13.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 9 travnja, 2025
NaslovnicaKulturaKako su jeli bogati, a kako siromašni Rimljani?

Kako su jeli bogati, a kako siromašni Rimljani?

U Odjelu za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u subotu se održalo predavanje dr. Ivane Ožanić Roguljić naslovljeno “Copia ciborum – Prehrana u doba Rima”.

Izdvojivši sintagmu copia ciborum (obilje hrane) iz jedne Senekine izreke kao osnovni motiv, a uz pomoć antičkih izvora, arheoloških nalaza kao i rezultata multidisciplinarnih istraživanja, dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić napravila je pregled dosadašnjih saznanja o rimskoj prehrani, te naglasila razliku između prehrambenih običaja u samom Rimu i onih u ruralnim i provincijskim krajevima, ali i nerazmjer luksuzne i obične trpeze.

Na primjerima arheoloških istraživanja i eksperimentalnih arheoloških projekata na kojima je sudjelovala, a zahvaljujući arheobotaničkim i arheozoološkim podatcima, predstavila je dio prehrambenih proizvoda koji su se konzumirali u provincijama Dalmaciji i Panoniji. Dok na jednom kraju kulinarskog spektra imamo Apicijev recept za pripremu plamenca koji kaže:

Plamenca očerupaj, operi, uredi istavi u lonac, dodaj vodu, sol, začin i malo octa. Na pola kuhanja, dodaj vezicu poriluka i korijandra da se ukuha. Kada je skoro kuhan dodaj defrutum,  da dobije boju.
Stavi u tarionik papar, kim, korijandar, korijen silfiona, metvicu, rutvicu, usitni, dodaj octa, kariotsku datulju, prelij sokom od kuhanja, prelij u lonac, poveži sa brašnom, prelij umakom i iznesi. Isto ćeš tako pripremiti i papagaja.

Na drugom nalazimo opis Dia Kasija:

…ljudi vode krajnje bijedan život. Jer nemaju sreće što se tiče tla niti podneblja, ne uzgajaju masline i ne prave vino osim u vrlo malim količinama, a i to nevaljale kakvoće, jer je zima vrlo oštra i zauzima veći dio godine, nego piju, kao i jedu, ječam i proso….

Nakon predavanja posjetitelji su mogli i isprobati neka od spominjanih jela kao što su libum, globi, savillum, punjene datulje i sl., a sve to zaliti neobično začinjenim vinom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE