14.8 C
Dubrovnik
Utorak, 26 studenoga, 2024
NaslovnicaDugastroKUHAMO I PEČEMO S ANOM ANTUNOVIĆ Goli ravioli za objed

KUHAMO I PEČEMO S ANOM ANTUNOVIĆ Goli ravioli za objed

Naša Pelješka Ana Antunović čije recepte na instagramu prati više desetaka tisuća ljudi, od ove nedjelje kuha i peče i za čitatelje dubrovniknet.hr-a. Ana će nam pisati recepte koji će iznimno dobro doći za osvježenje vlastitih kućnih jelovnika, osobito kad nam mašta posustane i nađemo se pred pitanjem: što za nedjeljni ručak spraviti ili čime obradovati i “zasladiti” drage goste.

Prvi recept odlično zvuči, a jelo se zove: GOLI RAVIOLI. Zašto goli?

Najdraže jelo koje sam ponijela iz MasterChef kuhinje i koje najčešće spremam svojim prijateljima su gnudi, čije ime znači – goli. To je jelo toscanskog kraja, ovi goli ravioli najčešće su se posluživali u umaku od smeđeg/prepečenog maslaca i kadulje. Iako zahtijevaju malo više pripreme, mislim da će oduševiti svakog gosta za stolom, a posebno one koji vole sir. Ja sam se prvi put susrela s njima kad ih je moj kolega iz showa Roko pripremao u jednom izazovu, a nakon toga sam ih napravila u jako puno kombinacija i baš svaka me oduševila. Ali evo one koju najradije biram i preporučujem:

Sastojci:

Gnudi

250 grama sira ricotte ili kravlje skute

50 grama mascarpone sira ili krem sira

1 jaje

50 grama ribanog parmezana

Sol, papar, muškatni oraščić

Umak:

1 zdjelica cherry rajčica

1 ljutika ili luk

Sol, papar, slatka paprika

1 dcl vina bijelog vina

Malo svježeg timijana

Žlica maslaca

Gnudi:

U posudi ručno ili mikserom na laganoj brzini zamiješati sve sastojke. Gnude možete oblikovati na dva načina – žlicom izraditi žličnjake ili ubaciti smjesu u slastičarsku vrećicu. U veći pleh nasuti sloj brašna, a zatim u njega slagat gnude (ili istiskati iz vrećice). Nakon što popunimo pleh, sve posuti brašnom dok svi gnudi nisu “zatrpani”. Ostaviti preko noći u hladnjaku, pokriveno prozirnom folijom. Gnudi će u brašnu stvoriti tanku opnu, a unutra će ostati mekani. Kad smo spremni za kuhanje, gnude polako iskopamo iz brašna i kuhamo u većem loncu, 2-3 minute u kipućoj slanoj vodi. Kuhane gnude odmah prebacujemo u umak i serviramo.

Tradicionalno, gnudi se poslužuju u umaku od smeđeg maslaca i kadulje, ali mene je ipak privukao okus umaka od žutih cherry rajčica, kiselkasto sladak, kao odlična kontra nježnom okusu sira. Naravno, sasvim ukusan će biti i umak od crvenih cherry rajčica, običnih rajčica, a tijekom zime sasvim dobro dođu i pelati iz konzerve. U svakom slučaju je postupak spremanja isti:

Sitno nasjeckanu ljutiku kratko prepržiti na maslinovom ulju, pa dodati narezane cherry rajčice (mogu biti i žute i crvene). Kad rajčice omekšaju, sve podliti s 1 dcl bijelog vina, pa kuhati na laganoj vatri dok ne ispari vino, a onda dodati malo vode, vilicom zgnječiti rajčice i kuhati još 10 minuta. Sve prebaciti u blender ili zblendati štapnim mikserom, a onda umiješati žlicu maslaca i još bledanti da umak postane svilenkast. Dodatno se može propasirati kroz šire cjedilo kako bi umak bio bez komadića kože rajčice.

Za one koji žele znati više – možete napraviti tuil od parmezana, tako da na toplu tavu bacite šaku naribanog parmezana i lagano rasporedite po tavi da se rastopi. Pojačate vatru i čekate dok se rastopi i poveže, a kad se lagano odvoji od tave možete ga izvaditi na pjat i ohladiti. Ohađenog režemo na komade koji se serviraju uz gnude.

Brašno u kojem su bili gnudi nemojte baciti, samo ga prosijte i normalno koristite dalje.

Ako vas je ovaj recept zainteresirao, video recept možete pogledati ovdje.

Uživajte u kuhanju!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE