17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKraljica svakog blagdanskog stola – rozata!

Kraljica svakog blagdanskog stola – rozata!

Dragi moji Dubrovčani, za početak vam čestitam dan vašega parca, neka zauvijek čuva vas i najljepši nam Grad. A kad je festa i proslava, onda je često na stolu i rozata. Iako je naizgled toliko jednostavan desert, napraviti dobru rozatu pravo je umijeće. I danas, nakon što sam ih napravila stotine, dok režem prvu fetu i dajem bratu, koji je najveći obožavatelj rozate u kući da proba, uvijek strepim je li dobra, odlična, vrhunska ili i nije nešto. Jer za pravu rozatu treba imati najbolja jaja, domaćih limuna i naranača, dobar kalup, malo rakije od ruža i pravu ruku za je napraviti.

Napisala: Ana Antunović

Za rozatu će vam trebati:

12 jaja

12 žlica šećera + 1 vanilij šećer

1 litra mlijeka

Korica 1 limuna i 1 naranče

2 žlice rakije od ruža (ako nemate, u redu je koristiti rum ili neki drugu domaću rakiju, primjerice nešpolu)

150 grama šećera za karamel

U većoj posudi razmutite i dobro istucite jaja sa šećerom i koricom limuna i naranče, pa dodajte mlijeko (možete ga prethodno lagano zagrijati, ali nije nužno). Miješajte lagano da se ne prave mjehurići kako bi nam rozata kasnije bila skroz glatka. Ostavite smjesu i bacite se na pripremu karamele. U tavi ili malom lončiću stavite otapati šećer. Možete ga povremeno miješati ili sam vrtiti tavu, ali nemojte micati oči s njega. Kad se šećer otopi u jednoličnu masu jantarne boje, spreman je.

Uzmite kalup, najbolje je potpuno glatki kalup (bez udubljena i rubova), i lagano ga premažite uljem, to će pomoći da se karamel kasnije lakše odvoji. Pažljivo izlijte karamel u kalup i vrtite u krug da se hladi i prima za sve strane kalupa. Smjesu prije izlijevanja u kalup procijedite kako bi se uklonili svi mjehurići. Ostatke limuna i naranče koji će vam ostati na cjedilu možete i ne morate vratiti u smjesu. Lagano izlijte smjesu i kalup i sve pokrijte aluminijskom folijom. Kalup stavite u veći pleh i oko njega ulijte mlaku vodu – da dođe do pola kalupa, a zatim sve skupa stavite u pećnicu.

Jedna moja stara susjeda mi je rekla da se rozata peče tako da se u nju gleda i to je nekako i istina. Prvo je pečem 40 min na 170 stupnjeva, a zatim još 15 – 20 minuta na 160 stupnjeva dok na dodir ne dobije teksturu pudinga. Možete je i lagano zarezati po vrhu, ako tekućina ne izlazi – gotova je. Ako primjetite da vam se tijekom pečenja smjesa podiže – odmah smanjite temperaturu i dolijte još hladne vode u pleh ispod.

Ostavite je da se ohladi u kalupu dva tri sata, a zatim je pažljivo prevrnite na tacnu na kojoj ćete je posluživati. Ako ostane karamela u kalupu, stavite ga u mikrovalnu na minutu, ili u vruću vodu i začas će se otopiti.

I za kraj, nema se tu što puno reći, za dobru rozatu treba vježba, dobra ruka i malo volje. Ali kad oduševite sve za stolom, i sami sebe – znat će te da je vrijedilo. U slučaju da niste nikada prije radili, predlažem da pogledate i video recept na mom profilu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE