15.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 13 ožujka, 2025
NaslovnicaLifestyleIva Decovski Klečak - ostvaruje svoj san u Dubrovniku i mašta o...

Iva Decovski Klečak – ostvaruje svoj san u Dubrovniku i mašta o miru na Baćinskim jezerima

Iva Decovski Klečak, stipendistica Uplift akademije, rođena u Pločama, a putem ljubavi doseljena u Dubrovnik, zanimljiva je mlada žena koja, kao jedan kotačić u nizu, stoji iza nedavnog gastro spektakta održanog u Restoranu Mezzanave. Iako se u doglednoj budućnosti vidi “na Baćinskim jezerima, kako sjedi na drvenoj terasi svoje male kućice na vodi, okružena tišinom prirode, u blizini svojih Robinson-style smještajnih objekata koji će u južnoj Dalmaciji postati prepoznati kao primjer održivog turizma”, dotad vrijedno radi, raste i razmišlja o svom poslu na inovativan način.

Kada je sa suprugom Markom, tadašnjim mladićem, otvorila restoran, nije imala pojma u što se upušta. Bila je mlada, puna entuzijazma i snova, ali bez puno iskustva u biznisu. Krenuli su sa šestero ljudi u timu, počeci su bili teški, učili su u hodu. Danas, njihov restoran Marco Polo poznato je mjesto u Dubrovniku, a može se pohvaliti s Michelin preporukom. Suvlasnica Iva Decovski Klečak, polaznica četvrte generacije Uplift akademije, priča kako dobar restoran zahtijeva više od dobre hrane i usluge.

„Potrebno je naučiti upravljati financijama, timom i neizbježnim neuspjesima. Sve to nas je danas oblikovalo u snažan tim – ja s idejama, proizvodom, prodajom i marketingom, a Marko, vrhunski operativac, logističar, čarobnjak u HRu i financijama. Danas sa 16 zaposlenih, iako smo možda imali drugačije ideje o tome kako će put izgledati, ono što nas je vodilo cijelo vrijeme bilo je – rad, predanost i pomalo, ludilo koje nas je uvijek guralo naprijed. Danas bi vjerovala više svojim instinktima“, prepričava nam Iva.

Uspjeli su se izdvojiti u masi dubrovačkih restorana

Ideja za Marco Polo je zapravo došla njenom suprugu Marku. Iako je završio Pomorski fakultet, uvijek je htio otvoriti restoran pa se, eto, to nekako i ostvarilo.

„Nakon kadeture, odlučio se da pokuša s restoranom. Ideja je nastala iz ljubavi prema hrani i putovanjima, ali i iz obiteljske tradicije. Ime smo naslijedili od suprugove obitelji – Marco Polo – a prostor restorana se nalazi u prizemlju bakine kuće, a sve se odvija u njenom dvorištu. Krenuli smo 2009. s idejom. Bili su to braistorminzi do 5 ujutro, planiranja, strategije i učenje novih tehnika. Jedan od ”core memory” trenutaka bio je kada je prvi put zamirisala hrana u dvorištu, nakon dvije godine priprema – to je bio trenutak kada je sve postalo realno, stvarno otvaramo restoran“, prisjeća se Uplifterica.

Ideja se, naravno, mijenjala i sazrijevala kroz godine. Koncept je ostao u suštini stabilan, ali su ga prilagođavali – kako tržištu, tako i sebi. Kako su rasli, kaže, rastao je i Marco Polo. Nije im odmoglo ni to što se nalaze u samom srcu Dubrovnika.

„Prednosti koje imamo su očite – sezona traje duže nego u većini drugih dijelova Hrvatske, a Dubrovnik je globalno prepoznat kao jedno od najpoželjnijih odredišta, što je vrhunska pozicija za nas. Ipak, to ne znači da posao ide sam od sebe – borimo se za svakog gosta, s pristupom, ponudom, jer svaka nova godina nosi nove izazove. U Dubrovniku postoji 300-400 restorana i nije lako izdvojiti se, osobito pred stranim posjetiteljima koji često dolaze samo jednom u životu. Ipak, uspjeli smo se izdići iz mase, postati prepoznatljiv i stvoriti renome koji nije samo lokalno već i globalno priznat“, pojašnjava kontekst Iva Decovski Klečak.

Posebno je ponosna na Michelin preporuku

Ključno je stalno truditi se. Ona i suprug se, kaže, u restoranu ponašaju kao da im je prvi dan i prva sezona. S istim elanom i entuzijazmom, iako je iza njih 13 godina poslovanja.

„Iskreno, uživamo u predstavljanju naših ideja, kreacija, tradicije i kulture, i ponosni smo što su izabrali baš nas i to se odmah osjeti. Dok većina lokala ima slične namirnice, način prezentacije i priča koju pričamo o našim namirnicama razlikuje nas od ostalih. Uz to, biramo samo vrhunski kadar kojeg držimo cijelu godinu bez obzira što radimo 9 mjeseci, unatoč trenutnoj krizi radne snage, jer znamo da je kvaliteta temelj našeg uspjeha“, istaknula je.

Najveći ponos u poslovanju predstavlja joj Michelin preporuka.

„Shvatila sam tu preporuku kao dokaz da su naše ideja i koncept prepoznati. To je bilo jedno nadnaravno iskustvo. Točno se sjećam trenutka kad sam pročitala taj mail – što sam radila, kakvo je vrijeme bilo, svega – i znam da ga nikad neću zaboraviti“, prisjetila se.

‘Najbolji dio Uplift akademije je networking’

Iva čvrsto vjeruje u to da čovjek učestalo mora evoluirati, i to u svima aspektima života. Neke stvari su, naravno, temeljne i nepromjenjive, veli, to su postavke na kojima se gradimo, ali ostatak je, uglavnom, u stalnoj promjeni.

„Zato vjerujem da je nužno stalno biti informiran, pratiti nove trendove, učiti i rasti“, naglašava.

Ta ju je misao vodilja dovela i na Uplift akademiju, jedinu sveobuhvatnu edukaciju za mikro, male i srednje poduzetnike u Hrvatskoj, koju je 2021. pokrenuo Mastercard, a već četvrtu godinu zaredom provodi Algebra.

„Predavači su izuzetni stručnjaci u svojim područjima, a kolege polaznici, uglavnom poduzetnici iz cijele Hrvatske, vrlo inspirativni. Najbolji dio Uplift akademije za mene je upravo networking – prilika za susrete, razmjenu ideja i iskustava s vrhunskim stručnjacima i kolegama. Također se veselim godišnjem eventu u Šibeniku, koji traje tri dana, ali i finalnom pitchu projekta godine“, podijelila je svoje dojmove o programu Uplift akademije.

Ima i poruku za sve kolege ugostitelje, a ona ukratko glasi – budite svoji.

„Neka vam autentičnost bude glavni adut i ne pokušavajte biti nešto što niste – gosti to prepoznaju. Izgradnja tima je jako bitna, ne možete sve sami. Izbjegavajte biti previše fokusirani na kratkoročne ciljeve ili brzi profit. Turizam i ugostiteljstvu su maraton, ne sprint“, zaključila je Iva Decovski Klečak.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

NJORGANJE