17.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 31 ožujka, 2025
NaslovnicaKolumneSlatki život Alise NenadićIZ ALISINE SLATKE KUHINJE: Starinska torta od mjendula

IZ ALISINE SLATKE KUHINJE: Starinska torta od mjendula

Ovo je jedan od onih, rekla bih starinskih recepata koji se mogu pronaći u zadaćama naših nona. Ukusna torta od mjendula.

Napisala: Alisa Nenadić 

Za biskvit

8 jaja, odvojiti bjelanjke i žutanjke te istući bjelanjke sa žlicom šećera i prstohvatom soli u čvrsti snijeg

8 žutanjaka pjenasto izmiksati sa 200g šećera, te dodati 70ml ulja i sok i koricu jednog cijelog limuna.

Kada je smjesa fino kompaktna dodati 80gr glatkog brašna, 80gr krušnih mrvica i 1 vrećicu praška za pecivo te sve ujediniti u gustu smjesu, potom ručno umiješati 200gr sitno mljevenih badema, te na kraju jako oprezno da se ne izbije zrak iz njih, snijeg od bjelanjaka.

Biskvitnu smjesu stavite peći u kalup za torte i pecite cca 45 min na 180 stupnjeva, provjerite čačkalicom je li dovoljno pečen.

Za sirup kojim ćete preljevati biskvit, potrebno je skuhati 150ml vode sa 40gr šećera i jedan cijeli limun narezan na ploškice. Dovoljno je da se šećer otopi, nakon što se sirup ohladio dodajte 1 čajnu žlicu meda i 1 čajnu žlicu ruma, sve procijedite i stavite sa strane dok rezanje biskvita ne dođe na red.

Ovo je jedan od onih, rekla bih starinskih recepata, sve komponente iz starih noninih bilježnica sastavljene u jako ukusnu tortu od badema. 

Za kremu

600ml mlijeka stavite kuhati sa 160 gr šećera, da se ne zagrije do vrenja (ne smije prokuhati), a istodobno 200 ml hladnog mlijeka ručno umiješajte u zdjelici sa 80gr glatkog brašna i 80 gr gustina te umiješajte u mlijeko koje ste grijali. Lagano miješajući ručnom mješalicom na laganoj vatri pazite da nema grudica i maknite s vatre kada dobijete gustu smjesu teksture pudinga.

U tu smjesu umiješajte 200 gr fino mljevenih badema (za extra aromu dobro je prethodno tostirati bademe i hladne ih samljeti) stavite smjesu da se hladi povremeno miješajući. Kada se smjesa ohladila u nju električnim mikserom umiješajte 200 gr maslaca (maslac, ne margarin), žlicu meda i koricu limuna po želji. Na kraju dodajte 200 gr prethodno tučenog vrhnja za šlag. 

Biskvit režite na slojeve debljine po želji i svaki biskvit poškropite sirupom te namažite kremom, ostatkom kreme završite tortu i ukrasite po želji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE