Na ljestvici najboljih restorana u Dubrovniku po ocjenama korisnika globalno popularnog online servisa TripAdvisor, među pet najboljih nalaze se čak dva u vlasništvu poznatih sportaša.
Prema ocjenama korisnika ovog globalno popularnog online servisa trenutno najbolji restoran na području Dubrovnika je Ezza Steak & Cocktail Bar. Jedan od suvlasnika ovog restorana na Pločama je bosansko-hercegovački nogometaš Edin Džeko.
View this post on Instagram
Iako s relativno malim brojem recenzija, njih svega 229, Ezza svoju titulu najboljeg restorana u gradu duguje visokim ocjenama. Naime, ovaj restoran je svega četiri puta ocijenjen s ocjenom nižom od pet.
Oni koji su ostavili recenzije slažu se u jednom – Ezza Steak & Cocktail bar je mjesto koje se u Dubrovniku mora posjetiti. Neke je ovaj relativno novi restoran na dubrovačkoj gastronomskoj oduševio do te mjere da mu u skorijoj budućnosti predviđaju Michelinovu zvjezdicu.
„Najbolji restoran u Dubrovniku. Proveli smo u gradu deset dana i ništa se ne može usporediti s razinom usluge i hrane u ovom restoranu“, naveo je Robin Farberg te preporučio ovaj restoran ljubiteljima tartufa i odreska.
Korisnik koje se potpisao s Emir G opisao je restoran kao „istinski dragulj“.
„Mladi i ambiciozni kuhar na svjetskoj je razini. Svako jelo je bilo izuzetno. Poslužuju hranu kakvu biste pronašli u restoranu s Michelinovom zvjezdicom“, napisao je to dodao kako smatra da će uskoro dobiti jednu.
Joe K naveo je kako je tri tjedna proveo putujući Europom, a kako su jela u ovom restoranu među najboljima koja je u tri tjedna jeo.
„Izvanredno iskustvo. Naš konobar Davor bio je izvanredan. Ovaj restoran će uskoro prepoznati i Michellin. Usluga kakvu smo dobili jednaka je onoj u restoranima koje je Michelin već prepoznao. Dobar posao, nastavite i dalje tako“, napisao je Marcus K.
I po mišljenu Jasona iz Edinburgha, Ezza je najbolji restoran u Dubrovniku.
„Ako želite fantastičan obrok i uz biti maženi i paženi poput kralja ili kraljice, onda je Ezza mjesto za vas. Pažnja koju kao gost dobivate je nenadmašna, a pogled s terase prekrasan. Ako volite dobar odrezak, pođite u najbolji restoran u Hrvatskoj.
Genevieve M i njen suprug proveli su medeni mjesec u Dubrovniku, a za svoju posljednju večeru prije povratka u Italiju odabrali su upravo ovaj restoran.
„Taj obrok bio je najbolji obrok kojeg smo ikad jeli. Naš konobar Davor bio je ljubazan i vrlo pažljiv. Preporučila bih ovaj restoran svima koji traže vrhunsko gastronomsko iskustvo, odlična pića i uslugu – neće se razočarati“, napisala je.
Emily Thompson uslugu je opisala kao nenadmašnu.
„Svaki član osoblja bio je pažljiv i ljubazan, ali našem nezaboravnom iskustvu uvelike je doprinio naš konobar Ervin. Hrana nas nije razočarala, ovo je bio daleko najbolji obrok za vrijeme našeg boravka u Dubrovniku. Niti jednom jelu nismo mogli pronaći zamjerku“, navela je.
Trenutno drugo mjesto na ovom popisu najboljih zauzima Konoba Bonaca u Sustjepanu, koje je krajem lanjske turističke sezone, kad smo i posljednji put bacili oko na ovaj popis, bila na prvom mjesto.
Ova konoba trenutno ima čak 1 519 recenzija te prosječnu ocjenu 4.5. Istu ocjenu, 4.5., imaju i sve izdvojene kategorije: hrana, atmosfera, usluga i vrijednost za novac.
Osim hvale za gastronomsku ponudu, goste je u ovom obiteljski vođenom restoranu oduševio pristup prema gostu.
Joshua W se u svoj recenziji zapitao kako Bonaca nije najbolje ocjeni restoran u Dubrovniku.
„Zbog Ivana i Jako smo se osjećali dobrodošli, a hrana je bila izvrsna“, naveo je.
Michelle J odabrala je ovaj restoran za prvu večeru tijekom svog boravku u našeg gradu.
„Bilo je briljantno. Hrana je bila jako dobra – uzeli smo mesnu platu i pitu od jabuka za desert. Osoblje se prema nama odnosilo prijateljski. Mjesto na kojem je osoblje izvrsno ne može se samo tako zaboravili. Pobrinuli su se da nam ovo iskustvo bude ugodno“, napisala je.
U jednoj od stavljenih recenzija gost je naveo kako su posjetili restoran dvije večeri zaredom.
„Prve večeri naručio sam govedinu s njokima, a moj partner piletinu po izboru šefa kuhinje i bocu bijelog vina. Sve je bilo besprijekorno. Nismo se mogli odlučiti bi za desert naručili tortu od sira ili pitu od jabuka. Naš izvrstan konobar nam je preporučio pitu od jabuka koju je napravila njegova majka, a koja je bila izvrsna. Sve u svemu, veličine porcija su odlične, a kvaliteta nevjerojatna. Izvrsna usluga, kvaliteta i lokacija“, napisao je ovaj gost.
„Najbolji restoran u kojem smo bili u Dubrovniku! Vlasnik Ivan je prema nama bio jako ljubazan, a hrana odlična“, napisao je ovaj gost iz Španjolske, a naveo i da će se za idućeg posjeta Dubrovniku ponovno vratiti u ovu konobu.
Paula M navela je kako tijekom sedmodnevnog boravka u Dubrovniku i Cavtatu, tri puta večerala u ovoj konobi.
“Fantastični restoran s prvorazrednom hranom i uslugom. Iako restoran nije uz samo more, pogled na zalazak sunca bio je zapanjujući“, napisala je te dodala kako je jedan od tih puta jela ribu koju je uhvatio vlasnik, kojeg je opisao kao skromnog gospodina kojem u vođenju restorana pomaže izvrsno osoblje.
Trenutno se na trećem mjestu TripAdvisorove ljestvice nalazi restoran u vlasništvu još jednog poznatog sportaša. Riječ je o restoranu Forty Four smještenom u povijesnoj jezgri, a koji je u vlasništvu NBA-a košarkaša Bojana Bogdanović.
View this post on Instagram
Ovaj ugostiteljskih objekt trenutno ima 606 recenziju i prosječnu ocjenu 5. Ovom ocjenom gostiju su ocijenili i kvalitetu jela i uslugu, dok je vrijednost za novac ocijenjena nižom prosječnom ocjenom od 4.5.
Oni koji su se odlučili za ovaj restoran mahom su bili oduševljeni kvalitetnim jelima i vrhunskom uslugom.
„Naša večera u ovom restoranu ostat će mi u sjećanju kao jedan od najboljih obroka u mom životu, a sa mnom se slaže i prijatelji koji su bili sa mnom. Od predjela koje se sastojalo od rižota s Jakobovim kapicama, jastoga, do poširane kruške za desert, ambijenta – sve je bilo iznimno. Moja očekivanja su daleko nadmašena, a bili smo i u dva bolje ocijenjena restorana u Dubrovniku. Kako ovaj restoran nema Michelinovu zvjezdicu – nemamo pojma“, napisao je oduševljeni gost iz SAD-a.
View this post on Instagram
Druga gošća opisala je ova restoran kao rustikalan i šarmantan, s prvoklasnom uslugom.
„Uživat ćete u ukusnoj hrani, a osoblje se za to vrijeme brine za svaki mogući detalj, pružajući uistinu nezaboravno iskustvo. Ako ste u Dubrovniku, ovaj restoran morate posjetiti“, navela je među ostalim.
Gost iz Velike Britanije opisao je obrok u ovom restoranu kao nevjerojatno iskustvo.
„Hrana – izvrsna, atmosfera – idealna, a šlag na torti bio je naš konobar Kristijan, i njegova izuzetno usluga. Za predjelo smo uzeli rižoto, a teletinu i brancina kao glavno jele i za kraju čokoladni lava cake koji je bio preukusan“, naveo je.
No, kako se ukusi i dojmovi razlikuju naišli samo na negativne komentare. Tako je osoba koje se predstavila kao Emma W navela kako je kokteli bili odličan, no kako je to za nju bio jedini plus.
„Osoblje je uredu, ali osjećali smo se požureno. Što je najvažnije, hrana je bila prosječna. Riba je bila prepečena, a predjela nepotrebno teška. Na kraju smo dobili popriličan račun. Razočaravajuće iskustvo“, zapisala je na TripAdvisoru.
Četvrtu mjestu među najboljima zauzima Taverna Arka smještena u Zatonu koja trenutno broji 634 recenzije te prosječnu ocjenu 5. Istom ocjenom gosti u ocijenili hranu, uslugu i vrijednost za novac.
Čini se da su gosti posebno ocijenili lokaciju i pogled na more koji se pruža s terase taverne kao i opuštenu atmosferu, a mnogi su istaknuli kako će ponovno vratiti.
„Hrana je briljantna – sve je bilo izrazito ukusno, a izgledao je izvrsno na tanjuru. Usluga je također bila odlična, svi su bili ljubazni i susretljivi. Vino koje su nam preporučili izvrsno se slagalo s jelima koje smo odabrali. Sigurno ćemo se vratiti“, napisao je jedan od gostiju ovog restorana koji uz navedenu istaknuo kako se s terase ovog restorana pružan prekrasan pogled na more.
Gabs F s Novog Zelanda opisala je ovaj restoran kao najbolji u kojem je bila za vrijeme boravka u Hrvatskoj.
„Sjajan restoran s odličnom atmosferom i lagano glazbom i prekasnim pogledom na more i obližnje mjesto. Kuhar je osmislio odličan izbor jela po pristupačnim cijenama. Ova restoran vrijedan je odlaska van Dubrovnika. Ne mogu dovoljno preporučiti“, navela je uz pohvalu osoblju restorana.
Korisnik PG uslugu u ovom restoranu ocjenom je sa sedam zvjezdica, a naveo je i kako je osoblje uvijek nasmiješeno.
„Najbolji plodovi mora koje smo jeli u posljednje vrijeme. Vino i hrana savršeni. Omjer cijene i kvaliteta kakav se rijetko može naći u Hrvatskoj“, naveo je u recenziji.
„Kakvo otkriće. Taverna Arka je idealno mjesto za opušteni obrok. Fantastična hrana i pogled na prekrasan zaljev. Moja žena boluje od celijakije te se ljubazno osoblje potrudio kako bi joj pružili alternative bez glutena“, naveo je MichaelS96 te dodao kako je do njihovog stola došao i vlasnik restorana, a sve kako bi se uvjerio da uživaju u svom obroku te da im je čak ponudio prijevoz natrag do hotela.
„Kad bi barem svi restorani mogli raditi po ovom standardnu“, poručio je.
No, naišli smo i na ne tako blistavu recenziju. Lotte je tako napisala da je usluga bila požurena, a izbor deserta ograničen.
“Potrebno je još rada kako bi dostigli razinu pravog restorana”, napisala je.
Na petom mjestu ljestvice kreirane po recenzijama korisnika TripAdvisora nalazi se restoran Nautika na Pilama, ujedno jedini restorana s Michelinovom preporukom na ovom popisu.
Nautika trenutno ima 1 493 recenzije i prosječnu ocjenu 5. Postavlja se pitanje zašto Nautika s tolikom brojem recenzija i najvišom prosječnom ocjenom nije i više rangirana. Odgovor se krije u ocjenama izdvojenih kategorija. I dok su uslugu gosti prosječno ocijenili s peticom, dok su hranu i vrijednost za novac ocijenili s prosječnom ocjenom 4.5.
Gosti su u svojim recenzijama naglasili vrhunsku uslugu zbog čega su mnogi svoje iskustvo u Nautici opisali kao nezaboravno.
View this post on Instagram
Jedna gošća ovog nadaleko poznatog dubrovačkog restorana opisala je večeru od sedam sljedova kao jedno od najboljih gastronomskih iskustava njenog života, a isto je navela i za koktele, a pohvalila je i razinu usluge.
„Kako bi dobili stol u prvom redu do mora savjetujem vam da unaprijed napraviti rezervaciju“, preporučila je Cha344.
Korisnik koji se potpisao kao Wanderer naveo je kako jela u Nautici posvećena slavljenju hrvatske kulture.
“Izvrsna hrana i usluga. Naš konobar pokazao je posvećenost detaljima i pobrinuo se da se osjećamo kao kod kuće”, zapisao je.
May L, napisala je kako je ovaj restoran na Brsaljama jedan od najboljih restorana s Michelinovom preporukom u kojem je ikad bila.
“Divan pogled, izvrstan degustacijski menu od pet sljedova. Izvrsna usluga”, navela je.
Naomi W i njen suprug izabrali su ovaj restorana za nezaboravnu proslavu desete godišnjice braka.
“Ambijenat, pogled na zalazak sunca i zidine su na oduševili. Preporučila bih svima degustacijski menu od sedam sljedova sa sljubljenim vinima. Uz svako jelo posluženo je različito maslinovo ulje, tako samo smo u jednoj večeri iskusili mnoga hrvatska vina i maslinova ulja. Naš konobar Maro učinio je ovu noć posebnom”, napisala je.
Među top deset najboljih restorana u Dubrovniku svoje mjesto pronašli su se restoran Umi Teppanyaki u sklopu Hotel Rixos, restoran Gradska Kavana Arsenal, Taverna Loggia na Batali, Mediteraneo Food & Wine Bar na Pelinama te restoran Portun u Gradu.