa bez kože
2 mrkve
4 mlada luka
1 mango
Šaka boba ili edamame mahuna
2 jaja
200 grama sushi riže
Brzo ukiseljena mrkva:
U malom lončiću uliti 200 ml octa i 100 ml vode
Dodati 2 žlice šećera i malo soli, te list lovora
Pustiti da zavrije
Preliti preko tanko narezanih listića mrkve
Ostaviti da odstoji barem pola sata, zatim posušiti i koristiti dalje u jelu
Priprema riže:
Rižu prije kuhanja isperite hladnom vodom dok voda ne bude čista
U vodu u kojoj se kuha riža dodajte žličicu octa, žlicu soli i pola žlice šećera
Riža bi trebala biti pomalo ljepljiva, ali ipak pahuljasta
Luk prepeći na tavi, a edamame mahune (ili bob) kratko skuhati.
Piletinu paniramo klasično, jaja pa krušne mrvice i postupak ponavljamo dva puta, a zatim pržimo u poludubokom ulju. Za zdraviju verziju peći u pećnici.
U dublji tanjur ili zdjelicu složiti rižu, pa povrće i na kraju piletinu.A kako to izgleda kod mene, kao i uvijek pogledajte u videu.