15.8 C
Dubrovnik
Petak, 25 travnja, 2025
NaslovnicaLifestyleKako od ruzmarina, biljke 'negdje usput', možemo stvoriti čudo na pjatu?

Kako od ruzmarina, biljke ‘negdje usput’, možemo stvoriti čudo na pjatu?

Sirup, aromatizirana ulja, pa čak i keksi sa zapostavljenom biljkom Mediterana

Gotovo svatko od nas ima grm ruzmarina, bilo doma, kod susjeda ili ga svakodnevno susrećemo negdje ‘usput’. Tu ljekovitu biljku često uzimamo zdravo za gotovo, koristeći je tek za osnovne pripravke poput ulja ili aromatizirane soli. Dok na Mediteranu ružmarin cvjeta sa svakog kantuna, u Slavoniji, primjerice, OPG-ovi ga uspješno uzgajaju i izvoze.

Priča o ovoj iznimnoj biljci ovog je četvrtka podignuta na novu razinu zahvaljujući Mirni Sentić, mag. nutr., koja je o ružmarinu govorila upravo u restoranu Ruzmarin.

Prostor restorana bio je ispunjen gastro entuzijastima željnima saznati kako ovu svakodnevnu biljku iskoristiti na nove, kreativne načine u kuhinji. Ljekovita svojstva ruzmarina poznata su još od antičkih vremena, a nutricionistkinja Mirna Sentić sve njegove mogućnosti slojevito je predstavila u sklopu ovogodišnjeg izdanja Župskog pjata.

Predavanje je bilo podijeljeno u tri cjeline: zanimljiv povijesno-edukativni uvod o svojstvima, ljekovitosti i povijesti ruzmarina, njegova primjena u svakodnevnoj prehrani, zatim vođena degustacija i, na kraju, direktna prezentacija pripreme jela s ruzmarinom. Večer je zaokružena mirisima i okusima ove često zanemarene mediteranske biljke.

Posebnu pozornost sudionika izazvala je tematska plata Ruzmarin koju su osmislili Mirna Sentić i tim restorana. Na njoj su se našli: focaccia s ruzmarinom, humus s ruzmarinom, limunova marmelada s ruzmarinom, keksići, sirup te čak tri vrste aromatiziranih ulja – chilli, česan, ruzmarin. Ekipa Ruzmarina i naša edukatorica uspješno su dokazali kako ova biljka može biti puno više od tek usputnog začina – ona može biti glavna nota cijelog jelovnika.

Kroz vođenu gastro-turu, nutricionistkinja Mirna Sentić je pokazala kako i nekoliko listića ružmarina može potpuno transformirati jelo i dati mu onu posebnu, a opet poznatu – mediteransku notu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE